UPDATE CITY BLOGGING

Τις είδαμε και τις προτείνουμε: 6 θεατρικές παραστάσεις να δεις τον πρώτο μήνα του 2025 στην Αθήνα


Άννα Καντζηλιέρη

5 Ιανουαρίου 2025

Τις είδαμε και τις προτείνουμε: 6 θεατρικές παραστάσεις να δεις τον πρώτο μήνα του 2025 στην Αθήνα
Ελίνα Γιουνανλή
Έργα που ξεχωρίσαμε, ερμηνείες που μας άγγιξαν και σκηνοθεσία που μας «κέρδισε». Οι παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιανουάριο στην Αθήνα

Το θέατρο είναι διέξοδος. Λειτουργεί σαν μια παύση από τη δική μας πραγματικότητα και μας μεταφέρει στην πραγματικότητα ενός άλλου κόσμου. Αυτό το ταξίδι είναι γεμάτο συναισθήματα, ενσυναίσθηση και ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα μέχρι το τέλος. Μέχρι το χειροκρότημα. Το 2025 μόλις ξεκίνησε και τι καλύτερο από το να προσθέσεις στην εβδομαδιαία ρουτίνα σου το θέατρο. Η Αθήνα, αυτή τη στιγμή, είναι γεμάτη από εξαιρετικές παραστάσεις που αξίζει και θα ήταν ωραίο να βιώσεις την εμπειρία τους.

Αν είσαι πιστός φαν της έκτης τέχνης, τότε είμαι σίγουρη πως έχει κλείσει τα εισιτήρια για τις εβδομάδες του Ιανουαρίου. Αν, όχι, αυτή η λίστα δημιουργήθηκε για εσένα. Εμείς, στο JennyGr, αγαπάμε το θέατρο και έτσι, αρκετά βράδια της εβδομάδας μας τα περνάμε μέσα στις θεατρικές αίθουσες της πρωτεύουσας, απολαμβάνοντας ακόμα ένα «ταξίδι» σε έναν άλλο κόσμο. Μια ιστορία που άλλοτε μας συγκινεί, άλλοτε μας κάνει να γελάμε, άλλοτε ταυτιζόμαστε μαζί της, άλλοτε μας δημιουργεί θλίψη, απογοήτευση ή θυμό, άλλοτε μας διασκεδάζει και μας γεμίζει έλπιδα, άλλοτε μας ενοχλεί κι άλλοτε μας φέρνει αντιμέτωπο με τον ίδιο μας τον εαυτό και τις σκέψεις του.

Καθώς βρισκόμαστε, λοιπόν, στην «καρδιά» του χειμώνα, το θέατρο αποτελεί την αγαπημένη μας έξοδο. Λίγο πριν σου μιλήσουμε για τις νέες αφίξεις της θεατρικής Αθήνας την καινούργια σεζόν, είναι μια καλή ευκαιρία να δεις έργα που έχουν ανέβει ήδη από την προηγούμενη, και πρόκειται να «μιλήσουν» στην ψυχή σου. Παρακάτω, θα βρεις μια λίστα με έξι παραστάσεις, που εμείς είδαμε, ξεχωρίσαμε και σου προτείνουμε να παρακολουθήσεις τον Ιανουάριο στα θέατρα της πρωτεύουσας. Οι επιλογές πολλές, η απόφαση δική σου. Καλή θέαση!

6 παραστάσεις που είδαμε, μας άρεσαν και σου προτείνουμε να δεις τον Ιανουάριο στην Αθήνα

  • 1.«Festen» του Τόμας Βίντερμπεργκ στο Θέατρο ΑΛΜΑ

Το “FESTEN” είναι η ιστορία μιας οικογενειακής γιορτής, παρουσία όλης της οικογένειας καθώς και πλήθους φίλων, για τα 60α γενέθλια του πατέρα. Όλοι τον αγαπούν και τον σέβονται. Ή μήπως όχι; Κατά την διάρκεια της γιορτής ο μεγαλύτερος γιος, ο Κρίστιαν, αποκαλύπτει το μυστικό που κρύβει από την παιδική του ηλικία και που πιθανότατα υπήρξε και ο λόγος αυτοκτονίας της δίδυμης αδελφής του. Οι ηθοποιοί μας προσκαλούν στους χώρους του θεάτρου, για να δώσουμε ζωή στην συνταρακτική ιστορία αυτής της “γιορτής”, σε μια θεατρική απόδοση που θα προσπαθήσει να σπάσει τα όρια της σκηνής, αλλά και τα όρια μεταξύ θεατή και ηθοποιού, δημιουργώντας μία πραγματική “συνάντηση”, στην οποία όλοι θα λάβουμε μέρος.

