COOL GREECE

Ηρεμία, χαλάρωση και ξεγνοιασιά: 7 ελληνικά νησιά για ξεκούραστες καλοκαιρινές διακοπές


Ερασμία Αρβανιτά

26 Μαΐου 2024

Ηρεμία, χαλάρωση και ξεγνοιασιά: 7 ελληνικά νησιά για ξεκούραστες καλοκαιρινές διακοπές
Unsplash/Despina Galani
Τα ελληνικά νησιά που μπορείς να επισκεφτείς για να βρεις λίγο τον εαυτό σου 

Υπάρχουν μερικές στιγμές που απλώς θέλεις να απομονωθείς. Να χαλαρώσεις, να ηρεμήσεις, να πάρεις μια «ανάσα» και να απομακρυνθείς λίγο από τη πολύβουη ζωή της πόλης. Ε, σε κάτι τέτοιες στιγμές και δεδομένου ότι το καλοκαίρι έχει (σχεδόν) φτάσει και οι κουβέντες για τις καλοκαιρινές διακοπές έχουν ξεκινήσει, αρχίζεις να σκέφτεσαι σε πιο από τα όμορφα νησιά της Ελλάδας μπορείς να αποδράσεις για να περάσεις μερικές μέρες ηρεμίας και ξεγνοιασιάς. Νησιά μακριά από τη φασαρία, νησιά που θα σου χαρίσουν στιγμές μακριά από την πολυκοσμία της καθημερινότητας.

Ευτυχώς για ‘σενα, οι επιλογές είναι μπόλικες. Από την Αμοργό, την Κίμωλο, την Ιθάκη, μέχρι τη Σέριφο και τη Φολέγανδρο, αυτά είναι 7 ελληνικά νησιά που μπορείς να επισκεφτείς για να βρεις λίγο τον εαυτό σου.

Σέριφος

Με παρέα ή χωρίς, η Σέριφος θα σε μαγνητίσει από την πρώτη στιγμή. Πόσο μάλλον εάν θέλεις να χαλαρώσεις, να ηρεμήσεις και να πάρεις μια γερή «δόση» θάλασσας. Οι παραλίες στη Σέριφο, είναι αμέτρητες. Μικρές, μεγάλες, με περισσότερο ή καθόλου κόσμο, άλλες πιο ερημικές και άλλες πιο τουριστικές (οργανωμένες θα βρεις ελάχιστες), όλες τους έχουν ένα κοινό: γαλαζοπράσινα νερά. Εγώ ξεχωρίζω την παραλία Καλό Αμπέλι, την παραλία Βαγιά, το Γάνεμα και τον Άγιο Σώστη. Όσο για τη χώρα της Σερίφου; Απλώς, είναι μία από τις πιο όμορφες των Κυκλάδων. Μυστήρια, αισθησιακή, αμφιθεατρικά χτισμένη και μια με ανεπιτήδευτη «άγρια» γοητεία, η Χώρα είναι απλώς μαγεία. Στην κορυφή της, θα βρεις το Κάστρο της Σερίφου, από όπου μπορείς να απολαύσεις πανοραμικά την ομορφιά του νησιού και το γαλάζιο της θάλασσας.

Αμοργός

Επισκέφτηκα την Αμοργό περίπου πριν 5 χρόνια, κι αν μπορώ να βρω μία έκφραση για να την περιγράψω, είναι αυτή: απέραντο γαλάζιο. Ξεκινώντας από τη Χώρα, τα μικρά γραφικά σοκάκια της, οι ανθισμένες βουκαμβίλιες και τα όμορφια ταβερνάκια και καφενεία της, σε προσκαλούν σε ένα μαγικό ταξίδι. Τα δύο λιμάνια του νησιού, η Αιγιάλη και τα Κατάπολα, οι καταγάλανες παραλίες, όπως η Αγία Άννα, ο Μούρος, το Μαλτέζι και η Μικρή Βλυχάδα, θα κάνουν τις διακοπές σου ακόμα πιο όμορφες. Μη φύγεις από το νησί, εάν δεν επισκεφτείς τη Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, που είναι χτισμένη στην απόκρημνη νότια ακτή της Αμοργού σε υψόμετρο 300 μέτρων.

Κίμωλος

Μία επίσκεψη στην Κίμωλο, είναι αρκετή για να καταλάβει κάποιος ότι αυτό το μικρό νησί στις Κυκλάδες, είναι βγαλμένο από παραμύθι. Η Κίμωλος είναι ο ορισμός των ξεκούραστων διακοπών, της χαλάρωσης και της ηρεμίας. Παρά τη μικρή της έκταση, είναι ένα νησί με ιδιαίτερη ομορφιά. Η πρωτεύουσα της Κιμώλου, το Χωριό, που αποτελείται από δύο οικισμούς το Μέσα και το Έξω Κάστρο, το λιμάνι Ψάθη ή τα Ελληνικά είναι μερικά σημεία που θα σε «αγκαλιάσουν» με την κυκλαδίτικη γοητεία τους. Όσο για τις παραλίες, σίγουρα αξίζει να επισκεφτείς την Πολύαιγο (μπορείς να πας μόνο με σκάφος), τα Πράσσα, μια παραλία με τα πιο καθαρά νερά στον κόσμο, την Αλυκή, καθώς και τις Μοναστήρι και Σούφι.

Πάτμος

Τα ξένα media έχουν αναφέρει πολλές φορές την Πάτμο ως τον ιδανικό προορισμό για ψυχική ηρεμία. Κι έτσι είναι. Η Πάτμος είναι ένα από τα πιο ηρεμιστικά νησιά, ένας τόπος μυστηριακός και σαγηνευτικός. Ένα μέρος με μαγικές ακτογραμμές, παράδοση και ιστορία. Η χώρα του νησιού, το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, αποτελούν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αυτό το νησί των Δωδεκανήσων, έχει καταφέρει να ισορροπήσει ανάμεσα στην κοσμικότητα και την ηρεμία και να διατηρήσει αναλλοίωτο τον χαρακτήρα του. Εάν είσαι λάτρης του Αιγαίου και των χαλαρών διακοπών, τότε αξίζει να την επισκεφτείς.

Φολέγανδρος

Στη Φολέγανδρο, η μαγεία δεν τελειώνει ποτέ. Σε αυτό το νησί με την άγρια ομορφιά και την ξεχωριστή κυκλαδίτικη γοητεία, θα περιπλανηθείς σε μερικά από τα πιο γραφικά σοκάκια στο Αιγαίο και θα «κατεβάσεις» ρυθμούς, αφού είναι το ιδανικό μέρος για ξεκούραστες διακοπές. Εάν έχεις ακούσει ότι η Χώρα της Φολεγάνδρου είναι μία από τις πιο όμορφες των Κυκλάδων, ένα ταξίδι σε αυτό το νησί, θα στο επιβεβαιώσει. Στη Χώρα, θα βρεις και το Κάστρο, ενώ στην Άνω Μεριά και στον Καραβοστάση, θα κάνεις υπέροχες βόλτες. Το Λιβάδι, ο Άγιος Γεώργιος, το Κάτεργο και η Αγκάλη, είναι σίγουρα μερικές από τις παραλίες στις οποίες χρειάζεται να βουτήξεις.

Ιθάκη

Αγαπάμε το Ιόνιο και η Ιθάκη είναι ένας λόγος για να το αγαπάμε περισσότερο. Αυτός ο καταπράσινος τόπος της Ελλάδας, εκτός από μαγευτικός είναι και άκρως χαλαρωτικός. Είναι, για την ακρίβεια, μια τρομερή επιλογή για πιο ήρεμες διακοπές. Στη νότια πλευρά του νησιού του Οδυσσέα, θα βρεις το Βαθύ, την όμορφη πρωτεύουσα, ενώ στη βόρεια πλευρά το γραφικό χωριό Κιόνι. Όσο για τις παραλίες, τα λόγια είναι περιττά. Γιδάκι, Φιλιατρό και Σκίνος, είναι σίγουρα μερικές από τις ακτές που θα αγαπήσεις.

Σίκινος

Είναι ένα μικρό νησί στις Νότιες Κυκλάδες, κάπου ανάμεσα στην Ίο και τη Φολέγανδρο και μια ωδή στην ακατέργαστη ομορφιά. Η Σίκινος είναι ένα από τα ελάχιστα νησιά στην Ελλάδα που έχει καταφέρει να διαφυλάξει τη μοναδικότητά της και το άγριο φυσικό τοπίο της. Το λιμάνι του νησιού, η Αλοπρόνια και η Χώρα, είναι ουσιαστικά οι δύο βασικοί οικισμοί που θα βρεις εκεί. Ένας περίπατος στη Χώρα, μια στάση στην Επισκοπή, μια ξενάγηση στο οινοποιείο του νησιού, αλλά και οι βουτιές στις γαλαζοπράσινες παραλίες του, θα σου χαρίσουν ανεκτίμητες στιγμές ξεγνοιασιάς.