5 κλασικά βιβλία που διαβάζονται μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο

Χριστίνα Γουδρούπη
Πέμπτη 7 Φεβρουάριος 2019
thought-catalog-575829-unsplash.jpg

Σας πιάνει καμιά φορά να διαβάσετε κάποιο κλασικό βιβλίο λογοτεχνίας και μετά σκέφτεστε ότι θα είναι τεράστιο και βαρετό; Όλους μας. Ευτυχώς βέβαια, δεν είναι όλα τα κλασικά αναγνώσματα σαν τον Οδυσσέα του James Joyce, οπότε για όλους υπάρχει ευκαιρία εκεί έξω. Η λογοτεχνική αξία αυτών των 5 βιβλίων έχει αναγνωριστεί κι επαινεθεί εδώ και 50 χρόνια τουλάχιστον, κι όμως έχουν όλα κάτω από 250 σελίδες.

Ανάγνωσμα Σαββατοκύριακου, τσεκ.

1. Η Κυρία Νταλογουέι - Virginia Wolfe

Αριθμός σελίδων: 223

Στο τέταρτο μυθιστόρημα της Virginia Wolfe, που την καθιέρωσε ως συγγραφική μεγαλοφυΐα, μια κοσμική κυρία του Λονδίνου, ετοιμάζει μια πολύ σημαντική δεξίωση. Από τις σκέψεις εκείνης της μέρας κι από τις αναμνήσεις του παρελθόντος, αναδύεται ανάγλυφη η προσωπικότητά της Κλαρίσα Νταλογουέι, και μαζί μ' αυτήν και όλοι οι άνθρωποι που άγγιξαν τη ζωή της.

2. Όποιος αγαπά, μισεί -

Ουμπέρτο Ούμπερμαν αναλαμβάνει να το λύσει. Όλοι είναι ύποπτοι. Το βιβλίο έγινε ταινία το 2017 και κυκλοφόρησε στην Ελλάδα με τον τίτλο "Έγκλημα στην Αμμοθύελλα".

3. Κάθριν ή το κιόσκι / Το Αββαείο του Νορθάνγκερ - Jane Austen

Αριθμός σελίδων: 140

Η νεαρή ηρωίδα της Jane Austen, εγκλωβισμένη σε ένα πλήθος στερεότυπων κανόνων συμπεριφοράς της βικτοριανής εποχής και σε ένα περιβάλλον ασφυκτικής "αγάπης" και προστατευτισμού, δεν υποτάσσεται στις επιφανειακές συμβατικότητες αλλά λαχταρά για αλήθεια και ζωή. Tο πιο δροσερό και χιουμοριστικό βιβλίο της Austen, ξεκινά σαν παρωδία του "γοτθικού" μυθιστορήματος και εξελίσσεται σε ένα αυτοδύναμο και απολαυστικό ρεαλιστικό μυθιστόρημα.

4. Η πλατιά θάλασσα των Σαργασσών - Jean Rhys

Αριθμός σελίδων: 244

Ένα αριστούργημα αντικρουόμενων συναισθημάτων και διαθέσεων, "Η πλατιά θάλασσα των Σαργασσών" είναι εμπνευσμένη από την Jane Eyre. Χάρη σε αυτό το μυθιστόρημα, η Rhys έχει κατακτήσει τη θέση που της ανήκει ως κλασική εκπρόσωπος της αγγλόφωνης λογοτεχνίας.

5. Η Αφύπνιση - Kate Chopin

Αριθμός σελίδων: 207

Όταν το μυθιστόρημα της Kate Chopin δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά, οι κριτικοί της εποχής το επαίνεσαν για την άψογη τεχνική του, αλλά κυρίως το αποδοκίμασαν για τη σεξουαλική του ειλικρίνεια. Σύντομα,  "Η Αφύπνιση" εξοστρακίστηκε από τη βιβλιοθήκη της γενέτειράς της, και δεν αναγνωρίστηκε παρά μόνο μετά το τέλος της δεκαετίας του '60. Το 1991 γυρίστηκε ταινία που παίχτηκε με τίτλο "Grand Isle", στο Φεστιβάλ των Καννών.

Δείτε ακόμη: Decor ideas με τοίχους γεμάτους βιβλία

TRENDING ARTICLES