UPDATE #NOW

5 παράξενα πράγματα που δεν ξέραμε για τη Γη


23 Μαρτίου 2018

nasa-71747-unsplash.jpg

Παρακάτω, είναι μερικά από τα πιο παράξενα πράγματα για τον πλανήτη μας:

Οι πόλοι αντιστρέφονται

Γεωγραφικά, πάντα ο Βόρειος Πόλος θα βρίσκεται στο Βορρά, και ο Νότιος στο Νότο. Όμως, οι μαγνητικοί πόλοι της Γης αλλάζουν. Τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια, έχουν βρεθεί ο ένας στη θέση του άλλου πολλές φορές – φαινόμενο που συμβαίνει κάθε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι εάν ζούσαμε στο 800.000 π.Χ. και κρατούσαμε μία πυξίδα στα χέρια μας, θα μας έδειχνε ότι ο Βορράς βρίσκεται στην Ανταρκτική.

Υπάρχει ένας τεράστιος μύκητας

Όταν αναλογιζόμαστε τα μεγαλύτερα πράγματα που υπάρχουν στον πλανήτη μας, συνήθως σκεφτόμαστε ελέφαντες, φάλαινες και δέντρα. Μπορεί ακόμα να μας έρθουν στο μυαλό τεράστιοι κοραλλιογενείς ύφαλοι.

Παρόλα αυτά, ο μεγαλύτερος οργανισμός που έχει  καταγραφεί είναι το μανιτάρι Armillaria, στο Όρεγκον. Το 1992 βρέθηκε ένα από αυτά, και κάλυπτε επιφάνεια 149.739 τετραγωνικών μέτρων. Όμως, πρόσφατα βρέθηκε θαμμένο ένα ακόμα πιο γιγάντιο, εκατοντάδων ετών με εμβαδό 8.094.000 τετραγωνικά μέτρα, που η ανάπτυξή του προκάλεσε το θάνατο πολλών δέντρων, καθώς κατέστρεφε τις ρίζες τους.

Μερικά μέρη μοιάζουν εντελώς εξωγήινα

Στην Αιθιοπία βρίσκεται το Βύθισμα Ντανακίλ, το πιο αφιλόξενο μέρος της Γης. Είναι ένα παράξενο τοπίο, για την περιγραφή του οποίου χρησιμοποιούμε μόνο υπερθετικό βαθμό: Το πιο ζεστό, το πιο ξηρό, το πιο χαμηλό. Δηλητηριώδη αέρια, λίμνες από λάβα και βουνά από αλάτι κάνουν την επιφάνειά του τρομακτική, ενώ φιλοξενεί οικοσυστήματα που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες ως δείγμα, για να μελετήσουν τη ζωή που υπάρχει έξω από τον πλανήτη μας.

Υπάρχει ένας καταρράκτης κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

Η νοτιοανατολική ακτή του Μαυρικίου, βρίσκεται στην άκρη ενός υποθαλάσσιου καταρράκτη. Όμως, η άβυσσος και η επίφοβη θέση του νησιού αποτελούν μία παραίσθηση. Το αλάτι και η άμμος του ωκεανού δημιουργούν ένα τρομακτικό θέαμα, το οποίο είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό αν το κοιτάξουμε από το διάστημα.

Ένα ποτάμι έχει καυτό νερό

Μπορεί να αποτελούσε θρύλο, όμως είναι αληθινό. Ένα ποτάμι με καυτό νερό βρίσκεται κρυμμένο στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Επειδή βρέχει διαρκώς, η θερμοκρασία των υδάτων δημιουργεί ένα πανέμορφο  αποτέλεσμα γεμάτο ατμό, που όμως θα μπορούσε να σκοτώσει οποιοδήποτε μικρό ζώο βρεθεί κατά λάθος εκεί.

 

Gallery: Δείτε επίσης την απίστευτη αλλαγή ενός άντρα σε hipster

[gallery-716521]

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα