UPDATE #NOW

Εσείς ξέρετε τι βρίσκεται μέσα στις θάλασσές μας; 11 φωτογραφίες που θα σας κάνουν να προβληματιστείτε


The Jennettes

12 Οκτωβρίου 2018

43750372_310688766388115_4068525397405335552_n.jpg

Μπορεί όταν έρχεται το καλοκαίρι όλοι να διαμαρτύρονται για την κατάσταση που βρίσκονται οι ακτές και οι θάλασσες της Ελλάδας, αλλά με τον ερχομό του φθινοπώρου, μερικές φορές ξεχνάμε πόσο άσχημο είναι να βρίσκονται σκουπίδια μέσα και έξω από αυτές - μέχρι να έρθει το επόμενο καλοκαίρι. Και την ίδια στιγμή, υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται γι' αυτές όλο τον χρόνο, όπως η Κατερίνα Τοπούζογλου και η ομάδα του AllForBlue.

Πιστοποιημένοι δύτες μαζεύουν τα σκουπίδια από τον βυθό της θάλασσας

Μόλις χθες ξεκίνησε μία εξαιρετικά σημαντική δράση από την ομάδα του AllForBlue, η οποία έχει σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με το θαλάσσιο οικοσύστημα και τους κατοίκους του, αλλά και με τις ακτές. Η Κατερίνα Τοπούζογλου, ιδρύτρια του οργανισμού, ο Τάσσος Ρούσος, καπετάνιος της αποστολής, ο Γιάννης Ξανθάκης, πρωταθλητής υποβρύχιας σκοποβολής, ο Μάρκος Τράκας, επαγγελματίας φωτογράφος και ο Σπύρος Πριόβολος επίσης φωτογράφος και δημοσιογράφος, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Ρόδο και για τις επόμενες 20 μέρες πρόκειται να γυρίσουν με φουσκωτό 9 διαφορετικά νησιά της Ελλάδας, στη μεγαλύτερη αποστολή τέτοιου είδους που έχει γίνει στη χώρα μας ως τώρα και θα καθαρίσουν ακτές και θάλασσες, με την υποστήριξη της περιφέρειας του Νότιου Αιγαίου.

Η Κατερίνα Τοπούζογλου με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκου

Μιλώντας με την Κατερίνα Τοπούζογλου, μάθαμε μερικά πράγματα σχετικά με τη συγκεκριμένη δράση και για το πώς μπορούν όσοι θέλουν να βοηθήσουν. Καθημερινά, λοιπόν, πραγματοποιούνται σεμινάρια στα σχολεία των νησιών, τα οποία φέτος προορίζονται για μαθητές Λυκείου. Το κάθε σεμινάριο έχει σκοπό την ενημέρωση σχετικά με το θαλάσσιο οικοσύστημα και αμέσως μετά, καθώς όπως μας είπε η Κατερίνα, επιθυμούν η εμπειρία να είναι βιωματική, όσοι το θελήσουν μπορούν να πάρουν μέρος στη δράση που ακολουθεί, κάθε μέρα και σε διαφορετική παραλία, όπου πιστοποιημένοι δύτες βουτούν στη θάλασσα και συγκεντρώνουν τα σκουπίδια, ενώ αργότερα οι μαθητές τα χωρίζουν σε κατηγορίες και τα ζυγίζουν. Αργότερα, οι μετρήσεις καταγράφονται σε παγκόσμια βάση δεδομένων. Στο τέλος, οι μαθητές λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό παρακολούθησης του σεμιναρίου και της δράσης.

Όπως μας είπε η Κατερίνα, αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία είναι μία... σόμπα

Στη δράση μπορεί να πάρει μέρος όποιος το θελήσει, με την ομάδα του AllForBlue να βρίσκεται εκεί για βοήθεια και ενημέρωση. "Αυτό που μας έκανε περισσότερη εντύπωση φέτος, ήταν το γεγονός πως παρ' ότι απευθυνόμαστε σε μαθητές Λυκείου που έχουν ήδη διαμορφώσει τον χαρακτήρα και τα ενδιαφέροντά τους - και ίσως το ενδιαφέρον για το θαλάσσιο οικοσύστημα και τη συντήρησή του να μην είναι ένα από αυτά - το ενδιαφέρον τους ήταν μεγάλο. Ήρθαν, συμμετείχαν, μας έκαναν πολλές ερωτήσεις και αυτό μας χαροποίησε ιδιαίτερα", μας λέει η Κατερίνα.

Οι μαθητές μαζεύουν τα σκουπίδια από την ακτή

Και αργότερα τα ζυγίζουν

Οι επόμενες εβδομάδες είναι "πιλοτικές" όπως μας τις περιέγραψε η Κατερίνα Τοπούζογλου, αλλά αν η απήχηση είναι μεγάλη, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και στις Κυκλάδες και το υπόλοιπο Αιγαίο. Mπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα σεμιναρίων και δράσεων της ομάδας του AllForBlue εδώ, καθώς και περισσότερες πληροφορίες στο site.

Κρατήστε το Αιγαίο μπλε!

Αν το επόμενο καλοκαίρι θέλουμε να κολυμπάμε σε καθαρές θάλασσες και ακτές για τις οποίες να είμαστε περήφανοι, τότε ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμβάλλουμε σε αυτό, μη πετώντας τα σκουπίδια μας στο νερό, ούτε στις ακτές και ας προστατέψουμε το περιβάλλον μας όσο μπορούμε. Κι αν έχουμε την ευκαιρία να υποστηρίξουμε δράσεις τόσο σημαντικές όσο αυτή της AllForBlue, τότε ας αφιερώσουμε λίγο από τον χρόνο μας για κάτι που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο μελλοντικά.