Η άγνωστη και συγκινητική ιστορία πίσω από το κομμάτι "Respect" της Aretha Franklin
The Jennettes
17 Αυγούστου 2018
Ο θρύλος της μουσικής, Aretha Franklin, έφυγε την Πέμπτη το πρωί από τη ζωή, μετά από αρκετές μέρες στο νοσοκομείο, όπως επιβεβαίωσε ένας εκπρόσωπός της στο AP. Μπορεί η 76χρονη να μην βρίσκεται πια εν ζωή, αλλά θα συνεχίζει να ζει μέσα από τη μουσική της που περιλάμβανε hits όπως "Natural Woman," "I Say a Little Prayer," και φυσικά "Respect". Κι όταν κάποιος σκέφτεται την Franklin, πιθανότατα το "Respect" να είναι το πρώτο κομμάτι που του έρχεται στο μυαλό. Άλλωστε, το συγκεκριμένο τραγούδι του 1967 ήταν αυτό που την καθιέρωσε ως τη βασίλισσα της soul.
Αλλά, απ' ότι φαίνεται, το κομμάτι δεν είχε γραφτεί για να το τραγουδήσει εκείνη - ή οποιαδήποτε γυναίκα. Το "Respect" της Franklin ήταν μία δεύτερη ηχογράφηση ενός κομματιού του Otis Redding, όπως αναφέρει το NPR. Και η δική του εκδοχή ακούγεται πολύ διαφορετική από αυτή που ξέρουμε.
"Ένιωσα πως μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικό με αυτό και εγώ και η αδερφή μου Carolyn, που ήταν εγγεγραμμένη καλλιτέχνιδα στην RCA, μπήκαμε στο background," είχε πει η Franklin στο Elle, μιλώντας επίσης και για τους στίχους. "Ο όρος 'Sock it to me!' ήταν πολύ διάσημος στη γειτονιά μας - το έλεγαν όλα τα παιδιά," εξήγησε. Το ίδιο ισχύει και για το TCB, που σημαίνει "taking care of business".
Ακούστε τη Franklin να τραγουδά το "Respect" το 1967 και θα καταλάβετε αμέσως τη διαφορά. Το κομμάτι γίνεται από μία έκκληση ενός άντρα στη γυναίκα που αγαπά, στην απαίτηση μίας γυναίκας για σεβασμό. Το συγκεκριμένο κομμάτι, λίγο αργότερα έγινε ύμνος για το κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων και έχει τραγουδηθεί από διάφορους iconic καλλιτέχνες όπως Diana Ross and the Temptations και Stevie Wonder.
Και απ' ότι φαίνεται, ο Redding δε νοιάστηκε πολύ για τη νέα εκδοχή της Franklin, αλλά τελικά ενέδωσε. Το 1967, παρουσίασε το κομμάτι στο Monterey Pop Festival, λέγοντας "Το επόμενο κομμάτι είναι ένα κομμάτι που μου το πήρε ένα κορίτσι. Μία καλή μου φίλη, αυτό το κορίτσι, απλά πήρε το κομμάτι, αλλά θα το τραγουδήσω έτσι κι αλλιώς". Η κληρονομιά του Redding βγάζει ακόμα χρήματα από την ηχογράφηση της Franklin, σύμφωνα με το Boston Globe, γιατί τα δικαιώματα πήγαν στον στιχουργό και όχι τον τραγουδιστή.
Στην αυτοβιογραφία της, Aretha: From These Roots, η Aretha Franklin αποκαλεί το τραγούδι "μία συνεχόμενη ευλογία στη ζωή μου". Έγραψε: "Ήταν η ανάγκη ενός λαού, η ανάγκη το μέσου άντρα και της μέσης γυναίκας στον δρόμο, του επιχειρηματία, της μητέρας, του πυροσβέστη, της δασκάλας - όλοι ζητούσαν σεβασμό".