UPDATE #NOW

"Φάουστ" του Γκαίτε


13 Ιανουαρίου 2014

Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει μία συμφωνία με τον Διάβολο; Ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας δημιουργός Μιχαήλ Μαρμαρινός σκηνοθετεί τον Φάουστ του Γκαίτε. Μια παράσταση που απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου.

photo_Aris-Kamarotos-1

Αντλώντας την πρώτη ύλη του από τον Φάουστ (1828-29) του Γκαίτε και από τον προγενέστερο Δόκτορα Φάουστους (1604) του Κρίστοφερ Μάρλοου και αξιοποιώντας παράλληλα τόσο τις μεταμορφώσεις του μύθου όσο και μια σειρά από διακειμενικές αναφορές, ίσως και από προσωπικές αφηγήσεις και ομολογίες, ο σκηνοθέτης «διευθύνει» μια παράσταση-περιπέτεια στο βυθό της Δυτικής ποίησης, φιλοσοφίας και ιστορίας, αλλά και της ανθρώπινης ψυχής. Η παράσταση εξελίσσεται σε απροσδόκητους χώρους της Στέγης από έναν εξαιρετικό θίασο, με τον Ακύλλα Καραζήση στις διαδρομές του Φάουστ.

faust-marmarinos-02

Όταν η παράσταση τελειώνει, οι μαθητές ανοίγουν διάλογο με τους συντελεστές της για το έργο που θεωρείται θεμέλιος λίθος του νεότερου ευρωπαϊκού πνεύματος και έχει επιδράσει στην ανθρώπινη σκέψη και τέχνη. Ο Φάουστ, που πούλησε την ψυχή του στο Διάβολο για να ξανακερδίσει τη νεότητά του, θέτει διαχρονικά υπαρξιακά ερωτήματα για τα όρια της επιθυμίας, τα μύχια της ανθρώπινης ψυχής, αλλά και την αιώνια σύγκρουση ανάμεσα στο Καλό και το Κακό.

Μετάφραση: Πέτρος Μάρκαρης Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός Δραματουργία: Armin Kerber Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος Χώρος: Κένι Μακλέλαν Παίζουν: Ακύλλας Καραζήσης, Θεοδώρα Τζήμου, Εύη Σαουλίδου, Ηλέκτρα Νικολούζου, Έλενα Τοπαλίδου, Φοίβος Ριμένας, Νικόλας Χανακούλας, Δάφνη Ιωακειμίδου-Πατακιά, Σμαρώ Γαϊτανίδου.

Μore Info: www.sgt.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.