UPDATE CITY BLOGGING

Κάτι από νησί: 8 ταβέρνες κοντά στην Αθήνα, για να φας πλάι στο κύμα


Ερασμία Αρβανιτά

15 Ιουνίου 2024

Κάτι από νησί: 8 ταβέρνες κοντά στην Αθήνα, για να φας πλάι στο κύμα
Unsplash/kmorfiris
Ούζο, θάλασσα και καλό φαγητό. Σε αυτές τις ταβέρνες στην Αττική, το καλοκαίρι είναι πιο απολαυστικό

Βουτιές στη θάλασσα και μεζέδες δίπλα στο κύμα. Κάπως έτσι είναι (ή τουλάχιστον μοιάζει) μια ιδανική καλοκαιρινή μέρα, ειδικά το Σαββατοκύριακο. Βασικά, όχι, ιδανική καλοκαιρινή μέρα είναι να ξυπνάς σε ένα νησί στις Κυκλάδες – εγώ προτιμώ Σίφνο ή Σέριφο, να κάνεις βουτιές στη θάλασσα και μετά να απολαμβάνεις μεζέδες δίπλα στο κύμα. Σε αυτό το άρθρο, όμως, θα αρκεστούμε στην πρώτη εκδοχή και θα παραμείνουμε σε περιοχές κοντά στην Αθήνα.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που αυτό το Σαββατοκύριακο θα σε βρει κι εσένα εδώ, μη σκας. Ακόμα κι έτσι, μπορείς να οργανώσεις last minute μονοήμερες εκδρομές, σε περιοχές πιο κοντά ή πιο μακριά στην Αθήνα, για να γεμίσεις τις μπαταρίες σου, να χαλαρώσεις και να απομονωθείς. Είτε ο δρόμος σε βγάλει στο Σούνιο είτε στο Πόρτο Ράφτη, μετά το μπάνιο θα βρεις διάφορες παραλιακές ταβέρνες για να απολαύσεις όλες τις «γεύσεις» του καλοκαιριού.

Θέλεις ούζο ή κρασί, θέλεις τηγανητά καλαμαράκια, θέλεις γαρίδες, σε αυτά τα 8 ταβερνάκια κοντά στην Αθήνα, θα τα βρεις όλα.

Ντελένια

Η Ντελένια είναι μια όμορφη ταβέρνα κοντά στο Λαύριο και δίπλα στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, με τραπέζια πάνω στη θάλασσα. Εκεί, θα απολαύσεις αυθεντικό φρέσκο ελληνικό φαγητό και θα πάρεις μια γεύση από νησί. Είτε επιλέξεις να κάνεις πρώτα το μπάνιο σου και να χαλαρώσεις, είτε να πας κατευθείαν εκεί με την παρέα σου ένα μεσημέρι του καλοκαιριού, στη Ντελένια θα έχεις μια αξέχαστη εμπειρία. Α, και να μην ξεχάσω, το beach bar του μαγαζιού έχει μοναδικό καφέ, δροσιστικά κοκτέιλ και υπέροχη μουσική.

Ξυπόλητος

Η φράση «τραπέζι πάνω στη θάλασσα» είναι κυριολεκτική όταν μιλάμε για την ψαροταβέρνα Ξυπόλητος, στη Λούτσα. Εκεί, το δροσερό αεράκι ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού, δεν σταματάει ποτέ. Εάν είσαι λάτρης του ψαριού, τότε αυτή η ταβέρνα είναι για σένα. Στον Ξυπόλητο θα απολαύσεις φρέσκα ψάρια, γαύρο μαρινάτο, χταποδάκι, λαβράκια και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σου. Μετά τη βουτιά σου σε κάποια κοντινή παραλία, αυτό το ταβερνάκι σε περιμένει για να «κλείσει» καλά η μέρα σου.

