UPDATE #NOW

Μία ταινία, ένα βιβλίο και ένα τραγούδι για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας


Χριστίνα Γουδρούπη

2 Δεκεμβρίου 2018

atlas-green-611824-unsplash.jpg

Παρόλο που μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για τις νίκες που έχουν γίνει εναντίον της δουλείας, χρειάζεται να στρέψουμε το φως στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων που βρίσκονται ακόμα σε αυτό το καθεστώς. Υπάρχουν 40 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως που στερούνται την ελευθερία τους και δέχονται κακοποίηση, βία και εκμετάλλευση. 

Η 2α Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας και είναι η ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για την καταναγκαστική εργασία, την παιδική εργασία, το εμπόριο λευκής σαρκός και τις παράνομες τακτικές για τη μετακίνηση των μεταναστών.

Μια ταίνία για τη δουλεία: 12 χρόνια σκλάβος- Steve McQueen

Η ταινία «12 χρόνια σκλάβος» προβλήθηκε το 2013 και απέσπασε τρία Όσκαρ από τις συνολικά εννέα υποψηφιότητες. Η υπόθεση του έργου βασίστηκε στην πραγματική ιστορία του Solomon Northup, του μαύρου, αλλά ελεύθερου Νεοϋορκέζου, που απήχθη και έζησε τα σκλαβοπάζαρα, τη δουλεία και τα καθημερινά μαστιγώματα.

Ένα βιβλίο για την παιδική εργασία: Ικμπάλ, ένα παιδί ενάντια στην παιδική εργασία - Francesco D'Adamo

Ο δεκατριάχρονος Iqbal Masih βρέθηκε δολοφονημένος στο χωριό του, στο Πακιστάν, τον Απρίλιο του 1995, λίγους μήνες αφού είχε παραλάβει το διεθνές βραβείο «Νέοι σε δράση» και είχε εκφωνήσει την ομιλία του στην Αμερική, στην οποία εξιστορούσε τα έξι χρόνια σκλαβιάς του σε ένα εργαστήριο χαλιών στη Λαχόρη. Οι δολοφόνοι του (το πιο πιθανό μέλη της «Μαφίας των Χαλιών», όπως αποκαλείται) δε συνελήφθησαν ποτέ.

Στο μυθιστόρημα, ο Francesco D'Adamo αφηγείται την ιστορία του Ικμπάλ μέσα από τα μάτια ενός μυθιστορηματικού προσώπου – της Φατίμα, συνομήλικής του και συναδέλφου του στο εργαστήριο χαλιών

Ένα τραγoύδι για τη δουλεία: A Change Is Gonna Come - Seal

Δείτε επίσης: Doing Money: H νέα ταινία του BBC για το trafficking που πρέπει να δούμε όλοι