Δραματουργική επεξεργασία & Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.
Ηθοποιοί: Ναταλία Τσαλίκη, Γιώργος Ζιόβας, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Αναστάσης Λαουλάκος, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Ιωάννα Τζίκα, Γιάννης Καπελέρης, Μιχάλης Αφολαγιάν, Μαριάννα Πουρέγκα, Πένυ Παπαγεωργίου, Νικόλας Seymour Σταθόπουλος.

Jenny.Gr
Ελίνα Γιουνανλή
  • 2.«Ήταν όλοι τους παιδιά μου» του Άρθουρ Μίλλερ στο Θέατρο Αλκυονίς

Το «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Ο εργοστασιάρχης Τζο Κέλλερ πουλάει ελαττωματικά εξαρτήματα πολεμικών αεροπλάνων στην Αμερικάνικη Αεροπορία. Κάποια αεροπλάνα πέφτουν και σκοτώνονται εικοσιένα άτομα. Ο Κέλλερ αθωώνεται. Ο ένας του γιος επιστρέφει σώος από τον πόλεμο, όμως ο άλλος είναι αγνοούμενος. H απληστία, το ιδιωτικό απέναντι στο δημόσιο συμφέρον, το κέρδος εις βάρος της ανθρώπινης ζωής, είναι οι βασικοί άξονες του έργου του Μίλλερ, που μετά από μια σειρά αλλεπάλληλων γεγονότων και αποκαλύψεων οδηγούν σε τραγωδία.

Απόδοση - Σκηνοθεσία - Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης.
Ηθοποιοί: Γιώργος Γάλλος, Άννα Μάσχα, Κωνσταντίνος Μπιμπής, η Λίλα Μπακλέση, Άννα Λουιζίδη, Δημήτρης Σέρφας.

Jenny.Gr
Κέλλυ Καλαμπάκα
  • 3.«Ανεξάρτητα Κράτη» των Αντώνη Τσιοτσιόπουλου και Γιώργο Παλούμπη στο Θέατρο Χώρα

Δεκέμβριος 1977. Έπειτα από καταδίωξη της αστυνομίας, ο γιατρός Βασίλης Τσιρώ- νης κλείνεται στο διαμέρισμά του στο Φάληρο μαζί με την οικογένειά του, αρνείται να παραδοθεί και ύστερα από τετράμηνη πολιορκία το κηρύσσει «ανεξάρτητο κράτος». 11 Ιουλίου 1978. Τρίτη, ξημερώματα γύρω στις τέσσερις. Στα γραφεία γνωστής εφημερίδας φτάνει η είδηση του θανάτου του γιατρού μετά από εντολή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για επέμβαση και τερματισμό της πολιορκίας. Μέσα σε αυτά τα γραφεία γινόμαστε μάρτυρες της ζωής των δημοσιογράφων του οργανισμού, από την πρώτη μέρα του εγκλεισμού μέχρι και τον θάνατο του Βασίλη Τσιρώνη, ακολουθώντας τη φανταστική ιστορία της Μαρίας Θεοφίλου, μιας νεαρής δημοσιογράφου, η οποία γοητευμένη από την περίπτωση του γιατρού αποφασίζει να εισχωρήσει στην υπόθεση και να μάθει την αλήθεια σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του. Ήταν αυτοκτονία, όπως ισχυρίστηκε η αστυνομία, ή κρατική δολοφονία; Τα πρόσωπα και οι καταστάσεις του έργου είναι προϊόν μυθοπλασίας και ίσως δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης.
Ηθοποιοί: Θάνος Αλεξίου, Στέλιος Δημόπουλος, Βασιλική Διαλυνά, Άλκηστις Ζιρώ, Ελεάνα Καυκαλά, Μάκης Παπαδημητράτος, Στάθης Σταμουλακάτος, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος.

  • 4.«Το Πήδημα» της Μάγκι Νέβιλ στο Θέατρο Πόρτα

Τι στο καλό συμβαίνει με τον έρωτα; Γιατί δεν είναι όπως παλιά; Μια αντι-κωμωδία χωρίς προφυλάξεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Έξι άνθρωποι σε ένα μπαρ. Πενήντα λίρες χρέος. Μία τουαλέτα γυναικών. Ένας αιχμάλωτος που πρέπει να δικαιώσει τους υπόλοιπους. Και είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς. Κάποιοι τα παρατάνε. Κάποιοι το παρατραβάνε. Κάποιοι απατούν. Κάποιοι την πατάνε. Κάποιοι χρωστούν. Και ένας μόνο θα την πληρώσει ακριβά. Έξι ταλαντούχοι ηθοποιοί της νέας γενιάς οικειοποιούνται το ευθύ βρετανικό χιούμορ και φωτογραφίζουν την εποχή ακριβώς όπως είναι: γυμνή, ευάλωτη, απεγνωσμένη. Μαζί με τις εξωφρενικές μουσικές επί σκηνής από τις Σκιαδαρέσες, με τις χαρα- κτηριστικές μελωδίες και τους αιχμηρούς και τρυφερούς στίχους, προσκαλούν τον θεατή σε μια ασύλληπτη διάδραση. Αφηγούνται την παράκρουση, συμφιλιώνονται με τη συγκίνηση και τελικά συνυπάρχουν σε μια φάρσα μυτερή μα εύθραυστη.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγιοπετρίτης–Μπογδάνος.
Ηθοποιοί: Τζωρτζίνα Λιώση, Νάνσυ Μπούκλη, Άγγελος-Προκόπιος Νεράντζης, Νίκη Σκιαδαρέση, Όλγα Σκιαδαρέση, Λυδία Τζανουδάκη.

Jenny.Gr
Πάτροκλος Σκαφίδας
  • 5.«Ο θάνατος του εμποράκου» του Άρθουρ Μίλερ στο Θέατρο Ζίνα

Γραμμένο το 1949, “Ο θάνατος του εμποράκου” θεωρείται το κορυφαίο έργο του Αμερικανού συγγραφέα. Πραγματεύεται την ζωή του Γουίλι Λόμαν, ενός πλανόδιου πωλητή, που ζει μπερδεμένος ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, εγκλωβισμένος από το αμερικάνικο όνειρο. Το δυσβάσταχτο κυνήγι της επιβίωσης, σύμφωνα με τα πρότυπα που επιτάσσει η άκρως καπιταλιστική κοινωνία, τον οδηγεί παραληρηματικά στην διάλυση ολόκληρης της ζωής του.

Απόδοση - Σκηνοθεσία - Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης.
Ηθοποιοί: Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Έφη Μουρίκη, Ρένος Ρώτας, Δημήτρης Γεροδήμος, Κατερίνα Μάντζιου,Γιώργος Κοσκορέλλος, Παναγιώτης Παπαδούλης, Σωκράτης Αγγελής.

  • 6.«Το Ακρωτήρι» του Σαρ Γουάιτ στο Θέατρο Ιλίσια

Η Τζουλιάνα, μία χαρισματική και παθιασμένη νευρολόγος, καταρρέει κατά τη διάρκεια μίας σημαντικής ανακοίνωσης σε ένα συνέδριο. Η ίδια είναι πεπεισμένη πως πάσχει από καρκίνο. Κι όμως στην αφήγησή της προς τη γιατρό της, πολλά στοιχεία δε συμφωνούν. Ο σύζυγος, τον οποίο περιγράφει ως άπιστο και χειριστικό, της φέρεται με πολλή αγάπη και φροντίδα. Οι τηλεφωνικές συζητήσεις με την αποξενωμένη από χρόνια κόρη της, έχουν πολλά κενά. Στο «Ακρωτήρι», όπου διαρκώς αναφέρεται, βρίσκεται το παλιό οικογενειακό σπίτι, πουλημένο εδώ και χρόνια. Τα επεισόδια κατά τα οποία βλέπει και ακούει πράγματα πληθαίνουν και η Τζουλιάνα ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής της: αυτήν απέναντι στην απώλεια. Το «Ακρωτήρι» μας παρουσιάζει την τραγωδία του να χάνει κανείς σταδιακά την συνείδηση του και την σκληρή μάχη που δίνει καθημερινά με τους πιο κοντινούς του ανθρώπους. Μιλάει τελικά για το πώς μπορεί κάνεις να επανεφεύρει τον εαυτό του βρίσκοντας τον τρόπο να «περπατήσει» ξανά στην ζωή ακόμα και μετά τη μεγαλύτερη τραγωδία. Ο Sharr White έχει γράψει για δύο χαρακτήρες που παλεύουν να βρουν το κέντρο τους και ειδικά για μία ηρωίδα που αγωνίζεται να επανέλθει στο φως.

Απόδοση - Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.
Ηθοποιοί: Μαρία Ναυπλιώτου, Δημήτρης Αλεξανδρής, Στεφανία Ζώρα, Αυγουστίνος Κούμουλος.

Αν χρειάζεσαι επιπλέον προτάσεις, δες τις λίστες που φτιάξαμε για τις θεατρικές παραστάσεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου αντίστοιχα, οι οποίες ανεβαίνουν ακόμα στα αθηναϊκά θέατρα.