Φύκι-Φύκι

Είναι ένα από τα πιο γνωστά μεζεδοπωλεία/ταβερνάκια στο Πόρτο Ράφτη και σίγουρα μια τέλεια επιλογή για καλό φαγητό μετά τις βουτιές σου. Το μενού του εμπλουτίζεται συνεχώς, με πιάτα που περικλείουν μέσα τους όλη την Ελλάδα, αλλά και πολλούς θαλασσινούς μεζέδες. Είτε το μεσημέρι, είτε το απογευματάκι όταν ο ήλιος ξεκινήσει να πέφτει, το Φύκι-Φύκι είναι μια από τις στάσεις που αξίζει να κάνεις, εάν βρεθείς στο Πόρτο Ράφτη.

Απέραντο Γαλάζιο

Και μόνο το όνομα «Απέραντο Γαλάζιο», σε ταξιδεύει σε κάποιο κυκλαδονήσι. Βρίσκεται στον ναυτικό όμιλο της Βάρκιζας, είναι κυριολεκτικά πάνω στην παραλία και αποτελεί μια τέλεια επιλογή για να απολαύσεις λαχταριστούς μεζέδες το καλοκαιράκι. Σε μικρή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας, έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις τις βουτιές σου, να δοκιμάσεις νόστιμα πιάτα και να αισθανθείς για λίγο ότι είσαι σε διακοπές. Η μέρα σου, θα γίνει αμέσως πιο όμορφη.

Σαρδελάκι με θέα

Φρέσκο ψαράκι, ουζάκι και η θάλασσα στα πόδια σου. Όλα αυτά, στο Σαρδελάκι με Θέα στη Βουλιαγμένη. Η τοποθεσία του, η αισθητική του, ο τρόπος με τον οποίο είναι διαμορφωμένο και – φυσικά, οι γεύσεις του, θα σε ταξιδέψουν κατευθείαν σε κάποιο γραφικό ελληνικό νησί. Ανοίγοντας τον κατάλογο, θα βρεις ό,τι επιθυμείς, από κρύα ορεκτικά, κλασσικά πιάτα, όπως τηγανιτά καλαμαράκια και γαρίδες σαγανάκι και φυσικά ελληνικά ή ξένα κρασιά για να τα συνοδεύσεις, εάν δεν θέλεις ούζο ή τσίπουρο.

Η Χήρα

Η Χήρα, είναι μία από τις αγαπημένες ψαροταβέρνες με θαλασσινά, δίπλα στο κύμα, στη Λούτσα. Η ιστορία της, πηγαίνει πίσω στο 1998 όταν μια καντίνα, αρχικά, έγινε κανονικό μαγαζί που μέχρι σήμερα συγκεντρώνει πλήθος κόσμου. Η κουζίνα της Χήρας, θα σου προσφέρει γευστικές γαστρονομικές απολαύσεις, με ιδιαίτερα προσεγμένα πιάτα. Είτε επιλέξεις να καθίσεις στον εσωτερικό είτε τον εξωτερικό χώρο της, θα φας και θα πιείς πολύ καλά.

Ελλαδικό

Το Ελλαδικό βρίσκεται στο Ξυλόκαστρο και αποτελεί ένα από τα πρώτα μεζεδοπωλεία της περιοχής. Αυτό που θα κερδίσει κατευθείαν μόλις φτάσεις, εκτός από την όμορφη τοποθεσία του, είναι η εξαιρετική ποιοτική κουζίνα του και η μεγάλη ποικιλία του από μεζέδες. Εάν θέλεις να δοκιμάσεις νόστιμα πιάτα, απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα, τότε πήγαινε στο Ελλαδικό ένα απογευματάκι του καλοκαιριού, μετά το μπάνιο σου, και σίγουρα θα το απολαύσεις.

Το Λιμανάκι της Αμαρύνθου

Στο Λιμανάκι της Αμαρύνθου, θα δοκιμάσεις μόνο τα καλύτερα. Αυτή η ψαροταβέρνα στην Εύβοια, λειτουργεί από το 1986 και βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το κέντρο της Αμαρύνθου. Μακριά από τον θόρυβο και δίπλα στη θάλασσα, εκεί θα απολαύσεις φρέσκα ψάρια, καλαμάρια, θαλασσινά, ποικιλία ορεκτικών εδεσμάτων και θα βρεις επιλεγμένα κρασιά για να απογειώσεις το γεύμα σου. Η συγκεκριμένη ψαροταβέρνα είναι εγγύηση, εάν βρεθείς στην περιοχή.