UPDATE #NOW

Μάθε γιατί σε διαγράφουν οι φίλοι σου στο Facebook


Χριστίνα Κατσαντώνη

13 Δεκεμβρίου 2016

unfriend-facebook.jpg

“Μα γιατί;” αναρωτιέσαι και προβληματίζεσαι. Αν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, το δέχεσαι, απλώς με ένα φίλο/φίλη λιγότερο. Αν όμως διαπιστώσεις ότι έχεις γίνει unfriend από περισσότερους -πρώην πια- φίλους; Τότε η απάντηση κρύβεται στις αναρτήσεις σου, συγκεκριμένα σε αυτές, στις οποίες εκφράζεις πολιτική άποψη.

Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύεται στην Journal of Communication με τίτλο “Δεν σε συμπαθώ πια”, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διαγραφή φίλων στα social media είναι δείγμα ενός νέου είδους πολιτικής έκφρασης, η οποία δεν θυμίζει καθόλου Βολταίρο (“διαφωνώ με αυτό που λες, όμως θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”), αλλά συνοψίζεται στο τρίπτυχο “διαφωνώ με αυτό που λες, δεν θέλω να το βλέπω, σε διαγράφω από φίλο”.

Η μελέτη, έγινε από Πανεπιστήμια της Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ, πάνω σε 1.103 χρήστες του Facebook από το Ισραήλ, την εποχή των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας το καλοκαίρι του 2014. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τις πολιτικές και ιδεολογικές απόψεις τους, την πολιτική δραστηριότητά τους, αλλά και τη δραστηριότητά τους στο Facebook κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Οι μελετητές ανακάλυψαν ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, το 50% των συμμετεχόντων είχε μεγαλύτερη δραστηριότητα στο Facebook αλλά και ότι το 16% αυτών είχε κάνει χρήση του “unfriend”, διαγράφοντας φίλους εξαιτίας πολιτικών σχολίων και τοποθετήσεων. “Στην εποχή των social media οι άνθρωποι κάνουν unfriend αυτούς που έχουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις από τις δικές τους” καταλήγει ο επικεφαλής της μελέτης, Nicholas John.

Ας μην πάμε μακριά. Η έρευνα επιβεβαιώνει ένα φαινόμενο που οι χρήστες των social media στην Ελλάδα ζήσαμε σε όλη του την ένταση στις αρχές του καλοκαιριού του 2015, όταν το δημοψήφισμα είχε σταθεί αφορμή να βγουν μαχαίρια και να γίνει ευρεία χρήση της επιλογής “διαγραφή φίλου”. Εκείνη την εποχή των ομηρικών καβγάδων στα social, πόσοι από μας αλήθεια, είτε απλώς μπήκαν στον πειρασμό, είτε τελικά πάτησαν το κουμπί της διαγραφής για να απαλλαγούν από ενοχλητικές πολιτικές απόψεις παλιών συμμαθητών και άλλων φίλων;

Αν δεχτούμε τα συμεράσματα της έρευνας, το έκαναν αρκετοί. Όσοι όμως συνηθίζουν να το κάνουν συχνά, όχι απλώς έχουν ισχυρή, αλλά έχουν και ακραία πολιτική άποψη. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτουν τα συμπεράσματα της μελέτης σχετικά με το προφίλ όσων χρησιμοποιούν συχνά το κουμπί unfriend: είναι κατά κύριο λόγο άνθρωποι με πολιτικές απόψεις που τείνουν στα άκρα -τα οποία προφανώς δεν επιθυμούν τον αντίλογο. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα δραστήριοι στα social κι έχουν πολλούς “φίλους”, οπότε διατηρούν την ασφάλεια ότι δεν θα τους λείψουν.

Ας πιάσουμε, λοιπόν, το όλο ζήτημα από την αντίθετη πλευρά. Μόλις διαπίστωσες ότι παλιοί φίλοι σε έχουν διαγράψει; 'Η αλλάζεις πολιτικές απόψεις, ή -τόσο το καλύτερο για σένα- αλλάζεις “φίλους”. Δε θέλεις τέτοιους φίλους, το λένε κι οι έρευνες...