UPDATE #NOW

Το κόμικ που έγινε viral για όλους τους λάθος λόγους


SPAPADIMITRIOU

29 Αυγούστου 2018

miika-laaksonen-737086-unsplash.jpg

Αυτό που βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα είναι απλό. Μία μαυρισμένη κοπέλα ντυμένη προκλητικά, περπατάει. Βλέπει ένα βιβλίο μπροστά της, το παίρνει στα χέρια της και η εμφάνισή της αλλάζει ριζικά: Τα μαλλιά της σιγά σιγά σκουραίνουν, εκείνη χάνει τις καμπύλες της και το ντύσιμό της γίνεται όλο και πιο συντηρητικό.

Πρόκειται για ένα σκίτσο που προσβάλλει τις γυναίκες και έχει γίνει αντικείμενο σκληρής κριτικής. «Σύμφωνα με αυτή την εικόνα, το διάβασμα κάνει τους μύες να φαίνονται λιγότερο, και επιπλέον σε κάνει να φαίνεσαι λευκή και σχεδόν Ευρωπαία και σε κάνει να κόψεις και τα μαλλιά σου. Απλώς αγνοήστε αυτή την εικόνα, ο καθένας μπορεί να διαβάζει και να παραμένει μαυρισμένος και να ντύνεται όπως θέλει», έγραψε η Cynthia Hijar στο Twitter.

«Φαντάσου να είχες ένα μωρό στην κοιλιά σου για 9 μήνες και να γέννησες και να το πρόσεχες για χρόνια για να μεγαλώσει και να γίνει ο άνθρωπος που δημιούργησε αυτό», συνέχισε.

Ο καλλιτέχνης που το δημιούργησε χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Sortimid και, όπως είναι επόμενο, απάντησε στο σχόλιο τονίζοντας ότι δεν θέλησε να στοχοποιήσει κανέναν. Μάλιστα, είπε ότι τα συγκεκριμένα σχέδια ανήκουν σε ένα φετιχιστικό είδος πορνό, στο οποίο οι άνθρωποι κάνουν τεράστιες αλλαγές στην εμφάνιση, το φύλο και τη συμπεριφορά τους. Οι θαυμαστές του τον υπερασπίστηκαν, αλλά εκείνος ζήτησε συγγνώμη για το θόρυβο που προκάλεσε.

«Ίσως ήταν αφελές εκ μέρους μου το να θεωρήσω ότι ήταν ‘μία ακόμη αλλαγή’. Ο κόσμος δεν το βλέπει σαν ‘πορνό’ οπότε θεωρεί ότι είναι η προσωπική μου άποψη. Η κριτική τους έχει βάση. Ζητώ συγγνώμη που στάθηκα σε στερεότυπα. Προσπαθώ να δημιουργώ αισθησιασμό που είναι σέξι και, ταυτόχρονα, φεμινιστικός. Φαίνεται πως στη συγκεκριμένη περίπτωση απέτυχα παταγωδώς και, για αυτό, ζητώ συγγνώμη. Αν υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να επανορθώσω, παρακαλώ να με ενημερώσετε», δήλωσε σε συνέντευξη του στο Buzzfeed.

Ο Sortimid τόνισε, επίσης, ότι η δουλειά του είναι σεξιστική. Αυτό, όμως, δε συνεπάγεται ότι ο καθένας μπορεί να τη χρησιμοποιεί για να «δικαιολογεί τη συμπεριφορά του στον πραγματικό κόσμο.»

Διαβάστε επίσης: Aυτή η θεωρία για τη Χιονάτη θα αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το αγαπημένο μας παραμύθι

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα