UPDATE CITY BLOGGING

Creating Stories: Όταν μαμά και κόρη μεταμορφώνουν παιδικές ζωγραφιές σε λούτρινα κουκλάκια


Ερασμία Αρβανιτά

7 Οκτωβρίου 2024

Creating Stories
H Αγγελίνα Χριστοδουλή μιλάει στο JennyGr για το δημιουργικό concept του Creating Stories, για το πώς «γεννήθηκε» η ιδέα, αλλά και για τα μακροπρόθεσμα σχέδια

«Στο Creating Stories ζωντανεύουμε τη φαντασία των παιδιών μέσα από τις ζωγραφιές τους», μου λέει η Αγγελίνα Χριστοδουλή, μία από τις δημιουργικές δυνάμεις πίσω από το πιο πρωτότυπο project στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Αγγελίνα, μαζί με τη μητέρα της, Τάσσα, το 2020 αποφάσισαν να δημιουργήσουν το πρώτο κατάστημα στη χώρα μας που μετατρέπει τις ζωγραφιές παιδιών σε κουκλάκια. Σήμερα, έχουν το πρώτο φυσικό και online κατάστημα στην Ευρώπη όπου μπορεί κάποιος να πάει ένα έργο τέχνης ή μια ζωγραφιά και να του δώσει μορφή. Και όσο μοναδικό είναι το project τους, άλλο τόσο μοναδικός είναι και ο τρόπος που «γεννήθηκε» η ιδέα τους.

«Μια μέρα ο ανιψιός μου ζωγράφισε έναν σουπερ ήρωα. Τουλάχιστον, αυτό μας είπε ότι είναι, μόλις στα τέσσερά του χρόνια. Ανέμιζε το χαρτί με τη ζωγραφιά του στον αέρα, σαν να είναι αληθινός σουπερ ήρωας», μου περιγράφει η Αγγελίνα όταν τη ρωτάω πώς και πότε εμπνεύστηκαν τη δημιουργία του Creating Stories. «Από το μυαλό μας, πέρασε η σκέψη "φαντάζεσαι να ήταν όντως αληθινός σουπερ ήρωας;". Αμέσως, σκέφτηκα ένα μαξιλάρι που είχε δημιουργήσει η μητέρα μου το 2013. Αυτό το μαξιλάρι ήταν το πιστό αντίγραφο μιας ζωγραφιάς μιας φίλης με το παιδάκι της να κρατιούνται χέρι-χερι. Επομένως, γιατί να μη δημιουργούσαμε και ένα κουκλάκι πάνω σε αυτήν την ιδέα; Η μητέρα μου, δημιουργεί και φτιάχνει χειροποίητα κομμάτια από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, αλλά το να μπορέσουμε να βγάλουμε τη ζωγραφιά του ανιψιού μου σε κουκλάκι ήταν πιο δύσκολο από ό,τι περιμέναμε. Μας πήρε περίπου 4 μέρες και το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να φτιάξω μια σελίδα στο Instagram ανεβάζοντας τη ζωγραφιά και δίπλα το κουκλάκι!».

«Το ονόμασα Creating Stories γιατί πιστεύω ότι κάθε παιδί πίσω από τη ζωγραφιά του κρύβει μια ιστορία που θέλει να μας πει και ο μόνος τρόπος για να την εκφράσει, είναι η ζωγραφική».

Ένα απλό σχέδιο, λοιπόν, ήταν η αρχή για το ιδιαίτερο project που ονομάζεται Creating Stories. Σήμερα, από το εργαστήριο της Αγγελίνας και της Τάσσας, περνούν καθημερινά μία με δύο ζωγραφιές παιδιών ή και μεγάλων που θέλουν να δώσουν μορφή στην τέχνη τους. «Η διαδικασία είναι δύσκολη καθώς δεν επαναλαμβάνεται. Κάθε μέρα είναι κάτι διαφορετικό. Πρώτο βήμα είναι η σχεδίαση του προϊόντος, όπου βλέπουμε με ποια τεχνική πρέπει να δημιουργηθεί ώστε το τελικό δικό μας αποτέλεσμα να είναι το πιστό αντίγραφο της ζωγραφιάς που μας εμπιστεύτηκαν οι γονείς του μικρού καλλιτέχνη», μου εξηγεί η Αγγελίνα. «Κάθε ζωγραφιά παίρνει μία με τρεις ημέρες για να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα και περνάει από πολλά στάδια, αυτό της σχεδίασης, αυτό του ραψίματος και έπειτα ό,τι λεπτομέρεια πρέπει να γίνει στο χέρι! Μετά είναι το γέμισμα και η συναρμολόγηση του προϊόντος».

Φυσικά, τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κάθε κούκλας πληρούν πολύ συγκεκριμένα κριτήρια και προδιαγραφές. «Αυτές είναι να είναι φιλικά προς τα παιδιά και φυσικά ανθεκτικά, γιατί σκοπός μας είναι κάτι που στην αρχή αποτελεί "παιχνίδι", να μείνει για πάντα σαν ενθύμιο στο παιδί. Αυτός είναι ο λόγος που δεν ζωγραφίζουμε και δεν εκτυπώνουμε πάνω σε κανένα προϊόν. Όλα είναι φτιαγμένα με ύφασμα, με κέντημα, και πολλές λεπτομέρειες στο χέρι για να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα που θέλουμε», λέει η Αγγελίνα, προσθέτοντας πως «το κόστος παραγωγής αυξάνεται από πολλούς παράγοντες και δυστυχώς στη σημερινή αγορά παρατηρούμε αυξήσεις σε υλικά σε καθημερινή βάση. Προς το παρόν, έχουμε αποφασίσει να "απορροφήσουμε" αυτό το κόστος και κρατάμε τις τιμές μας σταθερές».

Creating Stories: Ένας μαγικός κόσμος όπου η φαντασία των παιδιών ζωντανεύει

Στο Creating Stories, τίποτα δεν είναι αδύνατον να γίνει. Ακόμα και για το πιο δύσκολο σχέδιο, την πιο δύσκολη ζωγραφιά, η Αγγελίνα και η Τάσσα βρίσκουν τρόπους για να φτάσουν στο αποτέλεσμα που θέλουν, ακόμα κι αν χρειαστεί να γίνει δύο ή τρεις φορές από την αρχή. «Στην απίθανη περίπτωση που μια ζωγραφιά ή ένα σχέδιο είναι δύσκολο να μετατραπεί σε κουκλάκι, έχουμε πολλά άλλα προϊόντα που το καθιστούν δυνατό. Οι μαξιλαροθήκες, τα νεσεσέρ, τα μαξιλάρια είναι τα προϊόντα που ένα δύσκολο σχέδιο μπορεί να αποτυπωθεί με επιτυχία και να ζωντανέψει και μάλιστα πολλές φορές σε μικρότερο κόστος από αυτό της κούκλας».

Όταν τη ρωτάω για τις αντιδράσεις μικρών και μεγάλων τη στιγμή που βλέπουν το τελικό αποτέλεσμα, η Αγγελίνα μου λέει ότι δεν μπορεί να ξεχωρίσει καμία, καθώς όλες τη συγκινούν πολύ. «Κάθε φορά χαμογελάω το ίδιο όταν βλέπω τις αντιδράσεις τους, πολλές φορές δακρύζω. Είναι οι εκφράσεις όπως "εγώ το έφτιαξα αυτό!" ή "η ζωγραφιά μου είναι;" που μου λιώνουν την καρδιά. Γιατί αυτά τα παιδιά νιώθουν τεράστια χαρά που βλέπουν την παιδική φαντασία τους να ζωντανεύει στα χέρια τους. Κάποια χαίρονται και φωνάζουν δυνατά, άλλα δεν μπορούν να το πιστέψουν και άλλα παιδάκια στην αρχή είναι κάπως διστακτικά. Στην τελευταία περίπτωση, όταν ξανά έχουμε επικοινωνία με τους γονείς, μας λένε ότι ήδη το παιδί ετοιμάζει τα επόμενα σχέδια που θέλει να ζωντανέψει. Γιατί πλέον η ζωγραφιά μετά από αυτήν την εμπειρία, έχει άλλη δύναμη και αξία. Πλέον όταν ζωγραφίζει το παιδί, ξέρει ότι ίσως αυτή είναι η ζωγραφιά που θέλει να ζωντανέψει».

Το να δίνουν «ζωή» στη ζωγραφιά ενός παιδιού, έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τη δημιουργικότητα και την αυτοέκφραση των δύο γυναικών πίσω από το ξεχωριστό κατάστημα στη Θεσσαλονίκη. Η Αγγελίνα, μου λέει πως κάθε φορά που «βλέπω μια ζωγραφιά ή ένα σχέδιο, τα φαντάζομαι πως θα ήταν αν γινόντουσαν κουκλάκια. Μου είναι αδύνατο να μην το σκεφτώ έτσι. Ακόμα και μια διαφήμιση στην τηλεόραση θα την οραματιστώ ως παιχνίδι. Έχουμε γίνει πιο δημιουργικές, αλλά ταυτόχρονα και πιο ευαίσθητες μέσα από αυτό. Γιατί κάθε ζωγραφιά κρύβει πίσω μια ιστορία, και ο γονιός έχει μια άλλη επικοινωνία με εμάς. Πρόκειται για κάτι πολύ προσωπικό, γιατί δεν είναι απλά μια αγοραπωλησία. Είναι συνεργασία από την αρχή μέχρι το τέλος για να φτάσουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα».

Στο Creating Stories μπορεί ο καθένας να φτιάξει ό,τι φαντάζεται. Εκτός από κουκλάκι, «μπορεί να ζωντανέψει κάτι που έχει στη φαντασία του σε μαξιλαράκι, μπρελόκ, νεσεσέρ. Μπορεί να φτιάξει μια κούκλα που να του μοιάζει από μια φωτογραφία του ώστε να έχει τον εαυτό του ή τον άνθρωπο που αγαπάει σε κουκλάκι. Το μαγαζί μας ειδικεύεται σε προσωποποιημένα χειροποίητα προϊόντα, επομένως ο καθένας βρίσει πολλές επιλογές για ιδιαίτερα δωράκια άλλα και προϊόντα για το σπίτι, για το παιδικό δωμάτιο ή και πακετάκια δώρου βρεφικά και παιδικά. Όλα κατασκευασμένα στην Ελλάδα με τα καλύτερα υλικά είτε από εμάς είτε από άλλους έλληνες δημιουργούς», λέει η Αγγελίνα.

«Τα παιδιά έχουν μία υπερδύναμη και αυτή είναι να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους και τη ζωγραφική τους για να εκφράσουν τον κόσμο γύρω τους, ακόμα κι αν εμείς δεν τα ενθαρρύνουμε σαν κοινωνία αυτά θα βρουν τρόπο να το κάνουν».

«Για αυτά, μια ζωγραφιά είναι ο τρόπος να μας πουν πως νιώθουν, πόσο μας αγαπάνε. Πιστεύω ότι η σύγχρονη κοινωνία ενθαρρύνει τα παιδιά να είναι δημιουργικά. Δυστυχώς, όμως, από την ηλικία των επτά και έπειτα τα παιδιά έχουν περισσότερες ευθύνες παρά ελεύθερο χρόνο με το σχολείο και τις δραστηριότητες σε καθημερινή βάση. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι η δημιουργική απασχόληση δεν είναι κάτι προαιρετικό ή μη αναγκαίο. Ίσα-ίσα το αντίθετο».

«Σημασία έχει η φαντασία και πώς εκείνη επιδρά στη ζωή μας»

Η Αγγελίνα Χριστοδουλή και η μητέρα της, γνωρίζουν τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. «Δυστυχώς, η αγορά της Ελλάδας είναι μια αφιλόξενη αγορά για τις μικρές επιχειρήσεις», μου εξηγεί η Αγγελίνα όταν τη ρωτάω τι θα έλεγε σε νέο άτομο που σκέφτεται να ξεκινήσει τη δική του δημιουργική επιχείρηση. «Θα πρέπει να έχει υπομονή και επιμονή για να προχωρήσει και να εκτοξεύσει το όνειρο του. Με σωστούς ανθρώπους και συνεργάτες δίπλα μας ξεπερνάμε ευκολότερα τα εμπόδια που βρίσκουμε κάθε μέρα μπροστά μας οι μικροί επιχειρηματίες».

Στα μακροπρόθεσμα σχέδιά τους, η Αγγελίνα και η Τάσσα επιθυμούν να «παρασύρουν» τον κόσμο σε αυτό που πιστεύουν ακράδαντα, «ότι το ταλέντο και η δεξιότητα στη ζωγραφική δεν έχουν σημασία, σημασία έχει η φαντασία και πώς εκείνη επιδρά στη ζωή μας. Και ιδιαίτερα των παιδιών. Η σκέψη που κρύβεται πίσω από αυτό είναι πως ό,τι φανταζόμαστε μπορεί να πραγματοποιηθεί και ακόμα και μια μουτζούρα αποτελεί έργο τέχνης». Αυτήν τη στιγμή, η Αγγελίνα και η Τάσσα ετοιμάζουν από την αρχή το Eshop τους, όπου θα μπορεί ο καθένας είτε να μετατρέψει ένα έργο του σε ένα προϊόν είτε να αγοράσει χειροποίητα είδη πολύ ιδιαίτερα και πρωτότυπα.

Η Αγγελίνα και η Τάσσα, ζωντανεύουν τη φαντασία των παιδιών μέσα από τις ζωγραφιές τους και μέσα από αυτό, ζωντανεύουν και εκείνες. «Συνεχίστε να ονειρεύεστε μαζί με τα παιδάκια σας και να φαντάζεστε, να δημιουργείτε κόσμους και χαρακτήρες και πού ξέρετε… Μπορεί μια μέρα η δημιουργία σας να φτάσει στο εργαστήριο μας και να "ζωντανέψει" με έναν μαγικό τρόπο», λέει η Αγγελίνα.