7 παραστάσεις που αξίζει να δεις τον Μάιο στη θεατρική Αθήνα - Είναι μία και μία
Άννα Καντζηλιέρη
3 Μαΐου 2025

Και ο μήνας Μάιος θα μας βρει στα αθηναϊκά θέατρα και πώς θα γινόταν διαφορετικά, άλλωστε, αφού ανεβαίνουν εξαιρετικές παραστάσεις, που δεν πρέπει - βασικά δεν θέλουμε - να χάσουμε. Αν αγαπάς την τέχνη της υποκριτικής, τότε ούτε και εσύ πρέπει να τις χάσεις. Ο πολιτιστικός χάρτης της πρωτεύουσας έχει νέες αξιοσημείωτες προσθήκες - παρά το γεγονός ότι σεζόν οδεύει προς το τέλος της - παρακινώντας το θεατρικό κοινό να περάσει τα ανοιξιάτικα βράδια του σε κάποιο φουαγέ, ίσως με ένα ποτό στο χέρι, λίγο πριν την έναρξη της παράστασης.
Οι προτάσεις του JennyGr γι' αυτόν τον μήνα περιλαμβάνουν έργα με διαφορετικό περιεχόμενο, αλλά κοινό στόχο: να μας δώσουν τροφή για σκέψη - όπως αυτό το εκλαμβάνει ο καθένας. Πολυδουλεμένες παραστάσεις, που απαρτίζονται από έξοχους συντελεστές και ηθοποιούς, πρόκειται να μας παρασύρουν στις ιστορίες τους, τοποθετώντας μας σε έναν άλλον, είτε καινούργιο είτε αρκετά γνώριμο, κόσμο. Συνέχισε, λοιπόν, το σκρολ, διάβασε σε τι αφορά η κάθε παράσταση και πρόσθεσε στην ατζέντα σου τις δικές σου αγαπημένες - αν δεν προλαβαίνεις να τις παρακολουθήσεις όλες.
7 θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε στην πρωτεύουσα αυτόν τον μήνα
Μετανάααστες του Ματέι Βιζνιέκ σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη και Νίκου Γκεσούλη
Με αφετηρία την τραγωδία του Αιγαίου, ο Ματέι Βιζνιέκ σκιαγραφεί τη σκληρή πραγματικότητα των μεταναστευτικών ροών, της πολιτικής υποκρισίας και της ανθρώπινης απόγνωσης. Μια παράσταση-γροθιά στην πολιτική και συχνά κοινωνική αδιαφορία που φωτίζει την αδιάκοπη κίνηση του ξεριζωμού και της αναζήτησης μιας νέας πατρίδας. Χρησιμοποιώντας κινηματογραφικά ντοκουμέντα ως σκηνικό, οι θεατές νιώθουν μέρος της δράσης, βιώνοντας τη διαρκή μετακίνηση και αβεβαιότητα των προσφύγων. Ένα ταξίδι στην πιο σκληρή πραγματικότητα του σήμερα, μια μαρτυρία που απαιτεί να ακουστεί. Γιατί το θέατρο μπορεί να γίνει η φωνή όσων δεν έχουν φωνή.
Παίζουν: Λεωνίδας Αργυρόπουλος, Χριστίνα Γκεσούλη, Ηλίας Γκόγιαννος, Νίκος Καραγεώργης, Άντα Κούγια, Γιώργος Λεπούρης, Γιώργος Μελισσάρης, Θοδωρής Προκοπίου, Σάκης Σιούτης, Βασιλική Στρακαντούνα, Εβίνα Walsh, ενώ συμμετέχουν και μετανάστες.
Θέατρο Σημείο
Λίβινγκ Ρουμ σε σκηνοθεσία Εύας Οικονόμου-Βαμβακά
Το «Λίβινγκ Ρουμ» η νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας σε κείμενο - σκηνοθεσία της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας Εύα Οικονόμου-Βαμβακά. Είναι ένα νέο σύγχρονο έργο που μιλάει για την προσπάθεια επιβίωσης ενός νέου ζευγαριού στην Ελλάδα του σήμερα, όπου τα πάντα καταρρέουν και η στεγαστική κρίση βαθαίνει. Ελλάδα 2025. Σε μια επαρχιακή πόλη που φωτίζεται από τον λαμπερό ήλιο και την παντελή έλλειψη ελπίδας, ένα ζευγάρι γνωρίζεται, δοκιμάζει και αποτυγχάνει καθώς η έλλειψη ζωτικού χώρου έχει ήδη προδιαγράψει το μέλλον του. Μια οικογένεια εξαντλεί την εφευρετικότητά της προκειμένου να καταφέρει να επιβιώσει. Μια χώρα που καταρρέει οικονομικά, η στεγαστική κρίση που βαθαίνει, ανθρώπινες ζωές που βουλιάζουν καθώς δεν έχουν το απαραίτητο οξυγόνο για να αναπνεύσουν. Μια γλυκόπικρη ιστορία που αν δεν ήταν τραγική θα έμοιαζε αυθεντικά κωμική.
Παίζουν: Κωνσταντίνα Βέρρου, Νικόλας Μίχας, Δημήτρης Πετρόπουλος, Αλέξανδρος Σκουρλέτης, Μαρία Τσιμά.
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Φρυνίχου)

Girls and Boys του Dennis Kelly σε σκηνοθεσία Λητώς Τριανταφυλλίδου
Μια τυχαία συνάντηση σε ένα αεροδρόμιο οδηγεί σε έναν κεραυνοβόλο έρωτα. Ένας γάμος, ένα σπίτι, δυο παιδιά, παράλληλες καριέρες – μια συνηθισμένη οικογενειακή ζωή. Όμως, καθώς ο χρόνος περνά, οι ισορροπίες διαταράσσονται και τα πράγματα παίρνουν μια αναπάντεχα σκοτεινή τροπή. Στην παράσταση που σκηνοθετεί η Λητώ Τριανταφυλλίδου, η πρωταγωνίστρια αφηγείται τη ζωή της με αναστοχαστική διάθεση, ισορροπώντας με ευαισθησία ανάμεσα στο χιούμορ, τη συγκίνηση και την αγωνία. Στην προσπάθειά της να ανασυνθέσει την ιστορία της, αξιοποιεί οπτικοακουστικά μέσα για να καταγράψει και να επανεξετάσει τις αναμνήσεις της. Φτιάχνοντας από την αρχή το παζλ της ζωής της μέσα από βίντεο, ήχους και εικόνες, γίνεται ταυτόχρονα αφηγήτρια, σκηνοθέτις και θεατής της ιστορίας της. Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με μια ζωντανή παράσταση ή με τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ επί σκηνής; Ή μήπως, με ένα οπτικοακουστικό αυτοπορτρέτο (self-portrait);
Ερμηνεύει η Νατάσα Εξηνταβελώνη.
Θέατρο Βασιλάκου _ Μαριάννα Τόλη
Η Σκύλα του Georges de la Fouchardiere σε σκηνοθεσία Κερασίας Σαμαρά
Ακριβώς στην 150η επέτειο από τη γέννηση του συγγραφέα Georges de la Fouchardiere, παρουσιάζεται για πρώτη φορά, η θεατρική μεταφορά του γνωστού μυθιστορήματός του Η Σκύλα. Πρόκειται για μια παράδοξη ιστορία πόθου, διαφθοράς και εγκλήματος, μέσα από ένα παρακμιακό, αστείο βαριετέ, ως θέατρο εν θεάτρω, που σαρκάζει τους ήρωές του, καθώς εκείνοι περνούν ανυποψίαστοι, μέσα από μια ανθοστόλιστη πορτούλα και σιγοκαίγονται στα βάθη της Κόλασης. Η αιώνια σύγκρουση της καλλιτεχνικής αξίας με τους αδηφάγους εμπόρους Τέχνης και ο φαύλος κύκλος υπερκέρδους γύρω απ' αυτήν, η εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου σώματος και η εξάρτηση όλων των «ιερών» θεσμών και των κοινωνικών σχέσεων από το Χρήμα, σχολιάζονται με σκληρότητα και χιούμορ από τους δύο αφηγητές, που παρακολουθούν την εξέλιξη της υπόθεσης:
Ο Μωρίς, ένας φιλήσυχος, έντιμος ιδιωτικός υπάλληλος, δυστυχισμένος σ' έναν συμβατικό γάμο με την Αντέλ και με μόνες διεξόδους τον αγοραίο έρωτα και την παράξενη ζωγραφική του, ερωτεύεται για πρώτη φορά στη ζωή του, παράφορα, τη Λουλού, μια αφελή πεταλουδίτσα της νύχτας. Εκείνη, όμως, μαζί με τον αδίστακτο προστάτη και εραστή της, Ντεντέ, τον εξαπατούν. Ο Μωρίς, μέσα από μια συνάντηση με τον Αλέξις, έναν αναπάντεχο προσωρινό σωτήρα του, ξεγελιέται ότι θα ευτυχήσει με τη Λουλού, όμως, σιγά σιγά, χάνει τα πάντα, την εντιμότητά του, την αξιοπρέπεια, ακόμη και την πατρότητα των πινάκων του, αφού η Λουλού τους παρουσιάζει ως δικούς της. Οι Ειδήμονες της Τέχνης παίρνουν το μέρος της. Εκείνος, ανακαλύπτει ότι η Λουλού τον απατά, αλλά την αγαπά τόσο, ώστε την συγχωρεί. Η Λουλού βρίσκεται βίαια δολοφονημένη. Η Κόλαση ακολουθεί για πάντα τον Μωρίς.
Παίζουν: Μανώλης Ιωνάς, Βασίλης Βλάχος, Κερασία Σαμαρά, Δημήτρης Καραβιώτης, Χίλντα Ηλιοπούλου, Μιράντα Ζησιμοπούλου - Αγγελική Ξενία (εναλλάξ), Χρήστος Κασιέρης.
