UPDATE #NOW

Roots: Το καλύτερο remake σειράς όλων των εποχών


23 Σεπτεμβρίου 2016

23Ο Σεπτέμβριος είναι μήνας που τα παιδιά επιστρέφουν στα σχολεία και οι μεγάλοι σιγά-σιγά στον καναπέ μας. Με κάποια ποπ κορν, αν θέλετε, στην αγκαλιά και το σωστό φωτισμό για να δούμε με άνεση - τι άλλο; - τις αγαπημένες μας τηλεοπτικές σειρές. Κλείνουμε κινητά, κατεβάζουμε τηλέφωνα, έχουμε βγάλει ήδη κατοικίδια βόλτα και έχουμε στείλει τους μικρούς μας απογόνους για ύπνο και - ω ναι - είμαστε έτοιμες να απολαύσουμε αυτή τη στιγμή, που από την αρχή, που θα πατήσουμε το κουμπάκι του κοντρόλ θα είναι όλη δική μας.

Όσοι ξέρουν καλά το "χόμπι" (γιατί οι σειρές δεν είναι χόμπι;), γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να πέσουν κατευθείαν στα βαθιά, κυρίως αν έχει προηγηθεί μια μεγάλη παύση, όπως είναι το καλοκαίρι. Ξεκινάμε χαλαρά. Διαλέγοντας ιδανικά μία μίνι σειρά. Όχι όμως μια οποιαδήποτε μίνι σειρά...δεν είμαστε amateurs. Επιλέγουμε πάντα την καλύτερη. Δεν ξέρετε ποια είναι η καλύτερη αυτή την εποχή; Θα σας διαφωτίσουμε άμεσα: Λέγεται Roots και προβάλλεται από 09/09 στο OTE Cinema 4HD και κάθε Παρασκευή στις 22.00 μέχρι να ολοκληρωθούν τα τέσσερα επεισόδια. Μάλιστα ΤΕΣΣΕΡΑ μόλις επεισόδια.

Βλέπετε, τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια...Το Roots είναι η πιο σημαντική σειρά που έχει γυριστεί ποτέ. Ακούγεται βαρύγδουπο, αλλά πιστέψτε μας υπάρχουν λόγοι που το λέμε. Είναι ένα τηλεοπτικό δράμα με ιστορία, αρκεί να πούμε ότι αποτελεί remake της σειράς Roots του 1977 που όταν προβλήθηκε έσπασε όλα τα ρεκόρ τηλεθέασης στην Αμερική (περίπου 140 Εκατομμύρια Αμερικάνοι την είδαν) και κρατάει και το ρεκόρ υποψηφιοτήτων σε μια χρονιά στα βραβεία Emmy με 37 υποψηφιότητες. Το να προβάλεις στο αμερικανικό δίκτυο, τη δεκαετία του 70, τότε δηλαδή που μεσουρανούσαν τα ανάλαφρα Good Times και το The Jeffersons, ένα δράμα μιας οικογένειας από την Αφρική που τα μέλη της γίνονται σκλάβοι στην Αμερική και πασχίζουν για την ελευθερία τους, δεν ήταν και μία εύκολη απόφαση εδώ που τα τα λέμε. Το φινάλε της τότε το είχε δει σχεδόν όλη η Αμερική. Και όχι αυτό δεν είναι υπερβολή. Το 85% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ ήταν καθηλωμένα μπροστά στις τηλεοράσεις τους, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που βρήκαν την αφορμή να αρχίσουν να ψάχνουν το γενεαλογικό τους δέντρο!

Οπότε όπως καταλαβαίνετε το νέο Roots, δεν θα μπορούσε να μην είναι ένα ακόμη τηλεοπτικό διαμάντι. Όταν το πρώτο επεισόδιο του remake προβλήθηκε στην Αμερική, το είδαν 5,3 εκατομμύρια τηλεθεατές, δίνοντας του το "βραβείο" της πιο επιτυχημένης πρεμιέρας για μίνι σειρά εκεί τα τελευταία τρία χρόνια. Το ξέρουμε πως τα revivals είναι λιγάκι...πώς να το πούμε...."ματιασμένα"...γιατί οι προσδοκίες είναι υψηλές και οι τηλεθεατές δεν ικανοποιούνται και τότε είναι που αρχίζουν και οι κριτικές του τύπου "δεν υπάρχουν ποια νέες ιδέες, ώστε να μην χαλιούνται λεφτά σε περσινά ξινά σταφύλια" (και εγώ τα έχω πει αυτά - για να μη βγάζω την ουρά μου απ' έξω).

Κάτι που επίσης δεν σας έχουμε πει και που ίσως δίνει έναν ακόμα πόντο στη σειρά - μην σας πούμε και 100 πόντους - είναι ότι το Roots είναι βασισμένο στο βραβευμένο με Pulitzer βιβλίο του Alex Haley “Roots: The Saga Of An American Family”. 
Και επειδή κάθε τούρτα πρέπει να έχει και ένα κερασάκι, το κερασάκι στο Roots είναι το cast του. Πρωταγωνιστούν μεταξύ πολλών άλλων οι Malachi Kirby (Kilo Two Bravo, My Brother the Devil), Forest Whitaker (Platoon, Phone Booth), Jonathan Rhys Meyers (Match Point, Bend it like Beckham) και ο θεός Laurence Fishburne, που αυτή τη φορά δεν μοιράζει...μπλε και κόκκινα χαπάκια (Matrix).
Οπότε καταλαβαίνετε το κόλλημα μας ναι;