UPDATE #NOW

Ταινίες που στέλνουν το δικό τους μήνυμα για την καταπολέμηση του AIDS


1 Δεκεμβρίου 2014

14815977.jpg

Πριν από μια δεκαπενταετία μια Βρετανίδα ονόματι Τζούλι, που κατοικεί στο Γιορκσάιρ, είχε την «τιμή» να είναι ο πρώτος άνθρωπος που προσβάλλεται από τον ιό HIV και η διάγνωση γίνεται στην κλινική της περιοχής. Όταν της ανακοίνωσε ο γιατρός ότι πάσχει από AIDS το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε ήταν: «Είσαι μια δυνατή γυναίκα, δεν διαφέρεις από αυτό που ήσουν χθες, που είσαι σήμερα και που θα είσαι τον επόμενο μήνα, τον επόμενο χρόνο». Πολύ περισσότερο αυτό που ταίριαζε είναι ότι η Τζούλι δεν θα διέφερε σε τίποτα από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Όλοι μας περνάμε από αρρώστιες, τραυματισμούς. Σαφώς αυτή είχε να αντιμετωπίσει κάτι ανίατο, αλλά και την ελπίδα ότι αυτό δεν θα την κερδίσει.

Από το 1981 όταν και εμφανίστηκε το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα του ιού που τότε το θεωρούσαν αποκλειστικό προνόμιο των γκέι - εξ ου και ονομάστηκε GRID (Gay Retrovirus Immune Deficiency)- μέχρι και σήμερα ο άνθρωπος προσπαθεί να βρει τρόπο για να κερδίσει έναν από τους ανίατους αντιπάλους του. Και αυτός μοιάζει να είναι ο πιο εύκολος να τον κερδίσει. Ο παγκόσμιος οργανισμός UNAIDS δίνει το μήνυμα της ελπίδας για τους ανθρώπους ότι ως το 2030 ο ιός θα έχει γίνει ελεγχόμενος και δεν θα αναπαράγεται ούτε θα προσβάλλει άλλους ανθρώπους. Μέχρι τότε μπορούμε να διοχετεύουμε αυτή μας την ελπίδα στη δημιουργία ταινιών σαν τις παρακάτω που δείχνουν την θέληση που κρύβουμε μέσα μας και τον άλλον εαυτό όταν μας χτυπάει την πόρτα μια τέτοια αρρώστια. Μαθαίνουμε τα όρια που πιθανότατα να μην μαθαίναμε αν δεν υπήρχε ο ιός.

Dallas Buyer's Club: Μια ταινία που ξεκίνησε με χαμηλές διά στόματος Matthew McConaughey προσδοκίες και μπάτζετ που εξελίχθηκε σε ένα οσκαρικό αριστούργημα και πήρε τα ΒΡΑΒΕΙΑ Α΄και Β΄Ανδρικού Ρόλου. Ο Ρον Γούντροφ είναι ένα σκληρό τυπάκι στο Τέξας του 1980 που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Όταν μαθαίνει ότι πάσχει από AIDS και του μένουν 30 μέρες ζωής αρνείται να το πιστέψει. Σε αυτές τις 30 μέρες συνεχίζει την ζωή του όπως και πριν μέσα σε καταχρήσεις και με πολλές περιπτώσεις κώματος. Οι «φίλοι» του όταν μαθαίνουν την αρρώστια του τον αποκαλούν αδερφή ως δήθεν ματσό και ντεκαντάνς φιγούρες. Η ανάγκη για επιβίωση δίνει δύναμη στον Ρον  να βρει θεραπεία και για εκείνον, αλλά και για ομονοούντες. Του δίνει τη δύναμη να αφήσει κι αυτός πίσω του την ψευτοματσοσύνη και να δεχτεί τον τρανς Ρέιγιον. Ο Ρον επιβιώνει για πολύ παραπάνω από 30 μέρες, πάνω από ένα χρόνο για την ακρίβεια και παρόλο που υποκύπτει αφήνει την παρακαταθήκη του.

Δείτε τις υπόλοιπες ταινίες στο toratora.gr.