Θέατρο Αλκμήνη
Λουτσία ντι Λαμμερμούρ του Γκαετάνο Ντονιτσέττι σε σκηνοθεσία της Κέιτι Μίτσελ
Η υπόθεση αφορά τον έρωτα της Λουτσίας για τον Εντγκάρντο του οίκου των Ρέιβενσγουντ, για τον οποίο ο αδελφός της λόρδος Ενρίκο 'Aστον αισθάνεται άσβεστο μίσος. Αποφασισμένος να αποτρέψει τη σχέση ο Ενρίκο οργανώνει τον γάμο της αδελφής του με τον Αρτούρο Μπάκλω. Την ώρα της τελετής καταφθάνει ο Εντγκάρντο, ο οποίος σε έξαλλη κατάσταση καταριέται τη Λουτσία. Εκείνη χάνει τα λογικά της, στη συνέχεια φονεύει τον Αρτούρο και καταρρέει. Πληροφορούμενος τον θάνατο της αγαπημένης του ο Εντγκάρντο αυτοκτονεί.
Παίζουν:Διονύσης Σούρμπης, Τζέσσικα Πρατ ή Βασιλική Καραγιάννη, Ισμαέλ Τζόρντι ή Γιάννης Χριστόπουλος, Γιάννης Καλύβας, Πέτρος Μαγουλάς ή Τάσος Αποστόλου, Ελένη Βουδουράκη, Μάνος Κοκκώνης.
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής - ΚΠΙΣΝ
Η Ταράτσα του Ζαν Κλοντ Καρριέρ σε σκηνοθεσία Τάσου Πυργιέρη.
Στο Παρίσι, σ' ένα διαμέρισμα με θαυμάσια ταράτσα. Ένα ζευγάρι μια συνηθισμένη μέρα που θα αποδειχθεί απολύτως εξαιρετική. Η γυναίκα ανακοινώνει στον ανυποψίαστο άντρα ότι φεύγει - δράμα δεν προκύπτει, μόνο «πρακτικές» ερωτήσεις. Όπως, ας πούμε, τι θα γίνει με το διαμέρισμά τους. Το κουδούνι χτυπά και η απορία λύνεται: είναι η μεσίτρια που το έχει αναλάβει. Από το σημείο αυτό και μετά, στην γραμμή της δημοφιλούς γαλλικής φάρσας το κουδούνι χτυπά ξανά και ξανά και διάφοροι ενδιαφερόμενοι εμφανίζονται, σχέσεις δημιουργούνται, (ανεπιτυχείς) αυτοκτονίες επιχειρούνται, η επικοινωνία μόνον εύκολη δεν είναι και παρεξηγήσεις προσφέρουν άφθονες αφορμές για την ευφορία που μόνο οι καλές κωμωδίες κατορθώνουν. Ο Καρριέρ μέσα από τον ιδιότυπο δραματουργικό του κώδικα (διάλογοι που συνδυάζουν βωντβίλ και δράμα, επεισόδια με σαφείς επιρροές από το θέατρο του Παραλόγου, πρόσωπα που διοχετεύουν την υπαρξιακή τους απόγνωση στην απόκτηση ενός σπιτιού), διαχειριζόμενος την, κατ' ουσίαν κωμική, ανθρώπινη συνθήκη, μιλάει τελικά για κοινές ανθρώπινες επιθυμίες και ανάγκες, κυρίως για την ανάγκη για αποδοχή και κατανόηση.
Παίζουν: Θάνος Μπίρκος, Ιάσονας Παπαματθαίου, Αγγελική Καρυστινού, Μαριλένα Μόσχου, Βασίλης Αθανασόπουλος, Χριστίνα Ροκαδάκη, Ντίνος Γκελαμέρης.
Σύγχρονο Θέατρο

Τελευταία επιθυμία σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντωνόπουλου
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος συνεργάζεται με την Κέλλυ Παπαδοπούλου και γράφουν ένα νέο έργο, μια συνομιλία με τον άλλο κόσμο. Στη σκηνή θα δημιουργηθεί ένας κόσμος ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα. Ένας χώρος όπου η επιθυμία πραγματοποιείται. Σαν ένα ζωντανό πηγάδι ευχών. Αντλώντας έμπνευση από τον Πέδρο Αλμοδόβαρ, τον Σάμουελ Μπέκετ, την ποίηση του Τ. Σ. Έλιοτ και του Γεωργίου Σεφέρη αλλά και προσωπικές αναμνήσεις θα δημιουργηθεί ένας χώρος όπου ο χρόνος για λίγο θα σταματήσει. Μια παύση για να συναντήσουμε τους νεκρούς. Μια παρατεταμένη στιγμή για να τους ακούσουμε, να τους αγκαλιάσουμε για τελευταία φορά και να τους φιλήσουμε. Για άλλη μία φορά. Μία φορά ακόμα. Για τελευταία φορά. Η τελευταία επιθυμία.
Παίζουν: Αντώνης Αντωνόπουλος, Τάσος Καραχάλιος, Γρηγόρης Μπαλλάς, Βασίλης Σαφός, Βασιλική Σουρρή.
Tzamia Krystalla
Αν σε ενδιαφέρουν επιπλέον θεατρικές προτάσεις, ρίξε μια ματιά στις επιλογές μας για τον μήνα Απρίλιο.