UPDATE #NOW

Richard Avedon: ο φωτογράφος που κατήργησε τη φωτογραφία


22 Μαΐου 2015

Malgosia-Bela-and-Gisele-Bündchen-dresses-by-Dior-New-York-March-13-2000.jpg

Κορυφαίος πορτρετίστας και φωτογράφος μόδας, ο Richard Avedon (1923-2004) έθεσε εκ νέου τους κανόνες της φωτογραφίας αβίαστα και εντελώς φυσικά. Οι NY Times τον χαρακτήρησαν ως τον άνθρωπο που "συνέβαλε στον καθορισμό της αμερικανικής εικόνας γύρω από το στιλ, την ομορφιά και την κουλτούρα τα τελευταία 50 χρόνια".

Ο Richard Avedon ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες που κατέρριψε τα στενά όρια της θεματικής, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, από πρόσωπα διάσημα ή ανώνυμα έως και ιστορικές στιγμές, όπως το Κίνημα για τα Πολιτικά Δικαιώματα του Ανθρώπου στην Αμερική και η πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από οικογένεια Εβραίων με μούσα την μικρή του αδελφή Louise η οποία όμως στην εφηβεία παρουσίασε σχιζοφρένεια, γεγονός που καθόρισε τις προσλαμβάνουσές του. Ξεκίνησε την καριέρα του ως επαγγελματίας φωτογράφος το 1942 στο Τμήμα Φωτογραφίας του Εμπορικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια παρακολούθησε το Design Laboratory στο New School. Ξεκίνησε να εργάζεται ως φωτογράφος στο Harper's Bazaar το 1945, για να συνεχίσει τελικά στο ανταγωνιστικό περιοδικό Vogue, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1988. Το 1992 έγινε ο πρώτος επικεφαλής φωτογράφος στο The New Yorker ως εσωτερικός συνεργάτης του περιοδικού.

Τιμήθηκε με το βραβείο Master of Photography από το International Center of Photography και το έργο του περιλαμβάνεται σε σημαντικές συλλογές όπως του MoMA, του Smithsonian και του Metropolitan Museum of Art, μεταξύ αμέτρητων άλλων μουσείων και ιδρυμάτων ανά τον κόσμο. Είναι ο μοναδικός φωτογράφος για τον οποίον το Metropolitan Museum of Art διοργάνωσε δύο μεγάλες εκθέσεις, το 1978 και το 2002. Το 2007 μία αναδρομική έκθεση που διοργάνωσε το Louisiana Museum of Modern Art στη Δανία περιόδευσε στο Μιλάνο, στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στο Άμστερνταμ και στο Σαν Φρανσίσκο.

[gallery-451067]