UPDATE CITY BLOGGING

Ο Γιάννης Σαπουντζής είναι ο εμπνευστής του Sapou


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Δεκεμβρίου 2018

sapou-2360.jpg

Κάθε φορά που δοκιμάζουμε ένα φαγητό, μας έρχονται αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια. Η γεύση είναι μια από τις αισθήσεις που κρύβει μέσα της χιλιάδες συναισθήματα και μια νοστιμιά που δεν χαρίζει μόνο ικανοποίηση στο στομάχι μας, αλλά και στη ψυχή μας. Κάπως έτσι ένιωσα όταν επισκέφτηκα το εστιατόριο Sapou στο Παγκράτι και δοκίμασα πιάτα του.

Φυσικά η πραγματική μαγεία της γεύσης όμως κρύβεται στην απλότητά της αλλά και στους δημιουργούς της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εμπνευστής του Sapou αλλά και του εξαιρετικού εποχιακού μενού είναι ο Γιάννης Σαπουντζής. Ένας άνθρωπος που σε κερδίζει με το καλημέρα και που όσο συζητάς μαζί του τόσο καταλαβαίνεις πόσο ειλικρινής και ταλαντούχος είναι.

Με του που ξεκίνησα να μιλάω με τον Γιάννη κατάλαβα πως η συνταγή της επιτυχίας του κρύβεται στο ότι έκανε το μεγάλο του πάθος,τη μαγειρική, πραγματικότητα, ανοίγοντας το πρώτο Sapou στην Αντίπαρο το 2015 και μόλις πριν ένα χρόνο τη χειμερινή εκδοχή του στο Παγκράτι. Με μια εντελώς διαφορετική επαγγελματική πορεία καθώς το επάγγελμα του ήταν αρχαιολόγος κυρίως στις καταδύσεις και έχοντας ταξιδέψει σε πολλά και διαφορετικά μέρη του κόσμου, ο Γιάννης κατάφερε να μεταφέρει όλες του τις εμπειρίες και γνώσεις στο Sapou. Και αυτό αντικατοπτρίζεται τόσο στη διακόσμηση του εστιατορίου όσο και στο μενού. Το πρώτο πράγμα που σε τραβάει καθώς μπαίνεις στο Sapou είναι το ξύλο που παντρεύεται με το μέταλλο αλλά και οι μικρές πινελιές που έχει προσθέσει ο Γιάννης από τα αναμνηστικά που έχει φέρει από τα ταξίδια του ανά τον κόσμο.

Η κουβέντα μου με τον Γιάννη Σαπουντζή εξελίχθηκε τόσο ευχάριστα που δεν καταλάβαμε πώς πέρασε η ώρα και φυσικά η ερώτηση που μου ήρθε πρώτη στο μυαλό ήταν αν εμπνεύστηκε το όνομα του μαγαζιού από το επίθετο του. Και μου απάντησε πως οι φίλοι του τον φωνάζουν Σάπου, έτσι λοιπόν αποφάσισε να ονομάσει και το εστιατόριό του.

Τυρί camembert ψητό στον φούρνο με σταφύλια

Αγαπημένο φαγητό του ιδιοκτήτη αλλά και σεφ του Sapou; Δεν μπορεί να ξεχωρίσει κάποιο, όλα έχουν το δικό τους χαρακτήρα. Το μενού το έχει εμπνευστεί ο ίδιος και προκύπτει από τους δημιουργικούς συνδυασμούς διεθνών συνταγών και εξαιρετικής πρώτης ύλης με τα πιο φρέσκα προϊόντα. Αγαπημένο δικό μου φαγητό; Δύσκολη απόφαση, αφού ήδη το ξεκίνημα ήταν γευστικά πολύ δυναμικό.

Carpaccio χριστόψαρο με passion fruit

Για αρχή επέλεξα το φίνο και με βελούδινη γεύση Carpaccio χριστόψαρο με passion fruit, το απολαυστικό Grilled αβοκάντο και συνέχισα με το τυρί camembert ψητό στον φούρνο με σταφύλια, το οποίο στην κυριολεξία έκλεψε την παράσταση.

Grilled αβοκάντο

Φυσικά η συνέχεια ήταν ακόμα καλύτερη αφού δοκίμασα το ζουμερό grilled prime rib και τα σιγομαγειρεμένα short ribs. Ήταν όλα τόσο τέλεια που δεν ήθελα να τελειώσουν. Όσο απολάμβανα τα υπέροχα πιάτα του Sapou δεν σταμάτησα να συζητώ με τον Γιάννη τόσο για το εστιατόριο όσο και για τα ταξίδια και τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει από αυτά.

Σιγομαγειρεμένα short ribs

Επειδή όμως η ώρα περνούσε και έπρπεπε να φύγω αναγκάστηκα να βάλω μια τελεία, προσωρινή όμως, γιατί το μόνο σίγουρο είναι πως το Sapou θα το ξαναεπισκεφτώ σύντομα. Όσο για τον ιδιοκτήτη και σεφ του εστιατορίου Γιάννη Σαπουντζή μπορώ να πω με σιγουριά πως μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Photo credits Μυρτώ Τσίναλη