UPDATE #NOW

Πώς θα ήταν η ζωή σήμερα χωρίς Internet;


Χριστίνα Κατσαντώνη

7 Απριλίου 2017

internet.jpg

Υπάρχει όμως και ένα άλλο ερώτημα, πολύ πιο δύσκολο να απαντηθεί: πώς θα ήταν ο κόσμος σήμερα αν ξαφνικά έμενε χωρίς Διαδίκτυο (η γέννηση του οποίου τοποθετείται συμβολικά τέτοια εποχή, πίσω στο 1969 με τη δημιουργία του συστήματος RFC, στο πλαίσιο του αμερικανικού ARPANET project).

Το να φανταστείς το σημερινό κόσμο χωρίς Internet, δείχνει ελαφρώς... αδιανόητο, αν και δεν χρειάζεται να πάμε και τόσο πολύ πίσω. Μπορούμε απλώς να παρατηρήσουμε πώς ήταν η ζωή πριν τα '90s και να θυμηθούμε την εποχή των walkman και της VHS βιντεοκασέτας. Μόνο που εκείνη ήταν μια διαφορετική ιστορία κι ο κόσμος τότε δεν ήξερε τι έχανε (ή τι κέρδιζε), δεν γνώριζε τις αλλαγές που το Διαδίκτυο θα έφερνε στη ζωή του -στην ενημέρωση, στην ψυχαγωγία, στην εργασία, στις σχέσεις, στην επικοινωνία, στη συνολική καθημερινότητά του.

Το Internet διαπότισε τόσο τις ζωές μας, που καθίσταται σχεδόν αδύνατο να υπολογίσεις τις πολλαπλές και διαφορετικές επιρροές του και να φανταστείς έναν κόσμο χωρίς αυτό. Η προσπάθεια να το διαχωρίσεις από τους μοντέρνους καιρούς δείχνει μάταιη και τα όποια σενάρια σχετίζονται με πιθανή κατάρρευσή του είναι συνδεδεμένα με σενάρια απόλυτης καταστροφής, εποχές Αποκάλυψης και ζόμπι, με εικόνες συνολικής κατάρρευσης του πολιτισμού. Το Διαδίκτυο κατά μία έννοια έγινε ο πολιτισμός μας και η ζωή χωρίς αυτό θα ήταν πολύ διαφορετική σε σημαντικές παραμέτρους και σε μικρές καθημερινές λεπτομέρειες. Ας υποθέσουμε...

Η ζωή χωρίς Internet

  • Η επικοινωνία μας με όσους βρίσκονται μακριά θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στο τηλέφωνο. Θα κυκλοφορούμε με πάνω από ένα κινητά διαφορετικών εταιριών, ώστε να μπορούμε να επικοινωνούμε φτηνά με τους πάντες παντού.

  • Θα καταρρεύσουν έννοιες όπως selfie και like. Για να δείξουμε τις υπέροχες φωτογραφίες των διακοπών μας στους φίλους μας και να εισπράξουμε τον ανυπόκριτο θαυμασμό τους -αρκεί να είναι καλοί και υπομονετικοί φίλοι- θα πρέπει να τους συναντούμε από κοντά.

  • Θα επανέλθει στην καθημερινότητά μας η συνήθεια ανάγνωσης εφημερίδων και περιοδικών. Ο γραπτός Τύπος θα πάρει την εκδίκησή του.

  • Θα επιστρέψουμε σε πιο παραδοσιακές μορφές ψυχαγωγίας και μουσικής όπως τα cd και το ραδιόφωνο. Επίσης δεν θα ακολουθούμε μόδες όπως το να αδειάζεις επάνω σου κουβάδες με παγωμένο νερό, δεν θα μάθουμε ποτέ επιτυχίες του Youtube όπως το Gangnam Style κι ο Justin Bieber δεν θα είναι διάσημος.

  • Το να ακολουθείς κάποιον ή το να έχεις ακόλουθους θα σημαίνει πιθανόν ότι είσαι οπαδός του Σώρρα ή μέλος άλλης, cult ομάδας έως αίρεσης.

  • Οι αγορές online θα υπάρχουν πια μόνο στις αναμνήσεις που θα επιστρέφουν νοοσταλγικά στο μυαλό μας, όταν λαχανιασμένα κουβαλάμε σακούλες από το super market τη μέρα του ρεπό μας.

  • Αν κάτι γίνει viral, όχι δεν θα πρόκειται για αστείο βίντεο με μωρό ή σκυλάκι, αλλά για λόγο να πας στον γιατρό να το κοιτάξει.

  • Αν θελήσεις να μάθεις tips ομορφιάς ή πώς να φτιάχνεις μόνος σου κατασκευές (DIY) θα πρέπει να παρακολουθήσεις ειδικά σεμινάρια.

  • Δεν ξέρεις πώς ακριβώς να φτιάξεις αρνάκι στη γάστρα με σάλτσα δεντρολίβανο; Τα παλιά βιβλία μαγειρικής που στέκονται σκονισμένα σε παλιά πατάρια, μπορούν να επανέλθουν σε καθημερινή χρήση. Μαζί τους, μπλοκάκια και στιλό δίπλα στην τηλεόραση για να προλαβαίνεις να σημειώνεις τις συνταγές που σε ενδιαφέρουν.

  • Ελαφρώς ξεχασμένα μηχανήματα όπως τα φαξ θα γίνουν ξανά αναπόσπαστο και αγαπημένο κομμάτι της καθημερινότητας. Κάθε σπίτι, κάθε οικογένεια, θα έχει με καμάρι το δικό της.

  • Άλλο ένα αντικείμενο που θα πάρει πάλι υπερήφανα την θέση του στο ράφι είναι η εγκυκλοπαίδεια, πάντα δεμένη και σε τόμους με αλφαβητική σειρά.

  • Τέλος στην παρακολούθηση ξένων σειρών, όπου, όπως και όποτε θέλεις. Για να δεις Game of thrones, θα πρέπει να προσαρμόζεις τη μέρα σου πάνω στην ώρα προβολής κάθε νέου επεισοδίου, ώστε το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να μη σε ενοχλεί κανείς και τίποτα (Τζον Σνόου είμαι όλη δική σου...).

  • Και τέλος... どのように我々はそれなしでは生きてますか?Χωρίς την άμεση μετάφραση, ποτέ δεν θα μαθαίναμε τι σημαίνει...