UPDATE #NOW

Ποιοι ήταν οι τέσσερις σκιτσογράφοι της Charlie Hebdo;


8 Ιανουαρίου 2015

B6wLoAvIEAAMZED.png

H πολύνεκρη επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo στο Παρίσι άφησε πίσω της 12 θύματα, μεταξύ των οποίων ήταν τέσσερις επιφανείς καλλιτέχνες του γαλλικού σκίτσου. Θυμό αναμεμειγμένο με διάθεση αντίταξης δημιούργησε το μακελειό και θρήνο για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο βωμό του αφοπλιστικού φανατισμού.

230px-G._Wolinski_dédicaçant_à_la_fête_de_l'Huma_2007-02

Ο 80χρονος Wolinski ήταν αρχισυντάκτης της σατιρικής εφημερίδας και από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους σκιτσογράφους. Εγκατέλειψε τις σπουδές του στην αρχιτεκτονική και αφοσιώθηκε στο σκίτσο σε νεαρή ηλικία παράλληλα με τη διαμόρφωση της πολιτικής του ταυτότητας. Το Μάη του '68 ήταν συνιδρυτής του αιχμηρού σατιρικού εντύπου «L'Enrage», δλδ.ο Εξοργισμένος. Τα πράγματα πήραν το δρόμο τους και η πολιτική σε συνδυασμό με σατιρική ματιά του είχε διαμορφωθεί. Διασκέδαζε πολύ με τα σεξουαλικά ταμπού των Γάλλων και η ερωτική σκιτσογραφία ήταν το φόρτε του.

charb

Ο 47χρονος Stephane Charbonnier ή Charb ήταν ο διευθυντής της Charlie Hebdo τα τελευταία 5 χρόνια. Είχε δεχθεί επανειλημμένως απειλές για τη ζωή του μα δεν είχε κλονιστεί. Είχε προκαλέσει το μένος των Ισλαμιστών από το 2011 μα όπως είχε δηλώσει δεν φοβόταν να λέει ηχηρά τη γνώμη του μιας και δεν είχε οικογένεια. Ήταν αιχμηρός κι προκλητικός με όλους και με όλα, όχι μόνο με το Ισλάμ παρόλο που του είχε κολλήσει έντονα η ρετσινιά για θρησκευτικό ρατσισμό.

Cabu

O Cabu ήταν από τους βασικούς της ομάδας και σκίτσαρε εκεί από το'70. Δηλωμένος αναρχικός και αντιμιλιταριστής με αγαπημένο ήρωα των σκίτσων τον έφηβο μαθητή grand Duduche, "σφυροκοπούσε" με τις μολυβιές του το μέσο κρετίνο Γάλλο και έτσι δημιούργησε τη σειρά «Mon beauf». Σατίριζε χωρίς φόβο και πάθος και τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία.

slide_394104_4820340_free

Ο 47χρονος Tignous ήταν αφοσιωμένος στο πολιτικό σκίτσο και στα γεγονότα που αφορούσαν στην επικαιρότητα. Συχνά καταπιανόταν με τον Σαρκοζί μα δεν έχανε την ευκαιρία να φέρει άποψη για την παγκόσμια πολιτική σκηνή.

[gallery-414131]