UPDATE #NOW

Από που προήλθε η λέξη «σεξοβόμβα»;


The Jennettes

22 Αυγούστου 2018

ursula-andress-voted-best-bond-beach-body-of-all-time-.jpg

Από τα πιο θελκτικά επίθετα για μια γυναίκα είναι, ίσως, να την αποκαλέσει κανείς «Sex Bomb». Από που, όμως προέρχεται η λέξη, που χρησιμοποιείται παγκοσμίως, για κάθε θηλυκό που αναστατώνει τον ανδρικό πληθυσμό;

Όλα ξεκινήσαν από το εκκεντρικό για την εποχή μπικίνι. Ήταν το καλοκαίρι του 1946, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το μαγιό, με τα 200 τετραγωνικά εκατοστά υφάσματος, σε μια επίδειξη μόδας στην πισίνα Molitor στο Παρίσι.

Ο δημιουργός του, Louis Reard, επηρεασμένος από τα γεγονότα εκείνης της εποχής, έδωσε το όνομα «μπικίνι», που το εμπνεύστηκε από την Ατόλη Μπικίνι στα νησιά Μάρσαλ, όπου έγιναν οι πρώτες δοκιμές ατομικής βόμβας. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν παραλληλισμό, καθώς ο ίδιος υποστήριζε ότι είναι μικρό αλλά καταστροφικό, όπως μια ατομική βόμβα.

Ουσιαστικά, ο Reard τελειοποίησε τη δημιουργία ενός άλλου σχεδιαστή, του Zak Εn. Ο τελευταίος το είχε παρουσιάσει ,δύο μήνες νωρίτερα και το είχε ονομάσει «άτομο», υποδηλώνοντας το μικροσκοπικό του μέγεθος. Έτσι, το αγαπημένο καλοκαιρινό ένδυμα εκατομμυρίων γυναικών σ’ όλο τον κόσμο λανσαρίστηκε για πρώτη φορά ένα χρόνο μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου, ως προϊόν της πυρηνικής εποχής.

Οι σταρ που κλήθηκαν να το διαφημίσουν καλούνταν «σεξοβόμβες», ενώ η ονομασία ήταν σαφώς επηρεασμένη από τα πολεμικά γεγονότα. Το Hollywood λάτρεψε το μπικίνι και προέτρεψε από νωρίς τις ηθοποιούς του να φωτογραφηθούν φορώντας το. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Marilyn Monroe που το λάνσαρε από την πρώτη χρονιά της κυκλοφορίας του το 1946. Τη ξανθή καλλονή ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια και άλλες συναδέλφισσες της, όπως η Elizabeth Taylor το 1949 και η Jayne Mansfield στις αρχές της δεκαετίας του '50.

Ενώ το 1957, το μπικίνι της Brigitte Bardot στην ταινία «Και ο Θεός Έπλασε τη Γυναίκα» δημιούργησε μια νέα τάση στην αγορά των μαγιό. Το 1960 η pop επιτυχία του Brian Hyland «Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini» έκανε τις πωλήσεις του να φτάσουν στα ύψη, καθώς θεωρούνταν το trend της εποχής. Δύο χρόνια αργότερα η Ursula Andress εμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη φορώντας λευκό μπικίνι στην πρώτη ταινία James Bond.
 

Δείτε ακόμα: Οι πρώτες σταρ του Hollywood που φόρεσαν μπικίνι