UPDATE CITY BLOGGING

Οι 3 πιο δημοφιλείς φθινοπωρινές αφίξεις στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας


Τόνια Τζάφερη

28 Οκτωβρίου 2023

Οι 3 πιο δημοφιλείς φθινοπωρινές αφίξεις στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας
@gallina.athens/ instagram
Ο γαστρονομικός χάρτης της Αθήνας αλλάζει, φέρνοντας ιδανικές προτάσεις για τις φθινοπωρινές μας εξόδους

Και εκεί που νιώθεις πως κάπως τα πράγματα έχουν μείνει στάσιμα, πως είναι όλα ίδια και βαρετά -έρχονται τα νέα στέκια της πόλης, να μας ανανεώσουν τη διάθεση, να μας χαρίσουν μια νέα εμπειρία, αλλά και να μας δώσουν την ευκαιρία να δημιουργήσουμε νέες αναμνήσεις. Φθινόπωρο χωρίς καλό φαγητό, ποτό και καφέ, δεν βγαίνει. Και αν θες να ξεφύγεις για λίγο από τα στέκια σου, είναι ώρα να δοκιμάσεις τα νέα spots που μόλις άνοιξαν στο κέντρο της πόλης.

  • Mellem, Κυψέλη

Ξεκινώντας από Κυψέλη, τα βλέμματα έχουν πέσει στο «Μellem», το οποίο άνοιξε κοντά στο γειτονικό «Flake». Ο καφές εδώ έχει την τιμητική του, με αφρικάνικα blends και μονοποικιλιακούς καφέδες, οι οποίοι συνδυάζονται άψογα με τις λιχουδιές που θα βρεις. Μπισκότα σοκολάτας, banana bread, κέικ με λάιμ, cinnamon και pineapple roll, είναι μόνο μερικές από της επιλογές της βιτρίνας.

Οι αλμυρές επιλογές θα σου τραβήξουν αναπόφευκτα την προσοχή, αφού μια μπαγκέτα με χοιρινό μπούτι, τυρί κρέμα, ντοματίνια και ρόκα, ή ένα σάντουιτς με προζυμένιο ψωμί ολικής με κασέρι Καρδίτσας, μπαλσάμικο και ρόκα, είναι ότι πρέπει για το γρήγορο lunch σου. Φυσικά υπάρχει και vegan επιλογή: Σάντουιτς με χούμους, αβοκάντο, τσάτνεϊ αγγούρι και ρόκα. Αν ο δρόμος σου σε βγάλει προς το Μellem προς το απόγευμα ή βράδυ, ακόμη καλύτερα, αφού θα μπορέσεις να δοκιμάσεις κρασιά από ελληνικούς αμπελώνες, ήπιας παρέμβασης και σίγουρα πολύ ξεχωριστά.

  • Gorlomi, Κολωνάκι

Aπό Κυψέλη, Κολωνάκι. Και συγκεκριμένα στην οδό Πλουτάρχου και Καρνεάδου. Εδώ θα βρεις το ολοκαίνουργιο Ιταλικό της Αθήνας με το μενού υπογεγραμμένο από τον επίσης Ιταλό σεφ και βραβευμένο με Michelin, Luca Piscazzi. Το όνομα του πιθανώς να σου λέει κάτι, αφού βρίσκεται και πίσω από το «Pelagos» του Four Seasons στη Βουλιαγμένη.

Τα παράπονα πως η Αθήνα διαθέτει ελάχιστα αυθεντικά Ιταλικά εστιατόρια, φαίνεται πως εισακούστηκαν και ο Χάρης Σπύρου (βλέπε Zurbaran και Alemagou) αποφάσισε να φέρει «κάτι από αυθεντική Ιταλία» στην καρδιά της Αθήνας. Από την ατμοσφαιρική σάλα του μαγαζιού, έως τη λίστα κρασιών, όλα είναι προσεγμένα με λεπτομέρειες. Όσο για το φαγητό, στα πιάτα θα βρεις φοκάτσια με μορταδέλα, ταρτάρ τόνου με κλεμεντίνες, αγγινάρα και μαγιονέζα αντζούγιας, όπως επίσης και ριζότο με σαφράν, πορτοκάλι και ωμή καραβίδα. Στα highlights μέχρι στιγμής, είναι και τα γλυκά του, με το τιραμισού και την πάστα «Delizia al Limone» να ξεχωρίζουν.

  • Gallina, Κουκάκι

Αγαπάμε Κουκάκι και ομολογουμένως κάθε νέα άφιξη στην περιοχή, δεν μας απογοητεύει. Καταλαβαίνεις πως τα expectations είναι κάπως ψηλά -και τώρα με το Gallina ανεβαίνουν περισσότερο. To παστέλ ροζ στο Gallina κυριαρχεί δίνοντας στον χώρο μια εκλεπτυσμένη, μοντέρνα και ταυτόχρονα χαλαρωτική αισθητική. Για να καταλάβεις την έμφαση που έχει δοθεί στην λεπτομέρεια, οι tailor-made καρέκλες του εστιατορίου, φέρουν τιμητικά το όνομα του συλλέκτη για τον οποίο σχεδιάστηκαν αποκλειστικά.

Και ενώ θα μπορούσαμε για πολύ ακόμη να εστιάσουμε στο design και την διακόσμηση του χώρου, πάμε να δούμε και τι πιάτα θα δοκιμάσεις εδώ. Θαλασσινή Ceasar με χταπόδι, καπνιστό τόνο, στρείδια και μια ανάλαφρη βινεγκρέτ. Ταρτάρ με wagyu, γαρίδες, χαβιάρι και ένα αέρινο brioche. Μπλε αστακός αλά Thermidor, είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που ακούγονται ικανά να ευχαριστήσουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.