UPDATE #NOW

Γιατί η Παρασκευή και 13 θεωρείται γρουσούζικη μέρα;


The Jennettes

13 Σεπτεμβρίου 2019

Γιατί η Παρασκευή και 13 θεωρείται γρουσούζικη μέρα;

Εάν είστε προληπτικοί, η σημερινή μέρα μάλλον θα σας τρομάζει αρκετά. Η Παρασκευή και 13 θεωρείται γρουσούζικη μέρα, σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου. Είναι τόσο διαδεδομένη αυτή η πρόληψη, που πάνω από 10 ταινίες τρόμου έχουν επιλέξει να κάνουν πρεμιέρα τέτοια μέρα.

Από πού προέρχεται όμως αυτή η δεισιδαιμονία;

Ο φόβος για την Παρασκευή και 13 έχει καταρχάς, δικό του όνομα: paraskevidekatriaphobia. Η πρόληψη, η οποία υπάρχει κυρίως στις δυτικές κουλτούρες, προέρχεται αρχικά από τον ίδιο τον αριθμό 13 και τις αμέτρητες προλήψεις που τον περικυκλώνουν.

Στη Βίβλο, ο Ιούδας ήταν ο 13ος καλεσμένος στον Μυστικό Δείπνο. Στην Νορβηγική μυθολογία, ένα δείπνο των θεών καταστράφηκε από τον 13ο καλεσμένο που λεγόταν Loki και βύθισε τον κόσμο στο σκοτάδι. Ο αριθμός 13 κουβαλάει τόσο πολύ "γρουσούζικο" φορτίο, που τα ξενοδοχεία πολλές φορές δεν έχουν αριθμό 13, πολλά ψηλα κτίρια δεν έχουν 13ο όροφο, και μερικά αεροπλάνα δεν έχουν σειρά 13. 

jenny.gr

Η Παρασκευή δεν έχει επίσης την καλύτερη φήμη. Η Μεγάλη Παρασκευή ήταν η μέρα της σταύρωσης του Χριστού, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία ήταν η μέρα που έστελναν τους κατάδικους σε απαγχονισμό.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο συνδυασμός της Παρασκευής και του 13 δημιουργεί το απόλυτο γρουσούζικο combo, τα τελευταία 100 χρόνια. Ο φόβος για αυτήν την ημέρα είναι τόσο διαδεδομένος που ακόμη και οι αεροπορικές πτήσεις είναι φτηνότερες εκείνες τις ημέρες.

Η πρόληψη αυτή απαντάται πιθανόν πρώτη φορά στην κυκλοφορία του μυθιστορήματος "Παρασκευή και 13" του Thomas W Lawson, το οποίο κυκλοφόρησε το 1907 κι αφηγείται την ιστορία ενός χρηματιστή που εκμεταλλεύεται τη δεισιδαιμονία για να προκαλέσει πανικό στη Wall Street.

jenny.gr

Το 1993, μια έρευνα του British Medical Journal ισχυρίστηκε μια αξιοσημείωτη αύξηση των περιστατικών που συνέβαιναν Παρασκευή και 13, αλλά ο ερευνητής αργότερα εξομολογήθηκε ότι επρόκειτο κυρίως για πλάκα.

Μερικά περιστατικά, τα οποία έχουν πάρει πλέον έκταση ανεκδότου, έχουν εντείνει τη γρουσούζικη φήμη της ημέρας.

Το 1976, ο Νεοϋορκέζος Daz Baxter φοβόταν τόσο πολύ την Παρασκευή και 13, που αποφάσισε ότι το πιο ασφαλές μέρος ήταν το κρεβάτι του. Ο Mr Baxter σκοτώθηκε όταν το διαμέρισμά του κατέρρευσε εκείνη την ημέρα.

Το 2009, το τρενάκι SAW του Thorpe Park στη Βρετανία, άνοιξε Παρασκευή και 13, κι έκλεισε εξαιτίας ενός προβλήματος στο λογισμικό του.

Το 2010, ένας κεραυνός χτύπησε ένα 13χρονο αγόρι, την Παρασκευή και 13, στις 13:13.