Για να τα πάτε καλά: Tί δεν πρέπει να κάνεις ποτέ στη γάτα σου

Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2018
mikhail-vasilyev-130018-unsplash.jpg

1) Μην ξεχνάτε ποτέ την αποπαρασίτωση. Ο έλεγχος και η πρόληψη απαιτούνται ,τόσο για τα εξωπαράσιτα όπως είναι τα τσιμπούρια και οι ψύλλοι όσο και για τα ενδοπαράσιτα όπως ο εχινόκοκκος, τα σκουλήκια, τα τριχοβεζοάρια. Οι γάτες που πάσχουν από κάποιο παράσιτο αλλάζουν συμπεριφορά γιατί νιώθουν φοβερή ενόχληση πόσω μάλλον όταν ασθενούν από αυτό-χάνεται η όρεξη για παιχνίδι, “γκρινιάζουν” περισσότερο, λερώνουν έξω από την αμμοδόχο και δεν τρώνε με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια όρεξη. Προστάτευστε λοιπόν τόσο τη γάτα σσς όσο και τον εαυτό σας από επικίνδυνα και μάλιστα πολλές φορές μεταδιδόμενα παράσιτα.

2) Μην αφήνετε τη γάτα σας εκτός σπιτιού ανεπιτήρητη. Μπορεί να σκέφτεστε ότι θέλει την ελευθερία της και ότι πρέπει να αποδέχεστε την ατίθαση πλευρά της- αυτή που θέλει να ανακαλύψει τον έξω κόσμο. ’Ομως αν έχετε οικόσιτη γάτα καλύτερα να το σκεφτείτε δύο φορές. Η περιέργεια της γάτας σας όταν μείνει ανεξέλεγκτη έξω, μπορεί να την απομακρύνει αρκετά από το σπίτι και -δυστυχώς- να:

  • την εμπλέξει σε καβγάδες με άλλες γάτες
  • προκαλέσει ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες (αν είναι θηλυκιά δεν είναι στειρωμένη)
  • την οδηγήσει σε ατύχημα τόσο από αυτοκίνητο όσο και από ανθρώπους που θα θελήσουν να τη βλάψουν.

3) Μην ξεχνάτε το ετήσιο ραντεβού με τον κτηνίατρο. Χρόνο με το χρόνο που η γάτα μας μεγαλώνει πρέπει να τηρούμε την καθιερωμένη μας επίσκεψη στον κτηνίατρο. Έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα τόσο να κάνουμε τα εμβόλια που απαιτούνται για την προστασία της από ιούς και ασθένειες όσο και να εντοπίσουμε αν κάτι πηγαίνει στραβά στον οργανισμό της. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

Τip: Για σφαιρικότερη εικόνα της υγείας της φρόντιστε να κρατάτε αρχείο από αιματολογικές εξετάσεις που θα πραγματοποιείτε μια φορά το χρόνο!

4) Μη σπρώχνετε και μη διώχνετε βίαια τη γάτα σας. Εάν η γάτα σας κάθεται ή πάει να κάτσει κάπου που δεν θέλετε, μία φωνή και λίγα παλαμάκια είναι αρκετά. Προς Θεού, μη σπρώχνετε ή διώχνετε με βίαιο τρόπο τη γάτα σας από

εκεί που κάθεται. Αυτό μπορεί να τραυματίσει τη σχέση σας και την εμπιστοσύνη της προς εσάς ανεπανόρθωτα.

5) Μην αμελείτε τη στοματική της υγιεινή. Γνωρίζατε ότι τα μικρόβια που αναπτύσσονται στη στοματική κοιλότητα αλλά και ανάμεσα στα δόντια λόγω κακής υγιεινής μπορούν να προξενήσουν σοβαρές ασθένειες στα ζωτικά όργανα της γάτας σας; Φρόντιστε λοιπόν να προμηθευτείτε τα κατάλληλα μέσα προκειμένου να φροντίζετε την υγεία των δοντιών της.

6) Μην αγνοείτε τις τριχόμπαλες. Οι γάτες ως γνωστόν καθαρίζονται καθώς γλείφουν το τρίχωμά τους με την τραχιά τους γλώσσα. Αυτή η υγιεινή τους συνήθεια και η ανάγκη τους για καθαριότητα όμως, μπορεί να προξενήσει σοβαρές επιπλοκές στον υπόλοιπο οργανισμό. Καθώς η τριχόμπαλα συσσωρεύεται στο στομάχι θα πρέπει να βρει οπωσδήποτε διαφυγή . Η καλύτερη περίπτωση είναι μέσω των κενώσεων που εξασφαλίζεται όταν η γάτα σας τρώει αρκετή φυτική ίνα αλλά και ειδική πάστα που προάγει τη διαδικασία. Έτσι δεν ανιτμετωπίζετε φαινόμενα εμετού αλλά και δυσκοιλιότητας, εξουθενωτικά για τη γάτα σας.

Από τη Γαρυφάλου Αντωνία

Pet Care & Nutrition Consultant

www.pet-astero.gr