COOL GREECE

Η πιο καθαρή παραλία στον κόσμο είναι ελληνική – Σε ποιο νησί βρίσκεται


JTeam

21 Μαΐου 2024

Η πιο καθαρή παραλία στον κόσμο είναι ελληνική – Σε ποιο νησί βρίσκεται
Unsplash/David Tip
Σε ένα νησί των Κυκλάδων «κρύβεται» η παραλία με τα πιο καθαρά νερά στον κόσμο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αγαπήσει κάποιος την Ελλάδα. Εκτός από την πλούσια ιστορία της, τον ξεχωριστό πολιτισμό της και την ιδιαίτερη κουζίνα της, το απέραντο γαλάζιο και τα κρυστάλλινα νερά της, είναι σίγουρα τα στοιχεία που κλέβουν την «καρδιά» εκατομμύρια ταξιδιωτών που την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Και επειδή τα δεδομένα «μιλούν» από μόνα τους, το ταξιδιωτικό πρακτορείο Florida Panhandle, έκανε μια έρευνα και κατέληξε στο ότι οι ελληνικές παραλίες έχουν τα πιο καθαρά νερά στον κόσμο. Μία, όμως, βρέθηκε στην κορυφή.

Αρχικά, να σου πούμε ότι το ταξιδιωτικό πρακτορείο έκανε μια αναζήτηση των εκατομμύρια δημόσια διαθέσιμων κριτικών από ταξιδιώτες, για παραλίες σε κάθε άκρη του κόσμου. Με στόχο να εντοπίσει τις πιο καθαρές ακτές, η έρευνα αξιολόγησε 2,4 εκατ. κριτικές από έναν κατάλογο 50 παραλιών σε 75 χώρες που κατατάχθηκαν στις υψηλότερες θέσεις.

Η πιο καθαρή παραλία στην κόσμο βρίσκεται στην Κίμωλο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η παραλία Πράσσα (ή Πράσα) στην Κίμωλο, έχει τα πιο καθαρά νερά στον κόσμο. Η παραλία Πράσσα βρίσκεται στο ανατολικό μέρος της Κιμώλου και το χαρακτηριστικό που την ξεχωρίζει είναι το ιδιαίτερο χρώμα της άμμου, από τα πετρώματα που παράγουν την κιμωλία. Χαρακτηριστικά, η έκθεση αναφέρει: «Με μήκος 8.497 μιλίων, η ελληνική ακτογραμμή είναι η μεγαλύτερη στη λεκάνη της Μεσογείου, μια θάλασσα που φημίζεται για τα κρυστάλλινα νερά της και την πλούσια μπλε απόχρωση. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που η πλειοψηφία των κορυφαίων παραλιών στον κόσμο για τα καθαρά τους νερά βρίσκονται στην Ελλάδα, με πρώτη την παραλία Πρασσά στο νησί της Κιμώλου, για την οποία το 43,56% των δημοσίως διαθέσιμων κριτικών ταξιδιωτών, αναφέρουν τη φράση “καθαρά νερά”».

Άλλες ελληνικές παραλίες που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα, είναι εκείνες του Αγίου Δημητρίου στην Αλόννησο, η παραλία Γεννάδι στο νησί της Ρόδου, αλλά και η Αγία Άννα στη Νάξο.