UPDATE #NOW

Ανατροπή και επικράτηση του Brexit, μετά από ολονύκτιο θρίλερ


24 Ιουνίου 2016

brexit-650_4-Copy.jpg

Η ανατροπή στις αρχικές εκτιμήσεις και προβλέψεις που φέρνουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία βυθίζει στην αβεβαιότητα τόσο τη χώρα όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού το Brexit επικρατεί με ποσοστό που θα κυμανθεί μεταξύ 52-53%.

Λίγο μετά τις 7 το πρωί - ώρα Ελλάδας - με καταμετρημένες τις ψήφους σε 311 από τις συνολικά 372 περιφέρειες, το Brexit προηγείται με 52% έναντι 48% του Bremain, δηλαδή της παραμονής. Η συμμετοχή ανήλθε στο 72%, ενώ Βόρεια Ιρλανδία, Σκωτία και Λονδίνο ήταν οι περιοχές που έδωσαν «δύναμη» στο Bremain. Από την άλλη πλευρά, Ουαλία και αγγλική επαρχία ψήφισαν... και με τα δύο χέρια υπέρ του Brexit.

 Οι αρχικές εκτιμήσεις, με το κλείσιμο της κάλπης, έκαναν λόγο για επικράτηση της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν. Λίγο μετά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, φάνηκε ότι η βραδιά θα ήταν ο ορισμός του θρίλερ.

Ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ παραδέχθηκε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ότι η παραμονή είχε το προβάδισμα, ωστόσο λίγο μετά δήλωσε ότι «η σημερινή ημέρα είναι η μέρα της ανεξαρτησίας μας».

Υπό αμφισβήτηση πλέον είναι ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και δεν αποκλείεται να παραιτηθεί, καθώς θα συνεδριάσει εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο.

Εμφανής είναι ο αντίκτυπος του αποτελέσματος στις χρηματαγορές, με τη στερλίνα να καταρρέει από τη στιγμή που διαφάνηκε η επικράτηση του Brexit και να έχει φτάσει σε επίπεδα του 1985 σε ό,τι αφορά την ισοτιμία της με το δολάριο, ενώ ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο σημειώνει απώλειες άνω του 5% - πριν ακόμη ανοίξουν οι ευρωαγορές.

Αντίδραση ψάχνουν πλέον οι Βρυξέλλες, με τον Ντόναλντ Τουσκ να αναμένεται να κάνει δηλώσεις και Μέρκελ-Ολάντ να συγκαλούν έκτακτη σύνοδο κορυφής την ερχόμενη, πιθανότατα, εβδομάδα.

Το διαβάσαμε στο koolnews.gr