UPDATE #NOW

Ολυμπιακοί Αγώνες 2016: Μια τελετή έναρξης λιτή αλλά γεμάτη μηνύματα


6 Αυγούστου 2016

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο έχουν αρχίσει επίσημα. Παρ΄όλα τα μικροπροβλήματα που υπήρχαν τις προηγούμενες μέρες η έναρξη στο Στάδιο Μαρακανά διεξάχθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα. Μπορεί η τελετή να μην είχε την επιβλητικότητα του Πεκίνου, όμως ήταν αξιοπρεπής, συγκινητική με κεντρικό μήνυμα τη διάσωση του περιβάλλοντος. Εικόνες ανησυχητικές για τη φύση και την εκμετάλλευση της από τον άνθρωπο, που όμως στο τέλος, έκρυβαν ένα μήνυμα όταν ένα παιδί, βρήκε έναν σπόρο. Το σπόρο της ελπίδας για ένα πράσινο μέλλον.

Τόσο τα πυροτεχνήματα όσο και ο κύκλος της Ειρήνης στη μέση του σταδίου, σε συνδυασμό με την εξιστόρηση της ιστορίας του Ρίο συνέθεσαν ένα συγκινητικό και εντυπωσιακό σκηνικό. Ενώ οι πέντε Ολυμπιακοί Κύκλοι σχηματίστηκαν μέσω των σπόρων που φύτευαν οι αθλητές, συμβολικά, κατά την είσοδο τους στο στάδιο.

Την παράσταση έκλεψε η Giselle Bundchen, η οποία έκανε μια εντυπωσιακή είσοδο υπό τους ήχους του τραγουδιού "The Girl from Ipanema". Ο αργός ρυθμός έδωσε τη θέση του στην πιο έντονη μουσική που προέρχεται από τις φαβέλες της Βραζιλίας, ενώ χορευτές στα λευκά σου μετέδιδαν την ενέργεια τους, δείχνοντας ότι ο ρυθμός είναι στο αίμα των Βραζιλιάνων. Εκτός όμως από τη Giselle την παράσταση έκλεψε και η 79χρονη Elza Soares μια από τις σπουδαιότερες τραγουδίστριες σάμπα στη Βραζιλία.

Μετά τη γιορτή άρχισε η παρέλαση των ομάδων. Η Ελλάδα βάση παράδοσης μπήκε στο Μαρακανά, πρώτη, με σημαιοφόρο τη Σοφία Μπεκατώρου και την παρέλαση των ομάδων που συμμετέχουν στους Αγώνες έκλεισε η διοργανώτρια Βραζιλία. Συνολικά παρέλασαν 206 χώρες, ενώ μία ξεχωριστή αποστολή ήταν αυτή της Ολυμπιακής ομάδας προσφύγων, που μπήκε στο στάδιο προτελευταία, αμέσως πριν τη Βραζιλία.

Τη φλόγα στο στάδιο έφερε ο Gustavo Kuerten τενίστας και τρεις φορές νικητής του Ρολάν Γκαρός, την παρέδωσε στην Ponencia Markari και εκείνη στο χάλκινο Ολυμπιονίκη της Αθήνας που άναψε το βωμό.