20171128_205448 from Jenny Balatsinou on Vimeo.
Αλλά κυρίως για τον διάλογο ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη μόδα που βλέπαμε ζωντανά μπροστά μας. Για το γεγονός πως για πρώτη φορά η πηγή της έμπνευσης και η ερμηνεία του καλλιτέχνη παρουσιάστηκαν μαζί. Γιατί υπήρξαν στιγμές που αισθανθήκαμε τα εκθέματα του μουσείου να ζωντανεύουν και να κάνουν fast forward στο σήμερα.
Όσοι βρεθήκαμε εκεί νοιώσαμε πως περιπλανηθήκαμε όχι σε μια αναδρομή της ιστορίας της Ελλάδας, αλλά σε έναν διαφορετικό χωροχρόνο, στον ελληνικό μικρόκοσμο του Jean Paul Gaultier, όπου οι τσολιάδες φοράνε σκουλαρίκια στη μύτη και η Στέλλα/Μελίνα περπατάει ακόμα νωχελικά στο δρόμο.
[gallery-717941]
Το σώου στήθηκε όπως στήνονται παραδοσιακά οι haute couture επιδείξεις. Xωρίς red carpet, χωρίς catwalk, χωρίς προβολείς και εφέ με φώτα, πιο προσωποποιημένες και με το ρούχο να είναι ο μόνος πρωταγωνιστής. Μόνο που αντί τα ρούχα να παρουσιάζονται στο ατελιέ του σχεδιαστή, διέσχισαν τις πολλές μικρές αίθουσες του Μουσείου. Ενός μουσείου που ο μόδιστρος θέλησε να βοηθήσει, ανταποδίδοντας την έμπνευση που αυτό του χάρισε όταν το επισκέφτηκε για πρώτη φορά πριν χρόνια.
Ο Gaultier έκανε φινάλε φορώντας μια μαρινιέρα με την γαλανόλευκη, αγκαλιά με τα μοντέλα του, ανάμεσά τους η Κατερίνα Λέχου, η Ζέτα Δούκα, η Βίκυ Καγιά, η Μπέτυ Μαγγίρα, ο Αντώνης Φραγκάκης, την ώρα που η Νανά Μούσχουρη ανάμεσα στους θεατές παρακολουθούσε τους κλώνους της να περνούν μπροστά της. Στο φόντο, οι γυαλισμένοι πολυέλαιοι, τα πόμολα που άστραφταν, οι φρεσκοβαμμένοι τοίχοι του μουσείου, το οποίο μπορεί να κοιτάζει το μέλλον του με αισιοδοξία. Σκοπός της χθεσινής βραδιάς ήταν ακριβώς αυτό, να μπορέσει το Μουσείο Μπενάκη να σταθεί στα πόδια του, καθώς στην ιδέα του μόδιστρου και το κάλεσμα του Μουσείου ανταποκρίθηκαν 200 θεατές που προμηθεύτηκαν την αξίας 1.000 πρόσκληση για να στηρίξουν τις ανάγκες του.
20171128_211600 from Jenny Balatsinou on Vimeo.