Όσοι έχουν γάτα –ή αλλιώς είναι γατογονείς ίσως παραξενευτούν στην ιδέα της κοινωνικοποίησης της γάτας τους. Αυτό συμβαίνει καθώς νομίζουν ότι είναι σχεδόν αδύνατον αφού η γάτα έχει το δικό της τρόπο ζωής και τις δικές τις συνήθειες που δύσκολα αλλάζουν. Και όντως. Η γάτα μπορεί να μην εκπαιδεύεται τόσο εύκολα όσο ένας σκύλος αλλά ευτυχώς υπάρχουν τρόποι να την κοινωνικοποιήσετε ώστε να ζείτε αρμονικά.
Ακολούθησε τακτικά και συστηματικά τα τέσσερα παρακάτω βήματα που θα σε βοηθήσουν να κάνεις τη βέλτιστη κοινωνικοποίηση και να έχεις μία ευτυχισμένη γάτα χωρίς άγχος και φόβο στις κοινωνικές επαφές.
1. Ξεκινήστε από μικρή ηλικία ώστε οι κοινωνικές επαφές να γίνουν παιδικό της βίωμα. Έτσι δεν θα νιώθει άβολα απέναντι σε έναν ξένο ή σε άλλο κατοικίδιο.
2. Κάντε όλες τις γνωριμίες για πρώτη φορά πάντα υπό επιτήρηση και γενικά παρατηρήστε τη γάτα σας τις δύο τρεις πρώτες φορές που θα έρθει σε επαφή με κάποιον τρίτο ώστε να ανακαλύψετε τί της αρέσει, τί δέχεται και τι τη στρεσάρει από το συγκεκριμένο άτομο.
Διαβάστε εδώ: Για να τα πάτε καλά: Tί δεν πρέπει να κάνεις ποτέ στη γάτα σου
3. Προτρέψτε πάντα τον περίγυρό σας που τη γνωρίζει να έρχεται με «δώρα» ή προμηθεύστε τους εσείς με την αγαπημένη της λιχουδιά ή το αγαπημένο της παιχνίδι. Παίζοντας ή παίρνοντας λιχουδιές από κάποιον τρίτο θα μπορέσει να νιώσει άνετα και να εμπιστευτεί και άλλα άτομα εκτός από σας .
4. ΠΟΤΕ μην πιέζετε καταστάσεις. Ασφυκτικές αγκαλιές ή αναγκαστικά χάδια από σας ή από τρίτους είναι ότι χειρότερο μπορείτε να κάνετε στη γάτα σας ακόμη και από νηπιακή ηλικία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ...θυμάται...!
Ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα ακόμη και σε καθημερινή βάση προκειμένου να πετύχετε την κοινωνικοποίηση στο μέγιστο βαθμό και να έχετε μία γάτα η οποία θα απολαμβάνει κάθε λεπτό των κοινωνικών της επαφών. Κοινωνική γάτα = ευτυχισμένη γάτα.
Tip: Ακολουθήστε τα ίδια βήματα όταν πρόκειται και για γνωριμία με άλλο κατοικίδιο σκύλο ή γάτα. Δηλαδή ελεγχόμενη προσέγγιση και επιβράβευση!
Από τη Γαρυφάλου Αντωνία
Pet Care & Nutrition Consultant