UPDATE #NOW

H νέα εφαρμογή της Google έχει σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης


The Jennettes

26 Μαρτίου 2019

lookout.jpg

Μια από τις δυνατότητες της τεχνολογίας είναι το να κάνει τον κόσμπιο πιο εύκολα προσβάσιμο από όλους. Η εφαρμογή της Google, Lookout, σκοπεύει να κάνει ακριβώς αυτό, βοηθώντας τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης.  Το Lookout λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη, αναλύοντας, αναγνωρίζοντας και περιγράφοντας οτιδήποτε εντοπίζει στο περιβάλλον του, από τους ανθρώπους μέχρι τα μνημεία.

Η τεχνητή νοημοσύνη πίσω από το Lookout επιχειρεί να κατηγοριοποιησει και να περιγράψει οτιδήποτε βλέπει γύρω της, συμπεριλαμβανομένων λέξεων και ανθρώπων. "Κρατώντας ή φορώντας τη συσκευή, το Lookout σας ενημερώνει για τους ανθρώπους, το κείμενο, τα αντικείμενα και πολλά άλλα, ενώ κινείστε στο χώρο", έγραψαν οι developers της εφαρμογής.

Η εφαρμογή είναι σχεδιασμένη για να λειτουργεί στον πραγματικό κόσμο, και έχει τρεις καταστάσεις: Εξερεύνηση, Ψώνια, και Γρήγορη Ανάγνωση. Η επιλογή Ψώνια εστιάζει στο διάβασμα barcodes και συναλλάγαματος, η Γρήγορη ανάγνωση μετατρέπει το κείμενο σε ήχο (συμπεριλαμβανομένων των σημάτων και των μενού) και η Εξερεύνηση, η οποία είναι και η προεπιλεγμένη κατάσταση, επισημαίνει όσα βρίσκονται στο οπτικό πεδίο της κάμερας.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική κίνηση, καθώς εκατομμύρια ανθρώπων με προβλήματα όρασης θα μβοηθηθούν από αυτό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπολογίζεται ότι τα άτομα με ανικανότητα όρασης θα φτάσουν τα 8 εκατομμύρια του 2050, ενώ 16.4 εκατομμύρια θα αναπτύξουν δυσκολίες στην όραση. Προς το παρόν η εφαρμογή δεν είναι διαθέσιμη την Ελλάδα, αλλά η Google ελπίζει να φέρει το Lookout σε περισσότερες χώρες και πλατφόρμες.

Δείτε ακόμη: