UPDATE CITY BLOGGING

Πανετόνε: 7 μαγαζιά στην Αθήνα για να βρεις το απόλυτο γλυκό των Χριστουγέννων


Τόνια Τζάφερη

13 Δεκεμβρίου 2023

Πανετόνε: 7 μαγαζιά στην Αθήνα για να βρεις το απόλυτο γλυκό των Χριστουγέννων
ΙG @noble_pastry_athens
Το ιταλικό γλυκό που ξεκίνησε από το Μιλάνο και έγινε παγκόσμια υπόθεση

Μαζί με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, τα πανετόνε έχουν γίνει το must γλυκό των Χριστουγέννων. Ειδικά στην Αθήνα, σχεδόν κάθε φούρνος, παραδοσιακός και μη, μας δίνει την δική του εκδοχή στο πανετόνε και ομολογουμένως, κάθε χρόνο ανυπομονούμε για τη στιγμή που θα γευτούμε ένα αφράτο και λαχταριστό κομμάτι πανετόνε.

Το πανετόνε, εύκολα γίνεται το πρωινό των ημερών (ιδανικό για μετά το hangover των γιορτινών εξόδων), γίνεται επίσης το γλυκό που πάει μαζί με τον καφέ, ή το κέικ για την οποιαδήτε στιγμή μέσα στη μέρα που θέλουμε μια παρηγοριά για την μελαγχολία που μας πιάνει αυτόν τον καιρό. Αποτελεί το τέλειο δώρο για τα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια, και φυσικά έχει μια πλούσια ιστορία, που μας προκαλεί ένα περισσότερο ενδιαφέρον γύρω από το συγκεκριμένο κέικ.

Στην Αθήνα μερικά από τα μαγαζιά που έχουν «παράδοση» στο πανετόνε, και αποτελούν σίγουρη επιλογή είναι:

  • Noble Pastry Athens

Το συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο φέρει την υπογραφή του Ευγένιου Βαρδακαστάνη και του Γιάννη Κίκιρα. Έφτασε την Αθήνα το 2021 και αποτελούσε το πιο πολυσυζητημένο concept ζαχαροπλαστικής, αφού άλλαξε τα δεδομένα στον ελληνικό χώρο. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στην οδό Υμηττού 225, θα βρεις πανετόνε με έντονη γεύση, αφράτη ζύμη και δυο επιλογές για να διαλέξεις. Classico με λεμόνι, πορτοκάλι και σταφίδα -και Marronchini με σοκολάτα γάλακτος και κάστανο. Όπως λέγεται, η μαγεία και το μυστικό στο πανετόνε είναι στο ατίθασο προζύμι, το οποίο επιμελείται με την κατάλληλη γνώση και εμπειρία ο pastry chef Ευγένιος Βαρδακαστάνης.

  • Selekos Panettone

O Αντώνης Σελέκος έζησε ένα πρωτοφανές success story μέσα στο 2020 το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Στην καραντίνα ξεκίνησε να φτιάχνει τα πανετόνε του, και να τα μοιράζει πόρτα-πόρτα σε όλη την Αθήνα. Σύντομα το πανετόνε του έγινε viral, τόσο για την εμφάνιση του, όσο και για την γεύση του. Ο ίδιος χρησιμοποιεί δικό του προζύμι και δική του συνταγή, ενώ πλέον μπορείς να τον βρεις στον Παγκράτι και συγκεκριμένα στην οδό, Εριφύλης 2, Αθήνα, μέσα από το εργαστήριο του Antonis Selekos Conceptual Desserts.

  • Mito'21

Πίσω από το Μito’21 βρίσκεται ο Μιχάλης Τυράκης, με καταγωγή από την Κρήτη, αλλά γοητευμένος από την ιταλική γαστρονομική κουλτούρα. Εδώ και χρόνια φτιάχνει αυθεντικό panettone artigianale, το οποίο στη συνέχεια το μοιράζει με μαγαζιά και spots, με τα οποία συνεργάζεται. Τα πανετόνε του κυκλοφορούν σε δυο εκδοχές, το Milano Basso των 500 γρ. και το Milano Alto του ενός κιλού. Οι συσκευασίες του είναι εμπνευσμένες από τα μοτίβα της Stile Liberty, από την ιταλική εκδοχή της Art Nouveau και τις προσόψεις πολλών μιλανέζικων κτιρίων των αρχών του 20ού αιώνα. Μερικά από τα σημεία που μπορείτε να το προμηθευτείτε είναι: ΟΑΚ κάβες, Παλαιό Ψυχικό - Barolo, Γλυφάδα - Benito, Kέντρο Αθήνας- Ergon Αγορά, Κουκάκι - Gargaretta.

  • Φούρνος Ρίζος Ελαία

Από τους πιο φημισμένους φούρνους του Κουκακίου. Συνήθως τραβά την προσοχή, καθώς κρεμάνε ανάποδα τα πανετόνε τους και αυτό το κάνουν με σκοπό να διατηρήσουν την υγρασία στο εσωτερικό της ζύμης, μετά το ψήσιμο. Θα το βρεις σε με σοκολάτα bitter, με πορτοκάλι και σταφίδα, με τριπλή σοκολάτα –λευκή, γάλακτος και υγείας–, με φιστίκι, cranberries και λευκή σοκολάτα, με κάστανο, ενώ μπορεί να πετύχεις και πανετόνε με κομματάκια μελομακάρονου.

  • Papaspirou

Το πανετόνε από τα ζαχαροπλαστεία Παπασπύρου, αποτελεί κλασσική επιλογή και ακολουθούν μια παραδοσιακή Ιταλική συνταγή. Πρόκειται για αργής ωρίμανσης προζύμι, φρέσκο βούτυρο και αυγά, σταφίδες και πορτοκάλι βουτηγμένα σε ρούμι. Όλα αυτά έρχονται να δέσουν μέσα από μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία απαιτεί αρκετές ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί, αλλά αξίζει τον κόπο και την δοκιμή.

  • Kora Bakery

Το Kora Bakery δεν θα μπορούσε να λείπει από την συγκεκριμένη λίστα. Για φέτος μάλιστα φέρνει πάρα πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις και συνεργάζεται με Έλληνες παραγωγούς, για να απογειώσει την εμπερία του πανετόνε. Αυτά τα Χριστούγεννα φέρνουν το πανετόνε με λεμόνι και μαρέγκα, σε συνεργασία με το Noble Pastry (βλέπε παραπάνω). Ωστόσο, αυτό μας έκανε κυριολεκτικά να μας τρέξουν τα σάλια, είναι η συνεργασία του Kora με τις σοκολάτες Esophy.

  • Fresh Patisserie

Στις εξίσου κλασσικές επιλογές για πανετόνε, είναι και το ζαχαροπλαστείο Fresh. Φέρνει τρεις δικές του εκδοχές, με κομματάκια bitter σοκολάτας, κρέμα σοκολάτας, κάστανο ή σταφίδες, πορτοκάλι και ξηρούς καρπούς. Πρόκειται για αυθεντικό ιταλικό πανετόνε σε premium συσκευασία -ιδανικό δώρο για τα γιορτινά τραπέζια.