UPDATE #NOW

Τι είναι το Choking game: Το θανάσιμο διαδικτυακό παιχνίδι που απειλεί τους έφηβους


30 Μαρτίου 2017

pexels-photo-306534.jpeg

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν κατακλύσει πλέον το διαδίκτυο και μπορούν και αυτά με τη σειρά τους να δημιουργήσουν παθολογική εξάρτηση με αρνητικές συνέπειες στη προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή του έφηβου και του παιδιού. Ένα από αυτά τα παιχνίδια που έχει πάρει αρνητικές διαστάσεις, κυρίως στην Αμερική, είναι το choking game, ή «παιχνίδι της ασφυξίας», το οποίο έχει προκαλέσει το θάνατο πολλών παιδιών και εφήβων.

Μάλιστα τον περασμένο Σεπτέμβριο ο εντεκάχρονος Garrett Pope Jr βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του στη Νότια Καρολίνα και ο ιατροδικαστής έβγαλε το πόρισμα ότι ο μικρός προκάλεσε ασφυξία στον εαυτό του με ένα σχοινί.  Λίγες μέρες νωρίτερα στη Βρετανία ένας δωδεκάχρονος πέθανε προσπαθώντας να στραγγαλίσει το λαιμό του με μια ζώνη. Τι κοινό είχαν αυτά τα δυο παιδιά; Έπαιζαν choking game. Και φυσικά υπάρχουν και άλλα παρόμοια περιστατικά ανά τον κόσμο με παιδιά και έφηβους που αυτοστραγγαλλίζονται.

Τι είναι το choking game

Το «παιχνίδι της ασφυξίας» σύμφωνα με τον ιστότοπο GASP (Games Adolescents Shouldn't Play), είναι η διακοπή παροχής οξυγόνου στον εγκέφαλο, είτε χρησιμοποιώντας σχοινί, ζώνη, τα χέρια είτε κρατώντας την αναπνοή. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί ζαλάδα, μια αίσθηση ευφορίας και μερικές φορές καταλήγει σε λιποθυμία. Πρόκειται για ένα challenge που εκπληρώνουν οι έφηβοι και μπορεί συμβεί όταν είναι μόνοι τους ή με τη συνοδεία των συνομήλικων τους.

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών είχε δημοσιοποιήσει το 2008 την πρώτη του έκθεση για την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου παιχνιδιού, κάνοντας λόγο για περίπου 80 θύματα.

Σημάδια και συμπτώματα

Αν και είναι δύσκολο να εντοπιστούν οποιαδήποτε σημάδια συμμετοχής στο choking game, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που μπορεί να υποδηλώνουν ότι ένας έφηβος ή ένα παιδί έχει συμμετάσχει στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Σημάδια που πρέπει να τραβήξουν την προσοχή των γονιών είναι:

  • Κατακόκκινα μάτια
  • Ανεξήγητα σημάδια στο λαιμό
  • Μικρές κόκκινες κηλίδες γύρω από το πρόσωπο και τα βλέφαρα
  • Οι συχνές και σοβαρές κεφαλαλγίες
  • Αποπροσανατολισμός όταν μένει μόνο του
  • Συζήτηση και αναφορά μιας δραστηριότητας χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα
  • Ντύνεται το καλοκαίρι με ζιβάγκο
  • Ανεξήγητη παρουσία αντικειμένων που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό (λουριά, ζώνες, κασκόλ…)

Αν έχετε υποψία ότι το παιδί σας συμμετέχει στο choking game είναι σημαντικό να λάβετε τα μέτρα σας, γιατί μπορεί να προκληθεί από εγκεφαλική βλάβη μέχρι και θάνατο.