Ποια είναι αυτά;
1. Περνάμε πολλή ώρα μπροστά στην τηλεόραση
Όλοι μας χαλαρώνουμε παρακολουθώντας μία ταινία ή το τελευταίο επεισόδιο της αγαπημένης μας σειράς. Αν καθίσουμε, όμως, για περισσότερες από πέντε ώρες στον καναπέ, βλέποντας τηλεόραση, μπορούμε να μειώσουμε την προσδοκώμενη διάρκεια ζωής μας κατά πέντε χρόνια!
2. Δεν κοιμόμαστε αρκετά
Ο ελάχιστος – αλλά και ο υπερβολικός – ύπνος, έχουν σημαντικά αποτελέσματα στη διάρκεια της ζωής μας. Επιπλέον, εάν τα ωράριά μας δεν είναι σταθερά και κοιμόμαστε διαφορετικές ώρες κάθε μέρα, ο οργανισμός μας δεν μπορεί να μπει σε ένα πρόγραμμα, κάτι που, φυσικά, προκαλεί αρνητικές συνέπειες.
3. Δεν χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα
Μπορεί να πιστεύουμε ότι πλένοντας τα δόντια μας κάθε μέρα διατηρούμε σε καλά επίπεδα τη στοματική μας υγιεινή, όμως δεν αρκεί. Από το στόμα μας, εισέρχονται όλα τα μικρόβια στο πεπτικό μας σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
4. Δεν δουλεύουμε
Οι περισσότεροι από εμάς θα προτιμούσαμε να κάνουμε διακοπές μόνιμα, έχοντας σταθερό εισόδημα φυσικά, αλλά να μη χρειάζεται να εργαζόμαστε. Η ανεργία και, ακόμα χειρότερα, η αεργία, αυξάνουν την πιθανότητα πρόωρου θανάτου κατά 63%, σύμφωνα με έρευνα του McGill University.
5. Περνάμε πολλές ώρες στην κίνηση
Όταν βρισκόμαστε διαρκώς μέσα σε ένα αυτοκίνητο ή σε κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς, αυξάνονται τα επίπεδα τους στρες μας, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η διάρκεια της ζωής μας.
6. Φοβόμαστε το θάνατο
Είναι ειρωνικό, αλλά ο φόβος του θανάτου μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες της πρόωρης άφιξής του. Μάλιστα, μία έρευνα του 2008 που δημοσιεύθηκε στο JAMA Psychiatry έδειξε ότι τα άτομα που έτρεμαν στην ιδέα του τέλους της ζωής τους, κινδύνευαν τρεις έως πέντε φορές περισσότερο από καρδιοαγγειακά νοσήματα.
7. Παίρνουμε υπνωτικά χάπια
Παρότι, όπως αναφέραμε παραπάνω, ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός, με τη χρήση υπνωτικών χαπιών έχουμε σχεδόν πενταπλάσια πιθανότητα μείωσης του ορίου της ζωής μας.