UPDATE CITY BLOGGING

4 συγκινητικές θεατρικές παραστάσεις που θίγουν το κομμάτι της μητρότητας (και όχι μόνο) - Αξίζει να τις δεις


Άννα Καντζηλιέρη

19 Ιανουαρίου 2025

Παραστάσεις για τη μητρότητα
Βαθιά συναισθηματικές, με ουσιώδη μηνύματα και ειλικρίνεια. Οι 4 θεατρικές παραστάσεις που ανεβαίνουν στην Αθήνα και αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στη μητρότητα

Το θέατρο, πέρα από μια ποιοτική έξοδο, έναν τρόπο να εισχωρήσουμε στην τέχνη και μια αφορμή για σκέψη και περισυλλογή, αποτελεί - άλλοτε σε μεγαλύτερο και άλλοτε σε μικρότερο βαθμό - καθρέφτη της κοινωνίας. Κάθε παράσταση είναι μια καινούργια εμπειρία, ένα μάθημα, που αν θέλουμε κρατάμε, αν θέλουμε αφήνουμε πίσω μας. Αυτή την περίοδο, ανεβαίνουν στην Αθήνα εξαιρετικές παραστάσεις - τουλάχιστον στην πλειονότητά τους - και σε μερικές από αυτές θίγεται το κομμάτι της μητρότητας. Όχι, μόνο. Γιατί η μητρότητα ποτέ δεν πάει «μόνη».

Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για ένα θέμα που έχει απασχολήσει κάθε άνθρωπο σε αυτό τον πλανήτη, είτε από τη σκοπιά του παιδιού, είτε από τη σκοπιά του γονιού, είτε από τη σκοπιά του συζύγου. Η μητρότητα δεν αφορά μόνο στη γυναίκα που μεγαλώνει ένα παιδί. Είναι η ανιδιοτελής αγάπη, η φροντίδα, το νοιάξιμο, το ακατάπαυστο ενδιαφέρον, η αγωνία, η θυσία, το μοίρασμα, η αποδοχή, η κατανόηση της μητέρας προς το παιδί. Στις θεατρικές παραστάσεις που θίγεται αυτό το κομμάτι, συναντάμε πολύ διαφορετικές ιστορίες, με πολύ διαφορετικούς ήρωες. Η μητρότητα δεν αποτελεί πάντα το κεντρικο θέμα τους, αλλά αναβλύζει μέσα από το έργο, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα.

Εμείς, στο JennyGr, συγκεντρώσαμε και σου παρουσιάζουμε 4 θεατρικές παραστάσεις που καταπιάνονται - με τον έναν ή τον άλλον τρόπο - με το θέμα της μητρότητας. Άλλωστε, σε αυτή τη ζωή, καμία γυναίκα δεν είναι μόνο μητέρα. Καμία γυναίκα, γενικότερα, δεν είναι μόνο ένα πράγμα. Οι γυναίκες είναι πολυπράγμονα όντα, που όσο βαρύνονται από τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις, τις επιταγές της κοινωνίας και τις ποικίλες προκλήσεις τόσο πιο δυνατές γίνονται. Οι ηρωίδες αυτών των ιστοριών ανοίγουν τις καρδιές τους και, σίγουρα, αυτή η εξομολόγηση δεν θα περάσει απαρατήρητη.

Από το «Πάρτι της ζωής μου», που γνωρίζει (δικαίως) τεράστια επιτυχία για τρίτη σεζόν, μέχρι τη «Φάλαινα» και τη «Linda», που έκαναν φέτος πρεμιέρα και είναι συνεχώς sold out, συναντάμε την έννοια της μητρότητας υπό άλλες συνθήκες και διαφορετικό πρίσμα. Επί πρόσθετα, στην παράσταση «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» η ιστορία αυτής της μητέρας «ξυπνάει» αναμνήσεις. Τέσσερις παραστάσεις εντελως διαφορετικές μεταξύ τους, βαθιά συναισθηματικές, που καταπιάνονται με σπουδαία θέματα και περιγράφουν ιστορίες που είδες, άκουσες, διάβασες, έμαθες, θυμήθηκες ή βίωσες. Από το θεατρικό σανίδι, απευθείας στην καρδιά.

Οι 4 θεατρικές παραστάσεις που αναφέρονται (και) στη μητρότητα, θα σε συγκινήσουν:

#1 Linda

Η παράσταση «Linda», που σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη, ανεβαίνει στο θέατρο Επί Κολωνώ και σίγουρα πρέπει να συμπεριληφθεί στη λίστα με τις παραστάσεις που θα δεις φέτος. Η Κατερίνα Λέχου ή αλλιώς η «Λίντα Γουάιλντ» είναι φαινομενικά μια επιτυχημένη επαγγελματίας, εξαιρετική σύζυγος και καλή μητέρα. Όλα αυτά, μια ημέρα καταρρέουν σαν ντόμινο. Αρκούν μερικές στιγμές, για να γκρεμιστεί ο μύθος της ζωής της. Εκεί, κοντά στα 50 της. Η ερμηνεία της Κατερίνας Λέχου, όπως και των υπόλοιπων ηθοποιών της παράστασης, είναι καθηλωτική.

Υπόθεση: «Βραβευμένη για τις δράσεις μου στην επιχείρηση χωρίς καν να έχω βγάλει πανεπιστήμιο. Μητέρα δύο παιδιών. Με έναν υπέροχο σύζυγο. Που ξέρω να αλλάζω λάστιχο, που έχω δικό μου σπίτι, που όλοι θαυμάζουν την μαγειρική μου και που μπορώ να φοράω το ίδιο νούμερο ρούχα όπως πριν από 15 χρόνια. Τα κατάφερα. Έφτασα πλέον στην κορυφή!». Λόγια της Λίντα Γουάιλντ, μίας πετυχημένης γυναίκας, που πιστεύει ότι έχει κατακτήσει την κορυφή και ότι αυτή θα της ανήκει στο διηνεκές. Κι όμως το έργο της Skinner δεν αποτελεί ένα successstory. Πρόκειται για την ιστορία της εκκωφαντικής πτώσης μιας σύγχρονης τραγικής ηρωίδας.

Ηθοποιοί: Κατερίνα Λέχου, Άλκης Κούρκουλος (επί οθόνης), Μιχάλης Μαρκάτης, Νεφέλη Κουρή, Εριέττα Μανούρη, Βασίλης Καζής, Μαριέλα Δουμπού.

Jenny.Gr
Πάτροκλος Σκαφίδας

# 2 Το πάρτι της ζωής μου

Η Ελένη Ράντου, στην κορυφή της θεατρικής καριέρας της, είναι ένα πρόσωπο και συγχρόνως πολλά άλλα. Είναι εκείνη τότε και τώρα. Το «Πάρτι της ζωής μου» είναι μια συγκλονιστική παράσταση, που τα ζεις όλα στο «κόκκινο». Γελάς δυνατά και κλαις δυνατά. Αναπολείς, συμπάσχεις, κατανοείς, λυπάσαι, χαίρεσαι, πέφτεις, σηκώνεσαι, γενικότερα, ζεις. Η ιστορία της μητέρας της, αλλά και η δική της ιστορία είναι διαφορετικές. Ή μήπως όχι; Σε αυτό το έργο, όλα τα συναισθήματα έρχονται στην επιφάνεια.

Υπόθεση: Μία παράσταση Ύμνος στη ζωή, σε κείμενο Ελένης Ράντου, μια θεατρική εμπειρία, ένας υποκριτικός άθλος, μια πρωτοφανής επιτυχία. Το κείμενο είναι εμπνευσμένο από το θεατρικό καμβά Every Brilliant Thing, των Ντανκαν Μακμιλαν και Τζονυ Ντοναχιου.

Η Μιρέλα Πάχου είναι στο τραγούδι και στο ακορντεόν και ο Αλέξανδρος Ιακώβου στο βιολί.

Jenny.Gr
Γιάννης Μαρκετουσάκης

#3 Η Φάλαινα

Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης μεταφέρει στο θεατρικό σανίδι τη «Φάλαινα», μια ιστορία που σε αγγίζει βαθιά από την πρώτη στιγμή. Ένα συγκινητικό και ανθρωποκεντρικό δράμα γεμάτο μηνύματα και μαθήματα. Σίγουρα, θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες γι’ αυτή την παράσταση, άλλωστε το γεγονός ότι είναι συνεχώς sold out, αποτελεί δείγμα της επιτυχίας της. Κατά τη διάρκεια του έργου, θίγεται και το κομμάτι της μητρότητας με έναν σύγχρονο τρόπο, που άλλες φορές ξεπερνάει τα προσωπικά όρια, άλλες όχι. Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει, όμως, την αλήθεια και την ειλικρίνεια αυτής της ηρωίδας.

Υπόθεση: Ο Τσάρλι, ένας αυτοκαταστροφικός, παχύσαρκος μέχρι νοσηρότητας, καθηγητής αγγλικών, που έχει χάσει κάθε επαφή με τον έξω κόσμο, μαζί και κάθε επιθυμία να συνεχίζει να βρίσκεται εν ζωή, «βουλιάζει» μέσα στον χρόνο περιμένοντας την λύτρωση από την ίδια τη ζωή. Παλεύει να συμφιλιωθεί με την αποξενωμένη κόρη του και με το ίδιο το παρελθόν του.

Σκηνοθεσία: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης

Με τους Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Ευσταθία Tσαπαρέλη, Γιώργο Μπένο, Ασημένια Βουλιώτη, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου.

#4 Ήταν όλοι τους παιδιά μου

Στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιώργος Νανούρης, η μητέρα - μία από τους πρωταγωνιστές - ή αλλιώς η εξαιρετική ηθοποιός Άννα Μάσχα, περιμένει με υπομονή και ελπίδα τον γιο της να επιστρέψει από τον πόλεμο ζωντανός. Πάνε τρία χρόνια που αγνοείται. Οι πράξεις της, μπορεί για πολλούς να μην βγάζουν νόημα, όμως έχουν. Και σίγουρα όλες οι μητέρες (ή και μη) θα καταλάβουν.

Υπόθεση: Ο εργοστασιάρχης Τζο Κέλλερ πουλάει ελαττωματικά εξαρτήματα πολεμικών αεροπλάνων στην Αμερικάνικη Αεροπορία. Κάποια αεροπλάνα πέφτουν και σκοτώνονται εικοσιένα άτομα. Ο Κέλλερ αθωώνεται. Ο ένας του γιος επιστρέφει σώος από τον πόλεμο, όμως ο άλλος είναι αγνοούμενος. H απληστία, το ιδιωτικό απέναντι στο δημόσιο συμφέρον, το κέρδος εις βάρος της ανθρώπινης ζωής, είναι οι βασικοί άξονες του έργου του Μίλλερ, που μετά από μια σειρά αλλεπάλληλων γεγονότων και αποκαλύψεων οδηγούν σε τραγωδία…

Ηθοποιοί: Γιώργος Γάλλος, Άννα Μάσχα, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Λίλα Μπακλέση, Άννα Λουιζίδη, Δημήτρης Σέρφας.