UPDATE #NOW

Τεχνολογία: O Mίλο, το ρομπότ, θεραπευτής αυτιστικών παιδιών


25 Μαΐου 2019

hal-gatewood-484652-unsplash.jpg

Ο Μίλο είναι το υπόδειγμα τεχνολογίας που έχει επιτύχει τον σκοπό της. Το λειτούργημά του είναι να εκπαιδεύει παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Αν θέλει κάποιος να τον συναντήσει, θα τον βρει σε κλινικές και σχολεία, όπου εκτελεί το ερευνητικό του πρόγραμμα.

Με ύψος μόλις 61 εκατοστών, δηλαδή όσο ένα βρέφος μόλις 3 μηνών, ο Μίλο κινεί τα χέρια του, ανεβοκατεβάζει τα βλέφαρά του, ανοιγοκλείνει τα μάτια του και επιχειρεί οπτική επαφή κατά τη διάρκεια της θεραπείας ενός παιδιού με αυτισμό. «Σήμερα θα μιλήσουμε για τη συζήτηση μεταξύ δύο ανθρώπων» λέει το ρομπότ στο παιδάκι, αλλά με ταχύτητα εκφοράς του λόγου 20% πιο αργή από του μέσου ανθρώπου. Οταν ο Μίλο κάνει μία ερώτηση στο παιδί, η πιο συχνή αντίδραση είναι ο μαθητής να στρέψει το βλέμμα στον λογοθεραπευτή του και να απαντήσει, όχι στο ρομπότ.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στη Wall Street Journal (WSJ) και έπειτα από τρία χρόνια εμπειρίας, «τα ρομπότ και άλλα εργαλεία τεχνολογίας, έχουν μεγάλες δυνατότητες να βοηθήσουν άτομα με αυτισμό, ώστε να αναπτύξουν κοινωνικές, συναισθηματικές και επικοινωνιακές δεξιότητες». Τα ρομπότ είναι τα εργαλεία που τα καταφέρνουν καλύτερα στην επανάληψη, μία βασική πτυχή μάθησης για αυτά τα παιδιά, τα οποία συχνά δοκιμάζουν τις αντοχές των θεραπευτών και των δασκάλων τους, όταν πρόκειται να μάθουν κάτι.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.