UPDATE #NOW

Η Τζοκόντα μίλησε και χαμογέλασε


8 Ιουνίου 2019

zach-dyson-1634658-unsplash.jpg

Η τεχνολογία ξεκίνησε από τη βιομηχανία του πορνό. Πρόσωπα διάσημων τοποθετούνταν σε σώματα αγνώστων που έκαναν σεξ. Ηθοποιοί, πολιτικοί και τραγουδιστές διασύρθηκαν κατά κάποιον τρόπο, μέχρι να αποκαλυφθεί ότι δεν συμμετείχαν στα βιντεοσκοπημένα όργια, αλλά επρόκειτο για προϊόν εξελιγμένου μοντάζ.

Για την ακρίβεια έπεσαν θύματα της τεχνολογίας deepfake. Κάτι σαν fake news, αλλά σε βίντεο. Τώρα, ειδικοί από τα εργαστήρια της Samsung, ανέπτυξαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI), με το οποίο «ανέστησαν» διάσημους πίνακες.

 Η Μόνα Λίζα, το κλασικό έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, πήρε για πρώτη φορά σάρκα και οστά, μίλησε, χαμογέλασε και κούνησε το κεφάλι της. Τα πλαστά βίντεο (deepfakes) δημιουργήθηκαν στα εργαστήρια της Samsung στη Μόσχα.

Όπως φαίνεται, δεν χρειάζονται πλέον βίντεο που θα ενωθούν με τη διαδικασία του μοντάζ, αλλά από μία και μόνο φωτογραφία, μπορεί να δημιουργηθεί ολόκληρο αληθοφανές βίντεο. Οι ειδικοί της εταιρείας επέλεξαν τη Μόνα Λίζα για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και τα κατάφεραν. Στο βίντεο μπορούμε να δούμε την Τζοκόντα για πρώτη φορά να κινεί τα μάτια, το στόμα και το κεφάλι της. Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.