UPDATE #NOW

Πώς θα ήταν οι πόλεις εάν τις σχεδίαζαν μητέρες ή μικρά παιδιά;


9 Σεπτεμβρίου 2018

m-r-717913-unsplash.jpg

Αφορμή για την πολεμική που ξέσπασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Βρετανία στάθηκε η αρχιτεκτονική απεικόνιση μιας περιοχής στο Γκρίνουϊτς του Λονδίνου μετά την επικείμενη ανάπλασή της. Γιατί από τους 36 ανθρώπους που παρουσιάζονται σε ένα πάρκο, μόλις ένας είναι μαύρος. Μεταξύ των λευκών millenials και των μικρών παιδιών, υπάρχει, επίσης μόλις ένας, ηλικιωμένος άνθρωπος. Αλλά το γεγονός δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση. Γιατί στη Βρετανία «οι αρχιτέκτονες είναι στην πλειονότητά τους άνδρες και λευκοί, νέοι και προνομιούχοι, και υπάρχουν θεμιτές ανησυχίες για το γεγονός ότι σχεδιάζουν τις πόλεις μας κατ’ εικόνα τους»,επισημαίνει σε κείμενό της στον Guardian η Κρίστιν Μάρεϊ.

Η αρχιτέκτονας και ιδρύτρια των βραβείων Women in Architecture σημειώνει πως περισσότεροι από τα 2/3 των αρχιτεκτόνων στη Γηραιά Αλβιόνα είναι άνδρες ενώ ούτε καν ένας στους δέκα δεν είναι μαύρος, ασιάτης ή μέλος της όποιας εθνοτικής μειονότητας. Την ώρα, μάλιστα, που το Βασιλικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής της Βρετανίας κατηγορείται για ρατσισμό κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου του.

Η βρετανίδα αρχιτέκτονας δεν θεωρεί πως οι άνδρες και οι γυναίκες σχεδιάζουν με διαφορετικό τρόπο ή ότι η οικονομική κατάσταση ή καταγωγή τους καθορίζουν την αρχιτεκτονική. Αλλά θεωρεί πως η εμπειρία μάς διδάσκει πολλά καθώς τα μεγάλα αρχιτεκτονικά πρότζεκτ της περασμένης δεκαετίας φαίνεται πως ανταποκρίνονται κατά κύριο λόγο στις ανάγκες και επιλύουν «τα προβλήματα του πρώτου κόσμου που απασχολούν τους μονοπολιτισμικούς πεφωτισμένους που τα δημιούργησαν», αναφέρει χαρακτηριστικά και διερωτάται πως θα ήταν οι πόλεις εάν τις σχεδίαζαν, για παράδειγμα, μητέρες. 

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα