UPDATE #NOW

Κάθε αβγό και έμφραγμα; Κάπου θα έχει γίνει λάθος…


27 Απριλίου 2019

annie-spratt-71673-unsplash.jpg

Γυαλιστερό ασπράδι με τραγανή κρούστα καλύπτει σαν σεμέν το πιάτο. Ο υγρός, ρευστός, κίτρινος κρόκος στο κέντρο του μου προκαλεί σιελόρροια. Ετοιμάζομαι να βουτήξω την ψίχα του εφτάζυμου ψωμιού και το στόμα μου έχει ήδη ανοίξει. Πριν καν το φάω, με πιάνει μιζέρια. Ποιος χορταίνει με μόνο ένα αβγό; Τα μάτια αβγά τα λένε έτσι επειδή πρέπει να τα τρώμε δύο δύο. Η επιστήμη όμως διαφωνεί.

Κάθετα αυτή τη φορά. Τουλάχιστον σε εμένα που έχω χοληστερίνη κοντά στο 200. Διαβάζω τα νεότερα δεδομένα στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA και συνειδητοποιώ ότι ούτε ομελέτα δεν επιτρέπεται να φάω ολόκληρη. Μέχρι σήμερα οι διατροφικές οδηγίες ανέφεραν ότι ακόμη και σε άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα, επιτρέπεται να τρώνε ένα αβγό την ημέρα χωρίς καμία ενοχή. Πέντε χρόνια δεν πέρασαν και οι επιστημονική άποψη άλλαξε.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μόλις μισού αβγού την ημέρα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και πρόωρο θάνατο. Η μελέτη ήταν εξαιρετικά μεγάλη, αφού συμμετείχαν 30.000 ενήλικες και διήρκεσε 20 χρόνια.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.