UPDATE #NOW

Αργύρης Πανταζάρας: Εκτός από το Χορν, κέρδισε και την εκτίμηση μας


8 Μαρτίου 2016

"Μακάρι με αυτά τα χρήματα να ξαναέφτιαχνα μια πατρίδα για τους ανθρώπους που βρίσκονται στους δρόμους της χώρας μας. Μακάρι με αυτά τα χρήματα να ξαναέφτιαχνα και τη δικιά μας χώρα. Γι’ αυτό θ’ αρχίσω έτσι... Ένα μέρος του ποσού θα δοθεί σε προμήθειες για τροφή και την περίθαλψη των προσφύγων, που η μόνη πατρίδα τους αυτή τη στιγμή είναι η ίδια τους ζωή. Το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί για την ενίσχυση και τη σίτιση στα σχολεία μας, γιατί υπάρχουν παιδιά που μετά το τελευταίο κουδούνι δεν τους περιμένει ένα πιάτο φαΐ στο σπίτι... Αλληλεγγύη, είναι η ευγνωμοσύνη για την ίδια τη ζωή. Θέλω έτσι να καταγγείλω την ανισότητα, την αδικία και τον πόλεμο σε κάθε μέρος του κόσμου… Καταγγέλλω, τον πόλεμο σε οποιαδήποτε μορφή. Καταγγέλλω, κάθε "σκέψη" που τον δημιουργεί, τον νομιμοποιεί και δεν τον εξαλείφει. Καταγγέλλω, αυτούς που ορθώνουν σύνορα στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ζωή».

Αυτά ήταν τα λόγια του φετινού νικητή του Βραβείου Χορν, του 27χρονου Αργύρη Πανταζάρα. Βγάζοντας το μικρό χαρτάκι στο οποίο είχε κρατήσει σημειώσεις και ξεκινώντας να το διαβάσει αφότου ο περσινός νικητής, Μιχάλης Σαράντος του είχε περάσει το χρυσό σταυρό του Χορν, μας έδωσε άπειρους λόγους να χαρούμε και να αντιμετωπίσουμε τη χθεσινή τελετή σαν μια ευκαιρία να ακουστούν οι αληθινές φωνές της νέας γενιάς καλλιτεχνών στην Ελλάδα που δεν ευχαριστούν σαν γραφικές φιναλίστ καλλλιστείων τη μητέρα, τον πατέρα άντε και έναν δάσκαλο που τους σημάδεψε. "Εάν ο πολιτισμός δεν μπορεί να φέρει την ειρήνη στον κόσμο, τότε βαδίζουμε στο τέλος του πολιτισμού. Και επειδή το να αλλάξει ο κόσμος είναι προσωπική υπόθεση, σας εύχομαι να το πάρετε προσωπικά", συνέχισε.

Ο Αργύρης Πανταζάρας ήταν υποψήφιος για τρεις παραγωγές της περασμένης χρονιάς και ευχαρίστησε όλους, μιας και όπως τόνισε «Χωρίς αυτούς, καμία σκέψη δεν θα έπαιρνε ζωή». Βραβεύθηκε για την ερμηνεία του στον μονόλογο «ΑΩ» σε διασκευή και σκηνοθεσία δική του στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής. Για το ρόλο του, στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Βασιλιάς Ληρ» σε σκηνοθεσία Τομάζ Παντούρ, καθώς και για τη συμμετοχή του στην παράσταση «Ρήσος» του Ευριπίδη που παρουσίασε η Κατερίνα Ευαγγελάτου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.