Aυτή η θεωρία για τη Χιονάτη θα αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το αγαπημένο μας παραμύθι
SPAPADIMITRIOU
25 Αυγούστου 2018
Το να αναπτύσσουμε θεωρίες για το βαθύτερο νόημα των αγαπημένων μας ταινιών, είναι πολύ ενδιαφέρον. Συχνά οι υποθέσεις μας είναι εντελώς αβάσιμες και απλώς σπαραλάμε το χρόνο μας, αλλά υπάρχουν φορές που βγάζουν νόημα. Τότε, είναι αδύνατο να ξαναδούμε το έργο από την ίδια οπτική γωνία - ειδικά όταν πρόκειται για τα αγαπημένα μας παραμύθια.
Όλα ξεκίνησαν από ένα σχόλιο που έκανε κάποιος Matt, κάτω από άρθρο του Buzzfeed που περιέγραφε τις πραγματικές ιστορίες που κρύβονται πίσω από ταινίες της Disney. Εκείνος εξήγησε με μεγάλη λεπτομέρεια γιατί πιστεύει ότι ο Πρίγκιπας της Χιονάτης είναι στ' αλήθεια ο Χάρος, και γιατί η ίδια είναι όντως νεκρή στο τέλος του έργου. Θεωρεί ότι η πλοκή αναπτύχθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε τα παιδιά να θεωρήσουν ότι η ηρωίδα "θα ζήσει καλά κι εμέις καλύτερα", ενώ οι ανήλικες θα αναγνωρίσουν τα ξεκάθαρα σημάδια του θανάτου της.
Υπάρχει η πεποίθηση ότι το πρόσωπο που αποτέλεσε την έμπνευση για το γνωστό παραμύθι είναι η Margaretha von Waldeck, μία κοπέλα της υψηλής κοινωνίας που έζησε στη Γερμανία το 16ο αιώνα. Όταν ήταν ακόμα έφηβη, έφυγε από το σπίτι όπου ζόυσε με τον πατέρα και τη μητριά της, και γνώρισε τον Philip II, Πρίγκιπα της Ισπανίας. Οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν και, μάλλον, σε κάποιον δεν άρεσε η ιδέα του γάμου τους. Έτσι, η νεαρή δηλητηριάστηκε στα 21 της χρόνια.
Φυσικά, αυτό από μόνο του δε θα μπορούσε να συνδέσει τα δύο πρόσωπα. "Η αληθινή Χιονάτη, η Margaretha von Waldeck, ήταν μία πλούσια ευγενής, της οποίας ο πατέρας διέθετε χαλκωρυχεία. Σε αυτά δούλευαν ανήλικοι σκλάβοι, επειδή ήταν πιο μικρόσωμοι και χωρούσαν στα στενά περάσματα. Γι'αυτό το λόγο οι νάνοι του παραμυθιού έμεναν όλοι στο ίδιο σπίτι παρότι εργάζονταν σε αδαμαντωρυχείο", έγραψε ο Matt, ενώ τόνισε ότι το κορίτσι ήταν τόσο ευγενικό με όλους, που δεν είναι απίθανο να επινόησαν την ιστορία για να την κρατήσουν ζωντανή στο πέρασμα των αιώνων.
Όσο για το τέλος; "Ο Πρίγκιπας είναι κάτι σαν Άγγελος του Θανάτου, μία πιο χαρούμενη εκδοχή του Χάρου", παρατήρησε. Μάλιστα, η Χιονάτη όντως τον είδε για πρώτη φορά όταν ήταν έτοιμη να χάσει τη ζωή της από την πτώση της στο πηγάδι, ενώ ξαναβρέθηκαν στο νεκροκρέβατό της. Τη στιγμή που άγγιξε τα χείλη της με τα δικά του, εκείνη ξύπνησε και όλα γύρω της έμοιαζαν παραδεισένια. "Όταν πεθαίνεις, ο αέρας βγαίνει από τους πνεύμονές σου. Η παράδοση λέει ότι είναι ο θάνατος που σε φιλάει στο στόμα για να πάρει την τελευταία σου ανάσα", έγραψε.
Κανένας εργαζόμενος της Disney δεν έχει πάρει θέση σχετικά με την παραπάνω θεωρία. Όπως και να έχει, θα είναι πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να ξαναδούμε το παιδικό αυτό έργο με τα ίδια μάτια, από εδώ και πέρα.
Διαβάστε επίσης: 5 ταινίες τρόμου βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα