UPDATE #NOW

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στον El Greco στο OTE HISTORY


16 Ιουνίου 2016

el-greco-en-el-prado-2.jpg

Από τις αρχές του Ιουνίου κλείνουμε ένα πιστό και πολύ ενδιαφέρον rdv κάθε Κυριακή από τις 21.00. Η νέα σειρά ισπανικής παραγωγής El Greco: Ψυχή και Φως, που προβάλλεται για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, έχει έρθει από τον OTE HISTORY για να μονοπωλήσει τα κυριακάτικα βράδια μας με δύο back to back επεισόδια.

Αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του El Greco, η σειρά παρουσιάζει υλικό από προσωπικότητες του πολιτισμού που αποκαλύπτουν τις φωτεινές και σκοτεινές πλευρές του κορυφαίου ζωγράφου, υλικό από την πορεία του στην ενετοκρατούμενη Κρήτη όπου εκπαιδεύτηκε στη βυζαντινή εικονογραφία, καθώς και τη μετεγκατάστασή του στη Βενετία, όπου γνώρισε τη δυτική τέχνη.

Τα δύο επεισόδια που θα προβληθούν την Κυριακή 19/6 @ 21:00 είναι τα ακόλουθα.

Επεισόδιο 5 "Η Ταφή του Κόμη Οργκάθ": Με αυτό το σημαντικό έργο ζωγραφική, εμπνευσμένο από ένα υποτιθέμενο θαύμα που συνέβη πριν από δύο αιώνες, ο Greco έφτασε στη δόξα. Ακόμα όμως δεν έχει δημιουργήσει τα μεγαλειώδη έργα που θα κρατήσουν το πνεύμα του ζωντανό στην αιωνιότητα. Εκείνη την περίοδο έρχονται επίσης οι αμφιβολίες για τον ψυχισμό του. Ο El Greco είχε πάντα επαφή με τους απογόνους των Εβραίων και εγκαταστάθηκε σε ένα σπίτι πολύ κοντά στην παλιά εβραϊκή συνοικία του Τολέδο. Ο εφημέριος του Σάντο Τομέ, που παρήγγειλε την "Ταφή", ήταν ο ίδιος απόγονος Εβραίων. Ποτέ δεν θα μάθουμε την αλήθεια, αλλά ξέρουμε ότι λίγο μετά το έργο που τον έκανε διάσημο, έρχεται η στιγμή που θα τον κάνει αθάνατο. Όμως το τέλος της ζωής του πλησιάζει.

Επεισόδιο 6: Ο El Greco φτάνει τελικά στην αθανασία που σήμερα μας κάνει να κοιτάξουμε πίσω για να δούμε ποιος ήταν, τι τον ενέπνευσε, ποιο φως φωτίζε το πνεύμα του. Ο χρόνος εξαντλείται, η φλόγα του σβήνει. Αλλά πριν πεθάνει, πρόλαβε να ζωγραφίσει το αριστούργημά του, η ενσαρκωμένη ψυχή, η ψυχή φυλακισμένη σε μια ζωντανή και μυστικιστική εικόνα, η θεϊκή «Asuncion de Ovalle». Αλλά, ενώ ο El Greco ολοκληρώνεται ως καλλιτέχνης, η ζωή θα του δώσει και το τελευταίο χτύπημα. Η περιουσία του έχει εξανεμιστεί, ο γιος του καταλήγει στη φυλακή. Κανένας μαθητής δεν ακολουθεί την τέχνη του, κανείς δεν καταλαβαίνει το έργο του... Ακολουθούν δικαστικές διαμάχες για την ταφή του στο μοναστήρι του Σάντο Ντομίνγκο, η φτώχεια των εγγονιών του, η λήθη του έργου και των απογόνων του. Αλλά πια δεν έχουν σημασία οι αδικίες του παρελθόντος: ο El Greco είναι αθάνατος.