UPDATE #NOW

Πόσο έχουν αλλάξει τα κορμάκια των γυναικών στους Ολυμπιακούς τα τελευταία 80 χρόνια


19 Αυγούστου 2016

Σε περίπτωση που δεν το έχετε παρατηρήσει, σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, έχουν γίνει διάφορα fashion statements. Θαυμάσαμε τις αλογοουρές με πλεξούδες των γυναικών και φυσικά τα ευφάνταστα κορμάκια των αθλητριών της ενόργανης, με αυτά των ΗΠΑ να έχουν κλέψει την παράσταση.

Γιατί όμως δίνεται τόσο μεγάλη σημασία στα κορμάκια (ή leos, όπως τα λένε οι αθλήτριες); Όπως διαβάσαμε στις New York Times "έχει να κάνει με το "δείχνω καλά, νιώθω καλά, το κάνω καλά"". Έτσι δήλωσε η πρώην ολυμπιακή αθλήτρια γυμναστικής Samantha Peszek. "Μετράει πολύ το τι φοράς".

Πόσο πολύ όμως έχουν αλλάξει τα περιβόητα αυτά κορμάκια των αθλητριών, από την πρώτη φορά που οι γυναίκες συμμετείχαν στο άθλημα της γυμναστικής, το 1936 στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου; Ας δούμε μερικά από τα καλύτερα αποσπάσματα από το ρεπορτάζ που έκαναν οι Times σχετικά με την ιστορία αυτής της περιβολής.

Όταν οι αθλήτριες γυμναστικής έκαναν το ντεμπούτο τους στους Ολυμπιακούς του 1936, τα κορμάκια τους ήταν πολύ διαφορετικά από αυτά που είναι σήμερα.

https://www.youtube.com/watch?v=IW4VTuAdsjA

Το 1948, το κορμάκι της Cissie Davies στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου είχαν και φούστα.

Η Nadia Comaneci φορούσε ένα πολύ 90s κορμάκι με ρίγες όταν πήρε το ιστορικό δεκάρι της στους ζυγούς το 1976.

Στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, το 1964 στα κορμάκια είδαμε τα εθνόσημα στο κέντρο ακριβώς του στήθους.

Στις αρχές του 80, σύμφωνα με τους Times, άρχισε να χρησιμοποιείται ένα νέο υλικό για τα κορμάκια που ονομάζεται Lycra, και το οποίο έκανε το κορμάκι να γίνεται ένα με το σώμα.

H Mary Lou Retton έδωσε μία διαφορετική νότα με τα έντονα γραφικά με τα αστέρια και τις ρίγες στους Ολυμπιακούς του 1984.

Η Martha και η Bela Karolyi, που προπονούσαν την ομάδα των ΗΠΑ από το 1988 ως το 1996, είναι υπεύθυνες για πολλές αλλαγές στη μόδα των leos. Τη δεκαετία του 90 φόρεσαν στις Αμερικανίδες αθλήτριες λευκά κορμάκια ώστε να φαίνονται οι κοιλιακοί τους.

Ένα trend από τα '90s έκανε την εμφάνισή του στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ το 2000: το βελούδο.

Η νέα όμως χιλιετία έφερε ακόμα ένα trend: τα κρυσταλλάκια.

Τα μεταλλικά υφάσματα στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004 ήταν the thing!

H Nastia Liukin φόρεσε ένα κορμάκι με 184 κρύσταλλα όταν κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο all-around.

To 2012, στο Λονδίνο, η Gabby Douglas είχε πάνω της 1.188 κρύσταλλα όταν κέρδισε τον τίτλο στο all-around.

Στους Ολυμπιακούς του Ρίο, το κάθε κορμάκι της ομάδας των ΗΠΑ έχει πάνω του 5.000 κρύσταλλα. Και αν πωλούνταν στα καταστήματα το κάθε ένα θα κόστιζε 1.200 δολάρια.