Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, είναι Η Φύση για το Νερό. Σκοπός της; Να προωθήσει λύσεις που μας παρέχει η φύση για τα προβλήματα που προκαλούν η ξηρασία, η μόλυνση των υδάτων και οι πλημμύρες. Δενδροφύτευση, απόκατάσταση των υγροτόπων και η διάνοιξη φυσικών ρεμάτων είναι μερικά από τα προτεινόμενα μέτρα, στην εφαρμογή των οποίων θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι.
Κατεστραμμένα οικοσυστήματα επηρεάζουν τόσο την ποσότητα, όσο και την ποιότητα του πόσιμου νερού. Είναι ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη σε τέτοιο βαθμό, που σήμερα, 2.1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς αυτό, πίνοντας από ανθυγιεινές πηγές και χαμηλώνοντας, έτσι, το βιοτικό τους επίπεδο . Παράλληλα, στον 21ο αιώνα, κατάπληξη προκαλέι το γεγονός ότι κάθε 21 δευτερόλεπτα, ένα μωρό που τυχαίνει να γεννήθηκε κάτω από τέτοιες συνθήκες, φεύγει από τη ζωή λόγω κάποιας ασθένειας που οφείλεται στην κατανάλωση μολυσμένου νερού. Συνολικά, τα θύματα τέτοιων λοιμόξεων και επιδημιών είναι περισσότερα από αυτά του πολέμου.
Σε συνδυασμό με αυτό, τα ψάρια του γλυκού νερού εξαφανίζονται πέντε φορές γρηγορότερα από ζώα που κατοικούν στην επιφάνεια της Γης, καθώς τόνοι ανθρώπινων απορριμάτων βρίσκουν τη θέση τους σε υγροτόπους.
Είναι φανερό πως η κατάσταση πρέπει να αλλάξει - αν όχι, ο πληθυσμός χωρών του Τρίτου Κόσμου προβλέπεται να μειωθεί αισθητά. Η Αειοφόρος Ανάπτυξη έχει στόχο μέχρι το 2030 να υπάρχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό ακόμα και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να δράσουμε όλοι μας, μαζί.
Gallery: Δείτε επίσης πόσο μικροί είμαστε σε σχέση με το περιβάλλον που ζούμε
[gallery-716872]
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα