UPDATE #NOW

Το ίντερνετ κρύβει κινδύνους


9 Σεπτεμβρίου 2013

Το διαδίκτυο αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο υπολογιστών στο κόσμο.

Επιτρέπει την επικοινωνία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ οποιωνδήποτε σημείων στον πλανήτη. Έχει χαρακτηρισθεί ως η μεγαλύτερη εφεύρεση όλων των εποχών. Μέσα σε μόλις μερικές δεκαετίες ζωής κατέκτησε την υφήλιο και αποτέλεσε τη μεγαλύτερη οργανωμένη κοινωνία παγκοσμίως.

Τα θετικά του διαδικτύου με τη σημερινή μορφή του είναι πολλά και ποικίλα, παρέχοντας μια πληθώρα υπηρεσιών που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος των καθημερινών αναγκών: Γνώση, Εκπαίδευση, Πληροφορίες, Επικοινωνία, Ενημέρωση, Ψυχαγωγία, Διασκέδαση, Αγορές, Ταξίδια.

Ωστόσο η κοινωνία  αυτή κρύβει και πολλούς κινδύνους.

  • Cyber Bullying: Η αποστολή κειμένων email με προσβλητικό περιεχόμενο, κακόβουλη δημοσίευση φωτογραφιών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης-ιστολόγια, διάδοση ψευδών γεγονότων, ανώνυμες κλήσεις και μηνύματα με σκοπό την πρόκληση φόβου και ταραχής.
  • Παιδική πορνογραφία: Άτομα κάθε λογής, ακόμα και υπεράνω υποψίας εκμεταλλεύονται τη θέση και τη σχέση τους με παιδιά, για να ικανοποιήσουν το αρρωστημένο πάθος τους.
  • Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Παράνομες δημοσιοποιήσεις σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
  • Αυτοκτονίες: Εκατοντάδες αναρτήσεις στο διαδίκτυο για απόπειρες από τους συνανθρώπους μας.
  • Διακίνηση-πειρατεία λογισμικού: Η παράνομη χρήση πνευματικής εργασίας άλλων, χωρίς ρητή αναφορά στο δημιουργό της.

Πώς πρέπει να δράσετε:

  • Ενημέρωση: Το Διαδίκτυο δίνει σε πραγματικό χρόνο πρόσβαση σε πληροφορίες αλλά δεν είναι πάντα έγκυρες. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να αποκτήσετε ασφαλείς κι έγκυρες πληροφορίες με ενημερωτικό κι εκπαιδευτικό όφελος.
  • Ασφάλεια: Ενημερώνετε τα προγράμματα πλοήγησης και το λειτουργικό σύστημα τακτικά. Εγκαταστήστε πρόσθετο λογισμικό ασφάλειας καθώς και προγράμματα -«τείχη ασφαλείας».
  • Προστασία: Βεβαιωθείτε ότι στους λογαριασμούς  e-mail έχετε ενεργοποιήσει στο υψηλότερο επίπεδο το φίλτρο για τα ανεπιθύμητα μηνύματα και μην ανοίγετε ποτέ συνημμένα αρχεία που έχετε λάβει από αγνώστους.
  • Σωστή χρήση: Καθαρίστε την προσωρινή μνήμη και το ιστορικό των ενεργειών των προγραμμάτων πλοήγησης, αν αποκτάτε πρόσβαση στο Διαδίκτυο από κοινόχρηστους υπολογιστές. Επίσης, σιγουρευτείτε για τις γνωριμίες σας στο Διαδίκτυο. Μη δίνετε ποτέ προσωπικές πληροφορίες.
  • Όλη η οικογένεια μαζί: Μείνετε κοντά στα παιδιά σας και εμπλακείτε σε κάθε δική τους διαδικτυακή δραστηριότητα. Ενεργοποιήστε φίλτρα κι ειδικό λογισμικό για γονείς, προκειμένου τα παιδιά να μη δώσουν προσωπικές πληροφορίες και να μη φτάσουν σε κάποιο site απρεπούς περιεχομένου.

Πηγή: Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Επικοινωνία: Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, email: [email protected], τηλ.: 11012.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.