UPDATE #NOW

Η επιστήμη επιβεβαιώνει - Τα σκυλιά μπορούν να ξεχωρίσουν τους κακούς ανθρώπους


The Jennettes

29 Νοεμβρίου 2018

ryan-walton-367436-unsplash1.jpg

Γάτα ή σκύλος; Αυτό είναι ένα από τα παλαιότερα debates, και οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πληροφορία που μπορεί να κάνει την απάντηση της ερώτησης ευκολότερη.

Πρόκειται για ένα γεγονός το οποίο πάντα ξέραμε και πλέον επιβεβαιώνεται επιστημονικά. Τα σκυλιά μπορούν να καταλάβουν πόσο αξιόπιστος είναι κάποιος. Ο Akiko Takaoka και η ομάδα του θέλησαν να ελέγξουν αν ένας σκύλος θα εμπιστευόταν κάποιον που του λέει ψέματα. Χώρισαν το πείραμα σε τρία μέρη για να διαλευκάνουν το αν ο σκύλος θα καταλάβαινε την αναξιοπιστία του ανθρώπου.

Στο πρώτο μέρος, οι ιδιοκτήτες των σκύλων τους έδειχναν ένα δοχείο με φαγητό. Τα σκυλιά έτρεχαν σε αυτό. Μετά, τους έδειχναν ένα δοχείο χωρίς φαγητό. Τα σκυλιά ξεγελιόντουσαν και πήγαιναν. Ξέρουμε ήδη ότι τα σκυλιά θα τρέξουν όταν τους δείξει ένας άνθρωπος ένα αντικείμενο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αναγνωρίσουν τις ανθρώπινες χειρονομίες. Και όταν αυτές δεν έχουν συνέπεια, τους δημιουργείται άγχος. Την τρίτη φορά τα σκυλιά δεν ακολούθησαν το δάχτυλο, επειδή δεν πίστεψαν τους ψεύτες. Από τους 34 σκύλους που συμμετείχαν στο πείραμα, όλοι είχαν την ίδια συμπεριφορά.

Σε ένα άλλο πείραμα, οι ιδιοκτήτες των σκύλων ζήτησαν βοήθεια από άλλους ανθρώπους. Οι άλλοι άνθρωποι μετά προσπάθησαν να δώσουν μια λιχουδιά στα σκυλιά. Το αποτέλεσμα; Τα σκυλιά δεχόντουσαν λιχουδιά από τους ανθρώπους που βοήθησαν, αλλά όχι από αυτούς που δε βοήθησαν τους ιδιοκτήτες τους. Ακόμα και όσοι αντέδρασαν αδιάφορα ήταν ευπρόσδεκτοι. Αλλά όσοι είχαν επιθετική ή αγενή συμπεριφορά, δεν κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των σκυλιών.

Δείτε επίσης: Ο φωτογράφος που βοηθάει αδέσποτα σκυλάκια να υιοθετηθούν