UPDATE #NOW

Ecosia: H μηχανή αναζήτησης που φυτεύει δέντρα ενώ περιηγείστε στο διαδίκτυο


Χριστίνα Γουδρούπη

27 Αυγούστου 2019

Ecosia: H μηχανή αναζήτησης που φυτεύει δέντρα ενώ περιηγείστε στο διαδίκτυο

Καθώς ο Αμαζόνιος συνεχίζει να καίγεται ανεξέλεγκτα, τα φώτα πέφτουν ξανά στο τροπικό δάσος που αποτελεί "τους Πνεύμονες της Γης" και στον σημαντικό ρόλο του για τον πλανήτη. Από το δάσος του Αμαζονίου προέρχεται το 20% του οξυγόνου της Γης, κι όμως, από την αρχή του 2019 έχουν καταγραφεί πάνω από 73.000 πυρκαγιές, σπάζοντας κάθε αρνητικό ρεκόρ.

Ευτυχώς, αρκετοί οργανισμοί έχουν ευαισθητοποιηθεί για να προσφέρουν, είτε οικονομικά, είτε με άλλους τρόπους. Ένας οργανισμός όμως, η Ecosia, βρήκε έναν πολύ εφευρετικό τρόπο για να συνεισφέρει.

Η Εcosia είναι μια μηχανή αναζήτησης όπως το Google και το Bing, αλλά έχει μια μοναδική αποστολή. Για κάθε 45 αναζητήσεις, η μηχανή έχει αρκετά έσοδα ώστε να φυτέψει ένα δέντρο, όπου είναι πιο απαραίτητο. Καθώς η Ecosia ξεκίνησε να λειτουργεί το 2009, έχει ήδη φυτέψει 65 εκατομμύρια δέντρα σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Σενεγάλη, η Μαδαγασκάρη και η Γκάνα.

Σε μια συνηθισμένη μέρα, η μη κερδοσκοπική μηχανή αναζήτησης κατεβάζεται από 20.000 χρήστες. Αυτός ο αριθμός έφτασε τις 250.000 στις 22 Αυγούστου, καθώς ο διεθνής τύπος άρχισε τα εκτενή ρεπορτάζ για τις πυρκαγιές. Η αύξηση αυτή αποτελεί μια γλυκόπικρη νίκη για τον οργανισμό.

"Από τη μια είμαστε πολύ χαρούμενοι εξαιτίας των αριθμών, κι από την άλλη λυπόμαστε πολύ για τις πυρκαγιές στο δάσος", δήλωσε ο CEO, Christian Kroll.

O Οργανισμός συνεργάζεται με τη μηχανή αναζήτησης Bing, της Microsoft, για τα αποτελέσματα που προσφέρει στους χρήστες. Το 80% των κερδών από τις διαφημίσεις, χρηματοδοτεί την φύτευση των δέντρων.