COOL GREECE

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: 8 προορισμοί πλάι στη θάλασσα, για κάθε γούστο


Ερασμία Αρβανιτά

12 Μαΐου 2024

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: 8 προορισμοί πλάι στη θάλασσα, για κάθε γούστο
Unsplash/Despina Galani
Εσύ, πού θα ήθελες να βρίσκεσαι το πρώτο καλοκαιρινό τριήμερο της χρονιάς;

Το πρώτο τριήμερο της καλοκαιρινής σεζόν επιβάλλεται να σε βρει δίπλα στο γαλάζιο της θάλασσας, απολαμβάνοντας τον ζεστό ήλιο, το αγαπημένο σου κρασάκι και τους πιο νόστιμους μεζέδες. Η ημέρα του Αγίου Πνεύματος που φέτος, πέφτει τη Δευτέρα 24 Ιουνίου, σου δίνει την ευκαιρία να οργανώσεις ένα mini ταξίδι και να βιώσεις τρεις μέρες ηρεμίας, χαλάρωσης και καλοκαιρινής αναζωογόνησης. Είναι αρκετές; Ίσως όχι, αλλά και πάλι το έχεις ανάγκη.

Το πρώτο τριήμερο του καλοκαιριού, είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζεις, οπότε εάν σκοπεύεις να οργανώσεις μια συναρπαστική εξόρμηση, καλύτερα να αρχίζεις να προετοιμάζεσαι από τώρα. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι επιλογές που έχεις, είναι αμέτρητες. Παραθαλάσσια γραφικά χωριά, αρχοντικά νησιά, προορισμοί για ποιοτικές διακοπές χαλάρωσης, τόποι για μοναχικούς ταξιδιώτες και μη, σε περιμένουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Παρακάτω, θα βρεις 8 επιλογές πλάι στη θάλασσα, για να περάσεις το πιο όμορφο καλοκαιρινό τριήμερο.

Λιμένι

Οι διακοπές στη Μάνη σου υπόσχονται πάντα ξεχωριστές εμπειρίες και τρεις μέρες στο πετρόχτιστο Λιμένι, θα γεμίσουν το μυαλό σου με αξέχαστες εικόνες. Τα επιβλητικά σπίτια πάνω στη θάλασσα, οι αρχοντικοί και γοητευτικοί ξενώνες, το γαλάζιο της θάλασσας που εκτείνεται μέχρι εκεί που δεν φτάνει το μάτι σου, αλλά και η αξεπέραστη γαστρονομία, θα σε αφοπλίσουν στο Λιμένι, το επίνειο της Αρεόπολης. Αυτός ο πανέμορφος οικισμός, είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την οικογένεια Μαυρομιχάλη, οπότε στο πρόγραμμα σου χρειάζεται να εντάξεις (σίγουρα) και μία στάση στο Παλάτι του Πετρόμπεη, για να ταξιδέψεις στον χρόνο.

Σίφνος

Το νησί που θα σου κλέψει αμέσως την καρδιά, το νησί που θα θέλεις να γυρνάς ξανά και ξανά. Είναι τρεις μέρες «αρκετές» για να γνωρίσεις της Σίφνο; Πρακτικά, η απάντηση είναι «ναι», αφού οι αποστάσεις μεταξύ των παραλιών και των οικισμών είναι μικρές. Αλλά, τρεις μέρες δεν είναι ποτέ αρκετές για να χορτάσεις τη μαγεία της. Οι παραλίες της - από τον Πλατύ Γιαλό, μέχρι τον Φάρο και τη Χερσόνησο, καλύπτουν κάθε προτίμηση, η πρωτεύουσα, η Απολλωνία, είναι το λιγότερο πανέμορφη και το Κάστρο, ένας από τους πιο συγκλονιστικούς οικισμούς των Κυκλάδων, απλώς θα σου κόψει την ανάσα. Η Σίφνος βρέθηκε στην κορυφή των καλύτερων τουριστικών προορισμών για το 2024 – και μάντεψε, η κουζίνα της ήταν ένας καθοριστικός παράγοντας για αυτό. Κάτι ξέρουν όσοι την αποκαλούν «γαστρονομική πρωτεύουσα» των Κυκλάδων.

Πάργα

Ψάχνεις να βρεις έναν ελληνικό προορισμό που να θυμίζει νησί, χωρίς να είναι νησί; Η Πάργα είναι όσα αναζητάς. Γραφική, πολύχρωμη και δροσερή. Η Πάργα, η παραθαλάσσια κωμόπολη που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Πρέβεζας, με τα όμορφα σπιτάκια, έχει φανατικούς θαυμαστές όλον τον χρόνο. Η πλούσια ιστορία της περιοχής, αλλά και το φυσικό τοπίο, θα σε μαγέψουν από την πρώτη στιγμή που θα φτάσεις εκεί. Το Ενετικό Κάστρο και το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, είναι σίγουρα must στάσεις. Εάν έχεις όρεξη – και χρόνο, αξίζει να κάνεις και μια ημερήσια κρουαζιέρα σε Παξούς και Αντίπαξους.

Μονεμβασιά

Μια εκδρομή στη Μονεμβασιά δεν μπορεί να απογοητεύσει ούτε τον πιο «επιλεκτικό» ταξιδιώτη. Η μυστηριακή αύρα αυτής της ιστορικής πόλης της Πελοποννήσου, η φυσική ομορφιά της, οι μεσαιωνικές πινελιές της και η εκπληκτική κουζίνα της, θα σε μαγέψουν από την πρώτη στιγμή. Αποκαλείται και «Γιβραλτάρ της Ανατολής», καθώς μοιάζει με τον βράχο του Γιβραλτάρ και είναι γνωστή για το μεσαιωνικό φρούριο της. Εκεί, κάθε εποχή του χρόνου μοιάζει με παραμύθι. Τη στιγμή που θα φτάσεις στην πόλη, θα βρεις απευθείας το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου, μετά θα διασχίσεις το κεντρικό καλντερίμι της, θα αντικρίσεις ίσως τα πιο γραφικά στενά που έχεις δει στη ζωή σου και μόλις βρεθείς στην Άνω Πόλη, θα δεις μια συγκλονιστική θέα.

Ύδρα

Σε αυτό το κοσμοπολίτικο νησί μπορείς να απολαύσεις ένα φανταστικό τριήμερο, όλες τις εποχές του χρόνου. Το καλοκαίρι στην Ύδρα, όμως, είναι διαφορετικό. Έχει έναν «αέρα» ρομαντισμού και ανυπέρβλητης γοητείας. Η Ύδρα είναι σχετικά μικρό νησί, κάτι που σημαίνει πως μπορείς να την περπατήσεις και να την ανακαλύψεις εύκολα και ευχάριστα. Στην «αρχόντισσα» του Αργοσαρωνικού, θα περιπλανηθείς στα πλακόστρωτα δρομάκια με τα ωραία αρχοντικά, θα απολαύσεις τις πρώτες (ίσως) βουτιές στα καταγάλανα νερά, θα δοκιμάσεις πεντανόστιμα πιάτα και θα αντικρίσεις τη μαγευτική εικόνα από το λιμάνι των Καμινίων. Τρεις μέρες σε αυτό το νησί, είναι αρκετές για να σταματήσεις τον χρόνο και να χαλαρώσεις.

Πήλιο

Φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι. Όλες οι εποχές μοιάζουν μαγικές στο Πήλιο. Κάθε σημείο εκεί, έχει κάτι το ξεχωριστό. Τα πανέμορφα χωριά του, μαζί με τις μαγευτικές παραλίες του, δημιουργούν έναν συνδυασμό που δεν χάνει. Οι παραλίες Φακίστρα, Μυλοπόταμος, Νταμούχαρη και Παπά Νερό, πρέπει σίγουρα να βρίσκονται στην bucket list σου, όπως και η Πορταριά, η Τσαγκαράδα, η Μακρινίτσα και οι Μηλιές. Όσο για τα ψαροχώρια του Πηλίου; Απλώς, συγκλονιστικά. Σίγουρα, εκείνο που ξεχωρίζει είναι η Αγία Κυριακή, στο νοτιότερο τμήμα του Πηλίου, περίπου 75 χιλιόμετρα από τον Βόλο. Θάλασσα, ψαροκάικα και ταβερνάκια. Θέλεις κάτι άλλο;

Σέριφος

Τριήμερο στη Σέριφο σημαίνει τοπία άγριας ομορφιάς, καταγάλανες παραλίες, καλό φαγητό, φιλόξενα μπαράκια και χαλάρωση. Είναι η τέλεια επιλογή για μια σύντομη εξόρμηση; Σίγουρα ναι. Εάν, μάλιστα, είσαι και λάτρης του slow travelling, τότε θα τη λατρέψεις. Η μέρα σου θα ξεκινάει και θα τελειώνει παρέα με τα καταγάλανα νερά που θα βρεις σε κάθε ακτής της Σερίφου. Η παραλία Καλό Αμπέλι, η παραλία Βαγιά, η παραλία Γάνεμα και ο Άγιος Σώστης, πρέπει σίγουρα να μπουν στο πρόγραμμα σου. Ανακαλύπτοντας της Χώρα, θα φύγεις από το νησί γεμάτος από εικόνες της φύσης, της ιστορίας και της απόλυτης ομορφιάς της Ελλάδας. Το ηλιοβασίλεμα θα είναι όλες τις μέρες ο «οδηγός» σου και οι ήχοι της θάλασσας θα σε συντροφεύσουν και στην επιστροφή σου.

Άνδρος

Τριήμερη απόδραση στην Άνδρο, τον Ιούνιο, είναι πάντα μια υπέροχη ιδέα. Το Lonely Planet σε πρόσφατη λίστα του, τοποθέτησε την παραλία της Άνδρου «Της Γριάς το Πήδημα», στην 11η θέση ανάμεσα στις 15 καλύτερες παραλίες της Ευρώπης. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, πως το πρώτο μπάνιο σου στο νησί, αξίζει να γίνει εκεί. Η Άνδρος, όμως, έχει και άλλες εκπληκτικές παραλίες – οργανωμένες ή πιο μυστικιστικές, όπως οι Αποθήκες, η παραλία Αγίου Πέτρου, ο Φελλός, η Κολώνα (όχι της Κύθνου) και η Χρυσή Άμμος. Μετά τις βουτιές σου, η γνωριμία με τη Χώρα, δεν θα σε απογοητεύσει. Τα αρχοντικά της σπίτια, η εντυπωσιακή θέα, τα μικρά μαγαζάκια για φαγητό και μεζέδες, σε περιμένουν. Εάν ψάχνεις και σημεία με περισσότερη νυχτερινή ζωή, στο πανέμορφο Μπατσί, στο πιο δημοφιλές ψαροχώρι της Άνδρου, θα συναντήσεις πολλά εστιατόρια, καφετέριες και υπέροχα bar.