UPDATE #NOW

10 πράγματα που ίσως να μην ξέρατε για το Thanksgiving


ΝΙΚΗ ΧΑΓΙΑ

23 Νοεμβρίου 2017

thanks.jpg

1. Σημαντικό ρόλο στην καθιέρωση αυτής της ημέρας έπαιξε μία αρθρογράφος περιοδικού. Και όμως, ο Abrahm Lincoln έκανε αυτή τη μέρα εθνική εορτή (το 1863), χάρη στις προσπάθειες της Sarah Josepha Hale, η οποία έχει γράψει και το παιδικό τραγούδι "Mary Had a Little Lamb”.

2. H γαλοπούλα παραλίγο να γίνει το εθνικό πτηνό των ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με τον Ben Franklin ο αετός δηλώνει έναν "κακό ηθικά χαρακτήρα".

3. Αυτή την ημέρα δεν τη γιορτάζουν μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στον Καναδά. Όχι την ίδια μέρα, αλλά τη δεύτερη μέρα του Οκτωβρίου.

4. Η γαλοπούλα στα αγγλικά λέγεται Turkey και λογικό να σας προκαλεί το ερώτημα αν έχουν καμία σχέση οι Τούρκοι με αυτό. Και ναι έχουν. Η ιστορία έχει ως εξής: στους Ευρωπαίους άρεσε πάρα πολυ η φραγκόκοτα, την οποία την είχα εισάγει Τουρκοι έμποροι. Εξαιτίας αυτού τις ονόμασαν "turkeys". Όταν οι Ισπανοί εξερευνητές πήγαν στον Νέο Κόσμο και ανακάλυψαν παρόμοια πτηνά εκεί, τους έδωσαν ακριβώς το ίδιο όνομα.

5. Ένα από τα έθιμα του Thanksgiving είναι να δίνεται χάρη μία μέρα πριν σε μία γαλοπουλα από τον εκάστοτε πρόεδρο της Αμερικής. Φέτος, η γαλοπούλα, που σύμφωνα με τον Donald Trump "έχει ένα φωτεινό μέλλον μπροστά του" είναι ο Ντράμστικ. Το συγκεκριμένο έθιμο φυσικά δεν είναι καινούργιο. Ωστόσο, υπάρχει μία διαφωνία ως προς το ποιος το ξεκίνησε πρώτος. Κάποιοι λένε πως ξεκίνησε το 1947 από τον τότε πρόεδρο Harry Truman. Αλλοι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι αυτό ήταν κάτι που είχε ξεκινήσει το 1860, όταν ο Abraham Lincoln έδωσε χάρη σε μία γαλοπούλα, την οποία είχε για κατοικίδιο ο γιος του, Tad. Αξίζει βέβαια να πούμε ότι μια γαλοπούλα μπορεί να σώζεται, αλλά περίπου 46 εκατομμύρια άλλες όχι.

6. Και όμως το Thanksgiving μία φορά έχει γιορταστεί και στο Λονδίνο. Το 1942, πάνω από 3.500 στρατιώτες γιόρτασαν στην Westminster Abbey του Λονδίνου την Ημέρα των Ευχαριστιών τραγουδώντας. Ήταν η πρώτη φορά στην 900 χρόνων ιστορία της εκκλησίας, όπου ξένος στρατός προσκλήθηκε προκειμένου να γιορτάσει.

7. Υπάρχουν τρεις πόλεις στις ΗΠΑ, που λέγονται Turkey: Turkey στο Texas, Turkey Creek, στο Los Angeles και Turkey στη Βόρεια Καρολίνα.

8. Οι ρίζες αυτής της ημέρας είναι τα αγροτικά φεστιβάλ, που διοργάνωναν πολλοί λαοί από την αρχαιότητα και συνδέεται με τη σοδειά.

9. Κάθε χρόνο, αρκετοί από τους ιθαγενείς της Αμερικής συγκεντρώνονται στο Plymouth Rock την Ημέρα των Ευχαριστιών, για να θρηνήσουν την τιμή των ομοεθνών τους που έχουν χαθεί.

10. Τη δεκαετία του 1970 προτάθηκε και σε πολλές περιοχές εφαρμόστηκε, ο επαναπροσδιορισμός της Ημέρας των Ευχαριστιών ως Ημέρας Πένθους. Τα λόγια του κοινωνιολόγου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Dan Brook, μας δίνουν να καταλάβουμε πολλά: «Πολλοί άνθρωποι κάθε χρόνο «γεμίζουν» το στομάχι τους, όπως γεμίζουν και τις γαλοπούλες τους, κατά τη γιορτή της Ημέρας των ευχαριστιών. Η Ημέρα των Ευχαριστιών είναι μία αυθεντική αμερικάνικη γιορτή, σε τέτοιο βαθμό που δεν είναι μόνο διακοπές αλλά πραγματικά, όπως υπονοεί η ετυμολογία, μία από τις ιερές μας ημέρες, που γιορτάζεται σχεδόν καθολικά από του Αμερικανούς. Την ιερή αυτή ημέρα, οι οικογένειες συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν μία γενοκτονία, αυτή των Ιθαγενών Αμερικανών, διαπράττοντας μία ακόμη, απέναντι στις γαλοπούλες. Μπορούμε να γιορτάσουμε αυτή τη γιορτή με ήσυχη συνείδηση;»