UPDATE #NOW

Brazilian Bikini Wax: Η άνοδος και η πτώση


14 Σεπτεμβρίου 2017

c700x420.jpg

Όμως, το καλοκαίρι του 2016 οι γκουρού της αποτρίχωσης άρχισαν να βουλιάζουν. Αδυνατούσαν να πληρώσουν τους προμηθευτές και τους υπαλλήλους τους, οι οποίοι τελικά αναζήτησαν δουλειά σε γειτονικά κέντρα αισθητικής. Σύντομα οι αδελφές J αντιμετώπισαν και την έξωση, καθώς αδυνατούσαν να πληρώσουν το ενοίκιο του κέντρου αισθητικής τους στην West 57th Street. Έπεσαν, η αλήθεια είναι, θύματα της ίδιας τους της επιτυχίας. Δημιούργησαν οι ίδιες μια μόδα που υιοθετήθηκε από μια ολόκληρη γενιά γυναικών, αλλά άργησαν να καταλάβουν πώς δεν ήταν πλέον οι μόνες που προσέφεραν στις πελάτισσές τους τη συγκεκριμένη μέθοδο.

H ιδέα ανήκε στην Janea Padilha, μια μικροσκοπική εξηντάρα σήμερα, από την περιοχή της Bahia, στην ανατολική Βραζιλία, μία από τις 7 αδελφές J (οι άλλες είναι οι Judseia, Jussara, Juracy, Jocely, Joyce, και η Jonice). Αφού άνοιξαν το δικό τους κέντρο αισθητικής στη Νέα Υόρκη το 1987, η Janea αποφάσισε, 3 χρόνια αργότερα, να προσφέρει το Brazilian wax: πλήρης αποτρίχωση στην περιοχή του αιδοίου, μπρος και πίσω, αφήνοντας ίσως μια λεπτή γραμμή ή ένα μικρό τρίγωνο. Η επιτυχία ήταν άμεση και τεράστια.

Σήμερα το κέντρο τους έχει κλείσει. Όμως το ερώτημα πλανάται: γιατί ορδές γυναικών αποφάσιζαν να σφίξουν τα δόντια και να υπομείνουν τέτοιο μαρτύριο, σε σημείο που η συγκεκριμένη τεχνική (με κερί ή τσιμπιδάκι, λέιζερ ή ξυραφάκι, αποτριχωτική κρέμα ή ηλεκτρόλυση, τοπικές κρέμες, σε κέντρα αισθητικής ή στο σπίτι) να είναι σήμερα τόσο κοινή όσο το πεντικιούρ; 

Όταν το κέντρο τους έσφυζε από ζωή, στο καθιστικό όπου οι πελάτισσες περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους, οι τοίχοι ήταν διακοσμημένοι με φωτό των πιο διακεκριμένων από τις πελάτισσές τους. H Naomi, η Cindy, η Tyra, η Uma, η Cam­eron, η Lindsay, η Avril. Η φωτό μιας χαμογελαστής Gwyneth να ποζάρει σε πισίνα, με την αφιέρωση "Μου αλλάξατε τη ζωή".

Όλα ξεκίνησαν όταν η Janea βρέθηκε σε μια παραλία της Βραζιλίας το 1980. "Ήμαστε ζευγάρια και καθόμασαν σε ψηλά σκαμνιά στο μπαρ. Είδα αυτό το όμορφο μελαχρινό κορίτσι να σηκώνεται και να κάθεται σε άλλο τραπέζι. Φορούσε μπικίνι και καθώς περπατούσε με την πλάτη γυρισμένη σε εμένα μπορούσα να δω την τριχοφυία της στα οπιίσθιά της. Ήταν τόσο άσχημο το θέαμα που δεν μπορούσα να βγάλω την εικόνα από το μυαλό μου. Όταν γύρισα σπίτι αναρωτιόμουν πώς φαίνομαι εγώ στο συγκεκριμένο σημείο. Μήπως έχω κι εγώ τόσο πυκνή τριχοφυία; Εκανα ντους, άβαλα έναν καθρέφτη στο πάτωμα και κοιτάχτηκα. "Θεέ μου!" αναφώνησα."

Την επόμενη μέρα πήγε στο κέντρο αισθητικής όπου δούλευε, κλειδώθηκε σε ένα πριβέ δωμάτιο έχοντας μαζί της έναν καθρέφτη, μπόλικο ζεστό κερί και δεκάδες υφασμάτινα πανάκια. Οι συνάδελφοί της χτυπούσαν την πόρτα και την ρωτούσαν τι σκαρώνει πάλι. "Έκανα αποτρίχωση στον εαυτό μου. Μου πήρε σχεδόν 2 ώρες. Μόλις τελείωσα και άγγιξα το δέρμα μου η αίσθηση ήταν απίστευτη. Τόσο απαλό, τόσο ωραίο. Ο άντρας μου ήθελε να με αγγίζει συνέχεια."

Το κέντρο αισθητικής έκλεισε τον Αύγουστο του 2016. Η Jonice μεταφέρθηκε σε ένα σπα μιας συναδέλφου στην 57th Street, μαζί με ορισμένους από το παλιό προσωπικό της, όπου εξυπηρετεί τις πιστές πελάτισσες. Η Janea, πρόσφατα μετακόμισε πίσω στο São Paulo, όπου διαδίδει την μέθοδο sunga -βραζιλιάνικη αποτρίχωση με κερί για άντρες, καθώς πιστεύει ότι είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στην κοσμητολογία. "Ερχονται για sunga, αυτό σημαίνει μαγιό Speedo, κάνουν και αποτρίχωση στο στήθος ή στα φρύδια."

To κανάλι Netflix ήση σκέφτεται μια μίνι σειρά για τις J Sisters όπως δηλώνει η Janea. "Ετοιμάζονται δύο ντοκιμαντέρ για εμάς ένα στη Βραζιλία κι ένα στη Βρετανία", καθώς γεμίζει την ατζέντα της με ραντεβού, άντρες αυτή τη φορά.

Απόσπασμα από το βιβλίο Τhe Naughty Nineties: The Triumph of the American Libido, του by David Friend, από τις εκδόσεις Twelve Books.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα