UPDATE #NOW

"Οι λύκοι της θάλασσας": ένα photo project για τους τελευταίους ψαράδες της Πάρου


30 Ιουλίου 2015

PicMonkey-Collage53.jpg

Ο Αυστριακός φωτογράφος Christian Stemper ξεκίνησε το 2010 μια φωτογραφική καταγραφή των ψαράδων της Πάρου και των ακούραστων συντρόφων τους. Αυτές δεν είναι άλλες από τις ξύλινες βάρκες τους που χρόνια τώρα συντροφεύουν τους λύκους της θάλασσας.

Η ιδέα ξεκίνησε μετά από πολλά χρόνια διακοπών του Stemper στο νησί. Αρχικά μελετούσε τα μικρά ξύλινα καΐκια, που τον εντυπωσίαζαν λόγο του μεγέθους και των ιδιαιτεροτήτων τους. Στενόχωρα, ίσα ίσα χωρούσαν τον ψαρά και τα απαραίτητα εργαλεία για την ψαριά του. Το 2014 πήγε στο νησί με εξοπλισμένο συνεργείο και αφού κατάφερε να κάμψει τις αρχικές συστολές και αντιρρήσεις των μοναχικών ψαράδων, τους έπεισε να φωτογραφηθούν αυτοί και οι βάρκες τους.

Το project ονομάστηκε "LUPIMARIS" και το υλικό που συγκεντρώθηκε αποτέλεσε βάση για ένα ντοκιμαντέρ μεγάλης λαογραφικής αξίας και ενός βιβλίου γεμάτο πανίσχυρες εικόνες. Μιλώντας στο CNN σχετικά με το project του και τους πρωταγωνιστές του δήλωσε: "Αποτελούν ένα ιδιαίτερο είδος ανθρώπου. Για αυτούς υπάρχει μόνο το σκάφος, η θάλασσα και τα ψάρια. Τίποτα άλλο. Πρέπει να ξέρεις κάθε λιμάνι. Κάθε ένα έχει τη δική του οικογένεια – και παρότι δεν πρόκειται για τη μαφία, θα πρέπει να γνωρίσεις το αφεντικό. Εφόσον εκείνος πει στους υπόλοιπους να βγουν φωτογραφία, τότε και θα το κάνουν. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να εμφανιστεί ως τουρίστας και να αρχίσει να τραβάει φωτογραφίες".

Ο Christian Stemper και το επιτελείο του κατάφεραν να απαθανατίσουν 31 ψαράδες και 99 βάρκες. Η θάλασσα, η μοναχικότητα, η συγκεκριμένη και εντελώς προσανατολισμένη αγάπη για το σκαρί και το νερό, όλα φυλακίζονται στον ευλαβικό φακό του Stemper που προσέγγισε με σεβασμό τον πληθυσμό των ψαράδων της Πάρου.

[gallery-467619]