Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν κάποιο κατοικίδιο τρέφεται μόνο με μαγειρευτά φαγητά τότε υπάρχει υψηλός κίνδυνος να εμφανίσει διάφορα προβλήματα υγείας όπως:
- προβλήματα στην οδοντοστοιχία,
- εντερικές διαταραχές και κατ'επέκτασιν διάρροια ή πολύ μαλακές κενώσεις
- πεπτικές δυσκολίες
- αλλά και παχυσαρκικές τάσεις ,οι οποίες όχι απλά δεν κάνουν καλό στο κατοικίδιό σας, αλλά με τη σειρά τους προκαλούν προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, στις αρθρώσεις αλλά και στη λειτουργία της καρδιάς.
Σε σας που θέλετε να προσφέρετε το καλύτερο στα κατοικίδιά σας και να αυξήσετε εν προκειμένω το προσδόκιμο ζωής τους προτείνω μία συνδυαστική διατροφή ,η οποία θα έχει φυσικά ως βάση την κροκέτα της ξηράς τροφής -και καλό θα ήταν μιας θρεπτικής και γευστικής ξηράς τροφής-. Τη διατροφή αυτή μπορείτε να την εμπλουτίσετε με κάποιες συγκεκριμένες ανθρώπινες τροφές προκειμένου να είναι πλήρης και ισορροπημένη με εναλλασσόμενο χαρακτήρα που δεν θα κάνει το μικρό σας φίλο να βαριέται.
Αρχικά ας ορίσουμε την ωφέλιμη και ανώτερη ποιοτικά τροφή. Πρόκειται για την ξηρά τροφή που δεν περιέχει χημικά συντηρητικά παρά μόνο φυσικά (όπως δεντρολίβανο ή βιταμίνη Ε). Επίσης μία τέτοια τροφή περιέχει γεύματα κρεάτων που θα μπορούσατε να βάλετε και σεις στο πιάτο σας και δεν περιέχει επουδενί ζωικά υποπροϊόντα τα οποία δεν καταναλώνονται φυσιολογικά (μέρη των ζώων όπως μάτια, ράμφη, κεφάλια κ.ά.)
Απλώς σκεφτείτε: εσείς τί θα θέλατε να έχετε στο πιάτο σας, αν σας έλεγα ότι σήμερα θα φάτε κοτόπουλο?! Πάντως όχι το κεφάλι ,τα κόκκαλα και τα πόδια του πτηνού... Αναζητήστε λοιπόν τροφές χωρίς ζωικά υποπροϊόντα (τα οποία αποτελούν ουσιαστικά φτωχή πηγή πρωτεϊνών για το σκύλο σας) και με μεγάλη περιεκτικότητα σε γεύμα κρέατος ή γεύμα ψαριού.
Επίσης μία καλή και ποιοτική ξηρά τροφή θα πρέπει να έχει ως 3-4 πρώτα συστατικά (διαβάστε τα συστατικά της στο πίσω μέρος) γεύμα κρέατος ή γεύμα ψαριού και όχι σιτηρό ή δημητριακό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ξηρά τροφή που θα επιλέξετε πρέπει να αποτελείται κυρίως από κρέας και όχι κυρίως από σιτηρά, πράγμα πολύ βασικό για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού του σκύλου σας και τη μη οξείδωσή του.
Εκτός όμως από την ξηρά τροφή θα πρέπει να προσφέρετε και κάποιες άλλες τροφές όπως προείπαμε οι οποίες έρχονται να εμπλουτίσουν θρεπτικά τη διατροφή του κατοικίδιου σας.
Οι τροφές αυτές είναι:
- Κρέας (βραστό ή ψητό για να διώξετε το πολύ λίπος): κοτόπουλο, μοσχάρι, κουνέλι, γαλοπούλα.
- Ψάρι (βραστό ή ψητό καθώς δεν πρέπει να επιβαρύνεται με λάδι που έχει υποστεί επεξεργασία όπως το τηγανητό): τόνο, σολωμό, μπακαλιάρο
- Γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως πωλούνται): κατσικίσιο γιαούρτι (όχι αγελαδινό γιατί περιέχει υψηλότερα επίπεδα λακτόζης που μπορεί να προκαλέσουν δυσανεξίες), κατσικίσιο τυρί, ή τυρί cottage.
- Αυγά (καλά βρασμένα με το τσόφλι): κότας, γαλοπούλας.
- Λαχανικά (στον ατμό-αν μπορούμε αλλιώς με το πολύ δέκα λεπτά βράσιμο- για να έχουμε τη λιγότερη δυνατή επεξεργασία και να μην χάνουμε τις απαραίτητες βιταμίνες): καρότο ,σπανάκι, μπρόκολο, κολοκυθάκια, κολοκύθα, γλυκοπατάτα, πατάτα κοινή.
- Φρούτα (ωμά, εξαιρετικά καλά πλυμένα και απαλλαγμένα από φλούδα και κουκούτσια): Μήλο, μπανάνα, αχλάδι, καρπούζι.
- Δημητριακά (σε μικρές ποσότητες): ρύζι καστανό , ρύζι άγριο, βρώμη.
- Έλαια: ιχθυέλαιο, σησαμέλαιο, έλαιο σολομού, ελαιόλαδο. Καλό θα ήταν το ελαιόλαδο να το βάζετε σε ποσότητα από 1κτγ έως μία κουταλιά της σούπας -αναλόγως βάρους- κάθε φορά που ταΐζετε.
Η συχνότητα με την οποία μπορείτε να προσφέρετε τις τροφές αυτές είναι από 2-4 φορές την εβδομάδα πάντα μαζί με την ξηρά τροφή ,ποτέ μεμονωμένα, προκειμένου να αποφύγετε φαινόμενα επιλεκτικότητας αλλά και γαστρεντερικών διαταραχών .Η ποσότητα κυμαίνεται βάσει του βάρους ,της ηλικίας αλλά και της ράτσας του κατοικίδιου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι παραπάνω τροφές θα πρέπει να δίνονται αρχικά σε πολύ μικρές ποσότητες και μία μία κάθε φορά προκειμένου να ελέγξετε το πως συμπεριφέρεται το πεπτικό σύστημα του κατοικίδιου σας στην εκάστοτε τροφή.
Οι αλλαγές που θα δείτε -από τη συνδυαστική διατροφή του σκύλου που ανέλυσα παραπάνω- στο κατοικίδιό σας θα είναι μόνο θετικές .Ενδεικτικά θα παρατηρήσετε βελτιώσεις:
- στα ενεργειακά επίπεδα του κατοικίδιου σας
- στην όρεξη για παιχνίδι
- στο τρίχωμα του που θα γίνει πιο ισχυρό και γυαλιστερό
- στη φυσική του κατάσταση
- στην καλύτερη λειτουργία των ζωτικών του οργάνων
- και κυρίως στη συμπεριφορά του .Καθώς καταλαβαίνουν πόσο τα φροντίζετε μέσω της διατροφής τους είναι εξαιρετικά ευχαριστημένα και σας το δείχνουν κάθε στιγμή!
Συνοψίζοντας λοιπόν: Καλή διατροφή =υγειές & ευτυχισμένο κατοικίδιο =ευτυχισμένοι ιδιοκτήτες!
Χρειάζεστε βοήθεια στην επιλογή τροφής ή συμβουλευτική πάνω στη διατροφή του δικού σας σκύλου? Στείλτε μας σήμερα κιόλας mail στο [email protected].
Από τη Γαρυφάλου Αντωνία
Pet Care & Nutrition Consultant - [email protected]